SG.hu

Digitális írástudást oktat a Microsoft.

Új koalíció jött létre a XXI. századi készségek elsajátítására, amely Európában 2010-ig 20 millió embernek segít a munkaerőpiacon.

A Microsoft "XXI. Századi Készségek a Foglalkoztatásért" elnevezésű kezdeményezésének keretében új felajánlásokról tett bejelentést. Európának a szolgáltatások szempontjából hátrányosabb helyzetű közösségei számára nyújt támogatást a Microsoft programja. Ennek keretében a vállalat segít terjeszteni a digitális műveltséget, az informatikai készségfejlesztést szolgáló támogató programokat, valamint népszerűsíti a technológia előnyeit.

A bejelentés Jean-Philippe Courtois, a Microsoft International elnökének vitaindító előadásán hangzott el a 2006-os Európai Microsoft Kormányzati Vezetői Fórumon (Government Leaders Forum = GLF) Lisszabonban. A GLF kétnapos rendezvényén 300-nál is több magas rangú kormánytisztviselő és vezető üzletember gyűlt össze Európából, hogy megbeszéléseket folytasson azokról a lehetőségekről és kihívásokról, amelyekkel a vezetők az új globális gazdaságban szembekerülnek.

"Az Európai Unió növekedési és munkahely-teremtési stratégiája legfontosabb fázisába érkezett, amikor már az eredmények elérésére helyeződik a hangsúly. A tagállamok és a magánszektor közötti partnerkapcsolatok is jelentős mértékben hozzájárulhatnak Európa mint régió versenyképességéhez, illetve polgárainak javára szolgálhatnak" - jelentette ki Vladimir Spidla, a foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi ügyek európai biztosa. "Üdvözlöm az európai Készségek a Foglalkoztatásért szövetség létrehozását."

"A szövetség úttörő példája annak, hogy innovatív együttműködései révén a vállalkozói szféra az érintettek közreműködésével miként bővíti az európai munkanélküliek lehetőségeit. A készségfejlesztő képzések, és a tananyag hozzáférhetősége révén az idősebb munkavállalók, a fogyatékkal élők és a fiatalok jobban megfelelhetnek a munkanélküliség és a változó munkahelyi feltételek által támasztott kihívásoknak, és így hozzájárulhatnak Európa felvirágzásához. Szeretném elismerésemet kifejezni ezért a kezdeményezésért, amely az egyik legjobb gyakorlatot jelenti e területen." - tette hozzá Jean-Philippe Courtois.

E célok támogatása érdekében a Microsoft bejelentette a Készségek a Foglalkoztatásért Európai Szövetség létrehozását. Ezt az új szervezetet az európai e-Készségeket Tanúsító Konzorcium (e-Skills Certification Consortium = eSCC) többi tagjával, például a Cisco Systems-szel, az Európai Számítógépes Jogosítvány Alapítvánnyal (European Computer Driving Licence Foundation Ltd. = ECDL-F) és az Informatikai Vizsgaintézettel (Examination Institute for Information Science = EXIN) együtt alapította a Microsoft.

"A foglalkoztatottsági szint emelésével lehet a legeredményesebben támogatni a gazdasági növekedést és folytatni a harcot a társadalmi kirekesztettség megszüntetésének érdekében. A társadalom elöregedése okozta kihívások folytán egyre fontosabb a szociális védelmi rendszerek modernizációja és annak előmozdítása, hogy a munkához életciklus szerinti viszonyulhassanak a munkavállalók" - jelentette ki Günter Verheugen, az Európai Bizottságnak a vállalkozásokkal és az iparral kapcsolatos ügyekért felelős alelnöke.

Mindezeken túlmenően a Microsoft bejelentette, hogy 2010-ig 1900-ról több mint 8000-re emeli a Microsoft IT Akadémiák számát , s ezáltal több mint 6 millió felnőtt számára helyi viszonylatban válnak hozzáférhetővé a technológiai készségfejlesztő képzések. Több mint 2 millió polgár veheti igénybe az IT Akadémiákat, hogy a munkaadók által Európa-szerte elismert bizonyítványokat szerezzenek. A szövetség tagjai kötelezik magukat, hogy több mint 60 millió eurót fordítanak e nagyra törő célok elérésére az elkövetkezendő öt év folyamán, és hogy konkrét támogatást nyújtanak az Európai Közösség "Együttműködés a Növekedésért és a Munkahelyekért" elnevezésű akciótervének célkitűzéseihez. Mivel mindegyik partner szaktudásával, programjaival és erőforrásaival járul hozzá a közös cél elérésének érdekében tett erőfeszítésekhez, a szövetség újabb lehetőségekkel szolgálhat emberek milliói számára Európa-szerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!