MTI

Triplázni kellene az ECDL vizsgával rendelkezők számát

Az európai számítógép-felhasználói jogosítvány még nem feltétel a magyar munkaerő piacon, de Európa számos országában egyes ágazatokban már igen - mondta Alföldi István a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSzT) ügyvezető igazgatója a keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A számítógépes felhasználói ismereteket igazoló (European Computer Driving Licence - ECDL) bizonyítvánnyal rendelkezők számát II. Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósítása során a jelenlegi 200 ezerről legalább 600 ezer főre kellene emelni. Az ügyvezető igazgató bejelentette, hogy ezt segíti az eddig egyedülálló online teszt, amely a vizsgára való felkészüléshez ellenőrzi a megszerzett ismereteket.

Az ECDL-t a világ 140 országában fogadják el és a 200 ezer ECDL vizsgával rendelkező Magyarországnak a nyolcadik helyett biztosítja a rangsorban. A lakosság számához viszonyítva két százalékos arányt a II. Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósítása során az irországi 8,3 százalékhoz kellene közelíteni - hangsúlyozta Alföldi István.

Magyar Bálint oktatási miniszter a sajtótájékoztatót követően elmondta, hogy számításba véve az adókedvezményeket, az informatikai és oktatási tárca költségvetését és a Nemzeti Fejlesztési Terv eddigi ráfordításait, valamint több más forrást is, évi több mint 50 milliárd forintot költenek csak állami forrásból a digitális irástudás elterjesztésére. A miniszter szerint a meglévő funkcionális analfabétizmus mellett jelentős probléma a digitális írástudatlanság is, amely Magyarországon meghaladja a 60 százalékot.

A sajtótájékoztatón a 140 országot tömörítő nemzetközi ECDL Alapítvány képviselői átadták Magyar Bálintnak az Informatikai Írástudás Díjat, amelyet az informatikai írástudás terjedéséért legtöbbet tett állami vezetőnek ítél oda az alapítvány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #12
    Az ECDL vizsga kb. annyit ér mit az egész fizetős oktatás. Aki tudja kezelni a gépet az leteszi a vizsgát aki nem tudja az "megveszi". Egy 40 órás tanfolyamon nem lehet megtanulni/tanítani még az alapokat sem egy olyannak aki a tanfolyamon lát először számítógépet, és egeret, és mondjuk a szövegszerkesztés feladattal az a legnagyobb baja, hogy a mintaszöveg begépelése is 10-15 leütés/perccel megy. (Szerintem az is nagy hiba, hogy csak Microsoft szoftvereket oktatnak. De ez mondjuk teljesen más téma...)
  • FrezeR #11
    nekem is van ECDL vizsgám de ha ilyet láttak volna tőlünk mint attól a gyerektől akit irtál hát ugy hazaküldtek volna ahogy kell. szóval ez elég szélsőséges eset lehetett.
  • Fiber #10
    Teljesen mindegy hol teszed az Ecdl-t, az mindenütt ugyanolyan egyszerű és felületes. Mondjuk az igazán mosolyogtató az az volt, amikor osztálytársaim mesélték vizsga után, hogy volt olyan gyerek, aki nem tudta bekapcsolni a gépet, a cd eject gombját nyomogatta és nézett mint Rozi a moziban. Végül csodával határos módon meglett az Ecdl-je. Ennyit erről.
  • Kis-Bob #9
    Egyébként meg hidd el, h a falusi iskola is ugyanúgy tud válogatni. Mivel erősen túlkínálat van a tanárokból. Ha érdekel valakit, akkor konkrét példával tom alátámasztani.
  • Kis-Bob #8
    Én nem a színvonalról beszélek, hanem arról, hogy a városi tanár és a falusi tanár is elvégzettt egy fősulit, vagy egyetemet, tehát kb ugyanannyi az esélye, h találkozzon számítógéppel, vagy esetleg elkerülje.
  • gyege #7
    sajnos egy falusi iskola nem tudja ugy megválogatni a tanárokat, mint egy nagyobb városban lévő - igy előfordulhat, persze kivételekkel - hogy a városi iskolákban nagyobb a szinvonal
  • Kis-Bob #6
    Ne haragudj öreg, de te egy igazi furkó vagy! Mi az, h még ki is hangsúlyozod, h VIDÉKI?????? Miért?????? Szerinted csak a városokban van élet??? Hidd el, én jártam falusi és városi iskolába is. Mind a két helyen olyan tanárok vannak, akik főiskolát vagy egyetemet végeztek. (valószínűleg ellentétben veled). Mindkét helyen pontosan akkora az esély, h találsz egy számítógéphez nem értő személyt. Ki kellene tiltani az ilyen sznob embereket, mint te.

    Hogy poénos legyek: Nekem van ECDL vizsgám, és neked?

    Jahh, bocs, neked biztos GYP-s vizsgád van.
  • avman #5
    ismertettek= mutattak be
  • avman #4
    Vidéki (falusi) általános iskola igazgatónője egy beszélgetéskor, miután egy szofvert ismertettek az iskolának:
    - Ja az a laptop? Az a kinyithatós számítógép, aminek olyan tévé képernyője is van? Akkor én olyat kaptam tavaly a férjemtől (nota bene: építési vállakozó az istenadta, épp most nyert meg egy, az iskola által kiírt pályázatot), de nem tudtam mire jó és feltettem dobozostul a tévé tetejére.

    Neki van EDCL-je. És neked?
  • worldwideweb #3
    Szerintem sem ér semmit, múltkor csináltam egy ECDL feladatlapot és röhögve oldottam meg a feldatatokat bármiféle készülés nélkül, pedig nem vagyok egy szuperhacker gépzseni.