Napi Online

Szabad kezet kér a TVnet 26 éves cégvezetője

Néhány éven belül az első öt magyarországi internet-, kábeltévé- és telefonszolgáltató közé akarja emelni a TVnetet ifj. Lengyel Tibor, a vállalkozás 26 éves ügyvezetője. Az ehhez szükséges tőkét részben a cég gyorsaságával, rugalmasságával pótolná.

- Önről valószínűleg el lehet mondani, hogy "kora gyermekkorától kezdve" készült a menedzseri pályára. Igaz ez?
- Kétségtelen, hogy már az általános iskolában is "üzleteltem". A fiatalabbak, illetve akiknek a nyolcvanas években volt gyerekük, bizonyára ismerik a Lutra-albumokat, amelyekbe állatok képeit kellett beragasztgatni. Ezeket megvettem a boltban és eladtam az iskolatársaimnak, akik szerették volna bővíteni a gyűjteményüket, de a szüleik nem figyeltek oda arra, hogy megvegyék az egymás után megjelenő sorozatokat.

Később, a középiskolában ugyanezt a "boltot" számítógépes játékokkal folytattam, és emellett benne voltam mindenféle rendezvény szervezésében, illetve az azokhoz kapcsolódó nyereményjátékok kitalálásában és lebonyolításában. Egyszóval kereskedési hajlamom elég hamar megmutatkozott, de ettől még egészen más pályára is léphettem volna.

- Hogyan fordultak komolyra ezek a diákkori játékok?
- A gimnázium elvégzése után, 1998-ban a nyári szünetben kezdtem el dolgozni az édesapám cégénél. Ő 1989-ben alapított könyveléssel, könyvvizsgálattal, bérszámfejtéssel foglalkozó vállalkozást, amelyet 1994-ben alakított át egy olyan holdinggá, amely két könyvelőcéget és egy számítástechnikai vállalkozást fogott össze. Természetesen nem úgy kezdődött a dolog, hogy apuci beültette a pici fiát valamelyik érdekeltsége igazgatói székébe.

Édesapám mindig ügyelt arra, hogy fokozatosan, a tapasztalataim, a tudásom bővülésével bízzon rám újabb, nagyobb feladatokat. Az első időszakban ennek megfelelően egyszerű kereskedő, üzletkötő voltam. Ebben a beosztásban két éven keresztül részben komputereket szereltem, illetve szereltettem össze, majd értékesítettem őket, részben a nagykereskedelemtől beszerzett nyomatókat árultam. Utóbbiakból például jó párat sikerül értékesíteni a Gyulai Húskombinátnak.

- Főként az édesapja Euroexpert Holding Rt.-je ügyfeleivel tartotta a kapcsolatot vagy szélesebb volt a vevőkör?
- A holding számítástechnikai vállalkozását valóban főként azért alapította meg az édesapám, hogy szélesebb körű szolgáltatást nyújtson a könyvelést igénybe vevő ügyfeleiknek, így azoknak, amelyiküknek szüksége volt rá, komputereket és perifériákat is tudott adni a holding. Ezért sok olyan vásárlót kiszolgáltam, amely ebből a körből került ki, ám ahogy az idő előrehaladt és kiépültek a kapcsolataim, egyre több "önálló" ügyfelet is szereztem.

- Hogyan jutott el a könyvelői biznisztől az internetes bizniszhez?
- Ahogy említettem, az édesapám átfogó szolgáltatásban gondolkodott, ezért egy partnerrel belekezdett egy saját szoftver fejlesztésébe. A távolból, online módon elérhető könyvelőprogramot akart létrehozni, amelynek bizonyos részei - a számlázás, a pénztár, a számlafeladás stb. - az ügyfeleknél futnak, míg más részei a szolgáltatónál. A kettő között élő adatkapcsolat van, amely lehetővé teszi például, hogy a felhasználónál beszkennelt számlák elektronikus úton jussanak el a könyvelőhöz, ahol azokat azonnal lekönyvelik.

Így a tranzakció néhány órával a megtörténte után megjelenik az ügyfél könyveiben. Végeredményben az erőforrás-tervezési rendszerek és az erőforrás-kihelyezés bizonyos elemeit tartalmazó program született, amelyet végül is önállóan kellett a piacra bevezetnünk. Az így kialakított rendszerbe főként a saját megrendelőink kapcsolódtak be. Egyik legnagyobb ügyfelünk, amelynél lényegében bemutatkozott ez a szolgáltatás, a Budapest Bank volt. Három évre nyertük el pályázaton a pénzintézet számviteli ügyintézésének jogát, amihez egyebek mellett át kellett vennünk 13 munkatársukat, hiszen a munkát outsourcing formájában végeztük.

Ennek az üzletnek, a hozzá kapcsolódó projektnek a lebonyolítása az én feladatom volt, így ez a fajta távkönyvelés vitt először az internet mint üzlet közelébe. Részben ez adta az ötletet ahhoz, hogy a Kárpát utcában, ahol az irodánk volt, egy háztömböt összekötő optikai hálózatot építsek, amelyen internetszolgáltatást kínáltunk az ott lakókat összefogó lakásszövetkezet 310 háztartásának.

- Szó szerint értendő, amit mond: saját kezűleg húzta a kábeleket?
- Nem százszázalékosan, volt egy csapatom, amellyel együtt dolgoztam, de ott voltam mindenütt, ahol a munka folyt. Ennek segítségével tanultam meg, mit jelent a hálózatépítés, egy intranet, egy lokális hálózat kialakítása. Minden érdekelt, amit ezzel kapcsolatban megtudhattam. A dolognak persze csak egyik oldala volt a mikroszintű infrastruktúra fejlesztése, ha nem találjuk ki jól az üzleti oldalát, akkor hiábavaló lett volna ez a munka. Az internetszolgáltatásban egy nagy céggel kellett versenyeznünk a lakók kegyeiért, amit azzal sikerült végül is elnyernünk, hogy a konkurensünkénél jobb minőségű szolgáltatást nyújtottunk olcsóbban.

- Ekkor kerültek kapcsolatba a TVnettel?
- Igen, ugyanis ez a cég szállította a hálózatunkra az internet-összeköttetést. A TVnet egyébként kábeltévé-szolgáltatóként alakult, később fejlesztette tovább technológiáját, hogy azon internet-hozzáférést is kínálhasson. Mielőtt - némi várakozás, a számunkra elfogadható, megfelelő ár kialakulása után - a holdingunk többségi tulajdonába került, 3400 ügyféllel rendelkezett, a T-Commal között szerződés alapján ADSL-szolgáltatást kínált az egész országban, illetve néhány körzetre vonatkozóan kábeltévé-szerződése volt. Én vettem rá édesapámat, hogy vegyük meg ezt a vállalkozást, mert üzletet láttam, látok az internethez kapcsolódó szolgáltatásokban. Végül is 2004 augusztusától vagyunk 65 százalékos tulajdonosai a cégnek és szeptembertől vagyok a TVnet igazgatója.

- Tény, hogy egy év alatt megduplázták az ügyfélkört és a veszteséges szolgáltatót nyereségessé tették. A munkatársak száma tízről negyvenre nőtt. Mik voltak az első lépéseik?
- Nulláról kellett újjáépítenünk a céget, hiszen annak még titkársága sem volt. Létrehoztuk az ügyfélszolgálatot, a számviteli, a marketingrészleget, a rendszergazda- és a fejlesztőcsapatot. Ezt a munkát úgy végeztem el, ahogyan édesapámnál láttam, hogyan építette ki tizenöt évvel ezelőtt a saját vállalkozását. A gyors növekedésben kezünkre játszott, hogy a T-Com éppen tavaly indított el egy sávszélesség-bővítő akciót. Mint ADSL-viszonteladók ennek a hullámnak az élére tudtunk állni. Budapesti és vidéki hirdetésekkel hívtuk fel a lehetőségre a figyelmet - megelőzve versenytársainkat -, aminek nyomán az akció ideje alatt az egyik napon annyian telefonáltak hozzánk, hogy a terheléstől időlegesen lerobbant a telefonközpontunk.

- Mi a hosszabb távú céljuk?
- Az ADSL tekintetében egy év alatt az ország szolgáltatói sorrendjében a 8.-ról a 6. helyre léptünk előre. Internetszolgáltatóként a 8. helyen vagyunk. Az a célom, hogy néhány éven belül bekerüljünk az első ötbe - és nem mellesleg addigra internet-, telefon- és kábeltévé-szolgáltató legyen a TVnet. A növekedést az indokolja, hogy hosszabb távon minden részpiacon a legnagyobb szereplők határozzák meg a fejlődést, a többiek csak követik a trendeket. A legjobb üzletek megszerzésére tehát csak meghatározó piaci vállalkozásként van esélyünk. E célunk eléréséhez hálózatbővítésébe kezdtünk, amelyhez külső forrást is igénybe veszünk.

Azt tapasztaltam, hogy a befektetőknek nincs kifogásuk egy kisebb vállalkozás támogatása ellen, ha azt látják, hogy az maximálisan kihasználja a méreteiből fakadó előnyöket: gyors, rugalmas, olcsóbb, mint a nagyobbak, s ezért képes gyorsan visszafizetni az beinvesztált tőkét. Nekem szabad kezet kell kapnom ahhoz, hogy bármilyen kérdésben azonnal dönthessek, és abból azonnal végrehajtás legyen, mert ezzel tudjuk lekörözni a nagy, tőkeerős, de nehézkesebb, a belső egyeztetési kényszer miatt lassabban mozduló versenytársainkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Attila 007 #52
    Nemtudom mit bántjátok a Tibit, nekem osztálytársam volt általános iskolába(Kék suli) 8 évig, igaz lutraalbumom nemvolt, de attól még Én örülök hogy egy volt osztálytársamnak sikerült az ami sokatoknak SAJNOS még nem, gyerünk Tibi csak igy tovább!
  • LionTm #51
    Igaz!

    De akkor szerintem azzal is tisztában vagy hogy céget 0 forintból nagyon nehéz elindítani. Ha megvan az, ahogy említetted családi háttér aki megoldja a gyerek lakás/autó gondját utána már könnyebb saját Önerőből is valamirevaló egzisztenciát kialakítani. Ha nem rendelkezik a családod vagyonnal akkor alapesetben 10-20 évig adós leszel valamilyen banknak. Innentől kezdve nem csinálhatod meg álmodat, mondjuk a cégedet, mivel nincs meg rá a keret, ha meg van valami forgó tőkéd, akkor nem egy hatalmas összeggel indulsz el és nagyon lassan éred el azt amit egy tőkeerős vállalkozás 1 hónap alatt. Nem a cég a drága hanem a reklám....
  • Garrett27 #50
    sok mindenben igazat adok neked, viszont nem biztos, hogy az irigység táplálja azt a kíváncsiságot, ami miatt a tvnet.hu-t lessuk meg... amúgy meg szorgalom+tehetség nem elég ennek az eléréséhez, kell egy jó nagy adag szerencse is (vagy "szerencsés" családban szuletni - bár mindenkinek másat jelenthet a "szerencsés család"), de helyeslem, hogy támogatja a fiát mindenben, csak nem bírom az olyan szoveget, hogy "mindent saját magam értem el" - ilyet mondjon az, akinek nincs ilyen családi háttere és mégis elért valamit az életben...
  • mrzed001 #49
    Már apuci a többségi tulajdonos, ez kb azt jelenti, hogy azt tesz, amit akar (vagy Tibike azt tehet, amit akar).
    Elég kevés dologhoz kell 2/3-os döntés, nagyrészt a sima többség elég
    No meg ha nagyon akarják, akkor hátulról kivásárolnak még 2%-kot (egy napig nem járatják a merdzsót/dzsípet :p), ezt követően 2/3-os többséggel már végképp senki nem szólhat bele, hogy mit is csinálnak

    Szóval, biztos nem apucitól kellene szabad kezet kapnia/kérnie Tibikének ?
  • Fenjoy #48
    :)

    Fikció-mese jön:

    Én mindent magam értem el az életben, nulláról kezdtem
    - És mennyi az össz vagyonod?
    300 millio
    - Az igen, és nem kaptál segitséget senkittől?
    Nem
    - Biztos?
    No jó, hát az elején apámtól...de mindent magam értem el!
    - És mennyi segitséget kaptál?
    300 milliot

    :)
  • LionTm #47
    Kedves SG.hu!

    Áruljátok el mennyibe kerül egy ilyen PR riport?
    Érdekelne mennyit ért meg neki ? 100e HUF?

    --------------------

    Vicces, jól csinálja. Kíváncsi lennék hányan olvasták el ezt a hírt... Mert az irigység szörnyű kíváncsiságot szül! Minden esetre bejött neki amit akart, mert beszéltek róla irigykedtek és még a barátaitoknak is elmesélitek (ahogy én is...) Arról már nem is beszélve hogy a tvnet.hu internetes oldalt is meglestük
  • dez #46
    Nem biztos, hogy csak apuci véleményét. Mint olvasható volt, csak 65%-ban övék a cég, így a többi tulajjal is egyeztetni kell. (Vagy lehetne egy igazgatótanács is, de ilyen kis cégnél nem valószínű, hogy van.)
  • dez #45
    És honnan tudhatnánk, hogy te nem a konkurencia embere vagy, aki próbálja a másikat fórumokon lejáratni? Szal 1x leírtad, OK. Ne várd, hogy ezután mindenki ténynek veszi. Majd ha még jópáran leírják, az már talán jelent valamit.
  • ReTeK #44
    "alig van olyan hét, hogy ne szaladna el hozzám a leveleit feladni, vagy letölteni."

    ha ez télleg így van (ne haragudj ezért de én ilyen kételkedős fajta vagyok) akkor régen fel kellett volna mondani a szerződést, egy levelet nem tud elküldeni az azért nagyon gáz, engem a Tonlány rég kivágott volna mert egész nap megy a torrent(amine) a havi limitjüket rendesen átlépném, leveleket csak ritkán küldök
  • SSeth #43
    "- Szó szerint értendő, amit mond: saját kezűleg húzta a kábeleket?
    - Nem százszázalékosan, volt egy csapatom, amellyel együtt dolgoztam, de ott voltam mindenütt, ahol a munka folyt. Ennek segítségével tanultam meg, mit jelent a hálózatépítés..."

    Következő kérdésem az lett volna, hogy akkor fel tudna tenni egy rj45-ös csatlakozót a zsinór két végére, hogy utána menjen is a kommunikáció rajta?
    "Nem százszázalékosan." Ezt bírom. Miért nem mondja mindjárt azt, hogy "Há hülyének nézel pajtás?" Ja hát igen mert így jobban tetszik embereknek. Szimpatikusabb. A dolgozó igazgató. A hajamat leteszem. Sőt kiderül, hogy apja egészen 25 éves koráig verte és hatalmas versenyben volt többszáz managerigazgatófőiskolaegyetemokosvagyokésiskolázottdesemmiheznemértekagyakorlatbanPRHUMÁNERŐFORRÁSMANAGEMENT-huszárral a cég igazgatói székéért. És bizony vért kellett izzadni, hogy Apu őt válassza végül. Nem tudhatjuk, hogy nem így történt...