MTI

Stagnálást vár az Infineon

A német Infineon félvezető gyártó vállalat óvatos előrejelzést tett a folyó pénzügyi negyedévre miután jelzést adott a piacoknak a várakozásoknál esetleg nagyobb első negyedéves üzemi veszteségéről.

Az első negyedév veszteségéért felelős memória áramkör gyártó részlegre nem adott előrejelzést az Infineon, mindössze a logikai elemeket gyártó tevékenységére vonatkozóan tett nyereség csökkenést és az értékesítések stagnálását kilátásba helyező előrejelzést. A decemberben végződő negyedévet 122 millió eurós EBITDA eredménnyel zárta 1,67 milliárd eurós forgalom után. Az Infineon részvénye alig mozdult a frankfurti nyitáskor, 0,3 százalékkal csökkenve 7,77 euróra.

A logikai elemek forgalma szezonális lassuláson esik át a kínai Újév végével, eredményét pedig a müncheni üzem bezárásának külön költségei és fejlesztési költségek terhelik meg. A memória-áramköröket gyártó érdekeltségének termelését felfuttatja amerikai gyáraiban. Az ún. bit-termelés - a gyártott memóriaelemek mennyiségi mutatója - 20 százalékkal emelkedik a folyó negyedévben, a kiszállítások pedig meg nem határozott mértékben emelkednek majd.

A DDR2 memőria áramkörök ára - amelyekből az Intel a világpiaci kereslet mintegy negyedét fedezi - jelentősen emelkedett az elmúlt hónapban. Amennyiben az árak megőrzik jelenlegi szintjüket az Intel memória-áramkör gyártása akár még nyereséges is lehet. A memória-áramkör gyártás fő terméke a számítógépekben alkalmazott DRAM chip. Paraméterei már olyannyira standardizálódtak, hogy a piac valósággal árutőzsdei terméknek tekinti és ennek megfelelő áringadozásnak teszi ki. Az ingadozások sok esetben az előállítási költség alá is csökkennek.

Az Intel, a legnagyobb európai félvezető gyártó az idei év második felében külön be kívánja vezetni a tőzsdére memória-áramkör gyártó üzletágát. A tevékenységi kör forgalmának mintegy negyedét hozza, de a változó áramkör árak miatt bevétele nehezen előre jelezhető. A tervezett kibocsátásról közelebbi részletekkel nem szolgált. Tevékenységét a logikai áramkörök gyártására kívánja összpontosítani a jóval stabilabb értékesítési- és ár-karakterisztika miatt. A logikai áramkörök felvevő piaca az autó-, telefon-, távközlési infrastruktúra ipar, valamint a fizetőkártya gyártás. A memória-áramkör gyártásban piacvezető Samsung ebben a hónapban korábban annak a véleményének adott hangot, hogy a PC értékesítések csökkennek az idén és a tavalyihoz hasonló helyet alakul ki a memória áramkörök világpiacán, amikor az etalonnak tekintett 256 MByte-os DDR DRAM árak 40 százalékkal estek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!