MTI

9%-al bővül a globális mikrochip piac

A globális mikrochip piac 2006-ban előreláthatólag kilenc százalékot meghaladó mértékben bővül, két éves kétszámjegyű százalékos növekedési periódus után - jelzi a kaliforniai Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI) piackutató intézet. Júliusban még 8,1 százalékos ütemet jelzett az intézet.

A félvezető-ipari ágazat teljesítményének kulcsfontosságú indikátora a félvezetőlap (wafer) gyártási kapacitás kihasználtsági foka. A több mint negyven nemzetközi chipgyártót tömörítő Semiconductor International Capacity Statistics az elmúlt hónapban jelentette, hogy a kihasználtsági mutató a második egymást követő negyedévben emelkedett a július-szeptemberi periódusban. A jelentés komoly lökést adott az Advantest és a többi chipgyártó részvényének.

A chipek gyártására és tesztelésére alkalmas berendezések piaca 2006-ban 35,97 milliárd dollárra rúg majd sz idei 32,95 milliárdról, ami 11,2 százalékkal maradt el a 2004-es szinttől. 2007-ben a chipgyártó és tesztelő berendezések forgalma 12,3 százalékkal 40,4 milliárd dollárra emelkedik, majd ezt 15,4 százalékos növekedéssel tetézi 2008-ban és eléri a 46,63 milliárd dollárt.

Regionális bontásban Japán az idén megtartja a legnagyobb chipgyártó berendezés piac rangját 8,04 milliárd dolláros forgalommal. A második helyen 5,89 milliárd dollárral Dél-Korea követi. A japán Elpida Memory, a világ ötödik legnagyobb DRAM chip gyártója októberben 32 százalékkal 190 milliárd jenre (1,57 milliárd dollár) megemelte a márciusban végződő pénzügyi évre vonatkozó tőkeberuházási előirányzatát. A Toshiba szintén októberben emelte meg egyharmadával beruházási előirányzatát 225 milliárd jenre.

A dél-koreai Samsung, a világ legnagyobb memória áramkör gyártója szeptemberben jelentette be 33 milliárd dolláros hét éves időtartamú kapacitásnövelő beruházási programját, amelynek keretében 2012-ig megháromszorozza félvezető áramkör értékesítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!