Gyurkity Péter

Elkészültek a VIA új Eden processzorai

Az alacsony fogyasztású processzorcsalád két újabb taggal bővült, amelyek a korábbi Esther vonal leszármazottai. Az 1 GHz feletti órajelen futó chipek étvágya nem éri el a 8 wattot.

A VIA közleményben jelentette be a processzorcsalád kibővülését. Eszerint az Eden sorozat két újabb példánnyal bővül ki, amelyek már az új 90 nanométeres gyártástechnológiával készülnek. Az x86-kompatibilis chipek ezzel a vállalat szerint ismét nagyobb teljesítményt nyújtanak, miközben fogyasztásuk továbbra is rendkívül alacsony, és teljes kihasználtság esetén sem éri el a 8 wattot.

A két új példány a VIA Eden és Eden ULV jelölést kapta, utóbbi az ultra-alacsony feszültséget jelöli. Az első 400 és 1200 MHz közötti órajelen működik, fogyasztása pedig 2,5-7 watt között mozog, órajeltől függően. A továbbfejlesztett változat 1-1,5 GHz-es órajelen fut, fogyasztása pedig 3,5-7,5 watt. Terheletlenül, azaz idle helyzetben ezek a processzorok mindössze 0,5 wattot esznek, ami a VIA szerint rekordot jelent az egész ágazatban.


Mindkét most bemutatott chip a vállalat új V4 jelzésű, 400 MHz-es buszára támaszkodik, és 128 kB első-, illetve másodszintű gyorsítótárat foglalnak magukban. Támogatják az MMX, SSE 2 és SSE 3 utasításkészleteket, a Windows XP második javítócsomagjába is bekerült no execute (Data Execution Prevention) technológiát, a VIA saját PadLock elnevezésű biztonsági eljárását, és természetesen a fogyasztást csökkentő PowerSaver energiatakarékossági technológiát. "A 1,5 GHz-es órajel elérése ilyen alacsony fogyasztás mellett óriási előrelépést jelent az x86-piacon, amivel megelőzhetjük a konkurenciát, és gyorsabb, mégis halkan üzemelő rendszereket állíthatunk elő" - mondta Richard Brown, a VIA marketing-alelnöke.

Hol találhatnak otthonra ezek a megoldások? A CES 2006 kiállítás alatt már ismertettek egy érdekes megoldást, amely gyakorlatilag a valódi kétprocesszoros PDA készüléket takar. Ebben egy 400 MHz-es Intel PXA263, valamint egy 1,5 GHz-es VIA C7-M kapott helyet, amelyek lefoglalják a működésükhöz szükséges részt az 1 GB DDR 2, valamint a szintén 1 GB NAND flashmemóriából. Éppen ilyen újdonságok révén reméli a VIA, hogy saját fejlesztésű processzorai elterjedhetnek ott, ahol a hagyományos mobil chipek igencsak megszenvednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • noss #12
  úgy kell hűteni mint a forró kakaót: fújj rá párszor! :)
 • FecaA #11
  Az, hogy futtat "alapállapotban" egy olyan oprendszert amihez elég a kicsike proci, ezért többet bír, de ha komolyabb dolgot akarsz vele kezdeni, akkor betöltöd a másik oprendszert (aszem valmi windows, de nem biztos) és akkor úgy megy...
 • LowEnd #10
  passzív hűtést ajánlanak ezekhez egytől egyig
 • shabba #9
  Hasonló frekvencia értékeken az Intel sem gyárt rossz procikat. Pl. egy hasonlóan 1.5Ghz-es Dothan LV TDP-je 10 watt, egy 1.2Ghz-es Dothan ULV TDP-je pedig 5 watt.

  És a Yonah révén már van dual core-os megoldásuk is. És őszre lesz Merom is.
 • jojo #8
  Na, ebből kéne összetenni 4db-t egy alaplapra, oszt az Intel mehetne koldulni a Blahára!
 • asysoft #7
  Ilyen logika alapján a Prescottnak sem kell Cooler, mert a 100W-os izzó sem igényli...:)
 • Zenty #6
  Evvel talán jobban betörnek az olcso nootebok szegmensbe!
  A régi via procik se voltak lassuak! Amire tervezték öket böven megfeleltek!
  Irodai használat stb. ,de még divx és dvd is lejáccotak!
  Ezzel az uj provikal se lesz nagy változás legfejeb annyi ,hogy kihozhatnak végre egy normális olcso notit :D! Ecs g320 noti is joh lett volna ha nem ultra gáz aksit tesznek bele ,mert akkor 1 hétig ment volna aksival :D
 • waterman #5
  "A CES 2006 kiállítás alatt már ismertettek egy érdekes megoldást, amely gyakorlatilag a valódi kétprocesszoros PDA készüléket takar. Ebben egy 400 MHz-es Intel PXA263, valamint egy 1,5 GHz-es VIA C7-M kapott helyet, " - gratu, de ennek mi értelme? ugye csak azért csinálták, hogy villogjanak? A 400mhz-es Intel pda proci nem versenyzésre való. Nem igazán mérném össze egy ilyen Via chippel. A régebbi Eden-ekkel csak az volt a gond, hogy elég lassúak voltak. Most hogy gyorsítottak a rendszerbuszon (szerintem ez az igazi újdonság) meg hogy még feljebb tornázták a működési frekvenciát, szvsz semmi értelme egy pda-ba ilyen technikát belezsúfolni, azokat még bőven kiszolgálja egy jobb egyprocesszoros megoldás. Vagy futtat valaki Boinc sejtszimulációt a pda-ján?:):)
  Különben a 1,5 ghz Via chippel még kevés lenne egy mai laptophoz. Már várom, hogy dual-core jöjjön ki belőle...:)
 • roliika #4
  Hát...10w-os égőnek sem kell cooler,szal talán ennek sem.:-) Ha nem 18GHZ-es, már akkor is jó, mert nekem tökéletesen megfelelne 1 olcsó laptop is ami 1 hétig kibírja.:-))
 • Szemi90 #3
  Vagy mégsem??
  Hmm.... Kicsit kétértelmű a fogalmazás.
  No mindegy. Mindenképpen jól hangzik.
  Akkor ezekre már cooler sem kell?