Gyurkity Péter

DualCor: kétprocesszoros PDA

A CES 2006 kiállításon az újoncok is igyekeznek megismertetni nevüket a világgal: a DualCor olyan PDA-t mutatott be, amelyben két különböző processzor egy időben futtatja saját operációs rendszerét.

Az eddig még ismeretlen cég Las Vegasban ismertette fejlesztését, amely közleményük szerint asztali, személyi számítógépként is működhet, míg utazás közben PDA üzemmódban hosszú üzemidőt biztosít. Az eszköz két különböző operációs rendszer futtatását támogatja: a Windows Mobile 5.0, illetve a Windows XP Tablet PC Edition 2005 egyidejűleg működhet egymás mellett, megosztva egymással a háttértárolót. Ily módon mindkét rendszerből azonnal hozzáférhetünk az eltárolt dokumentumokhoz.

Az eltérő szoftverek futtatásáért két processzor, egy 400 MHz-es Intel PXA263, valamint egy 1,5 GHz-es VIA C7-M felelős, amelyek lefoglalják a működésükhöz szükséges részt az 1 GB DDR 2, valamint a szintén 1 GB NAND flashmemóriából. A 40 GB-os merevlemezen azonban megosztoznak, így biztosítják az állományokhoz történő egyidejű hozzáférést. A cég szerint a lényeg azon van, hogy a tulajdonosok akár menet közben is folytathatják a megkezdett munkákat, és PDA üzemmódba átkapcsolva jócskán megnövelhetik az üzemidőt. Erre szükség is van, hiszen a Windows XP speciális változatát futtatva mindössze három órát át bírja a modell, míg a Mobile 5.0 az Intel chippel akár 12 órán át is elfut.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az érdekes PC-PDA kombó mérete picit nagyobb a hagyományos készülékeknél. Paraméterei 16,3x8,3x3 cm, ám egy 5 hüvelykes kijelzőnek ad helyet, amely 800x480-as felbontással és legfeljebb 262 ezer színnel birkózik meg. Az érintőképernyő révén meglehetősen egyszerű a kezelés, de a cPC egy botkormányszerű vezérlővel is igyekszik ezt megkönnyíteni. A külső egységek csatlakoztatásáért 3 USB 2.0, illetve egy CompactFlash II illesztőhely felelős, így a kombót akár Wi-Fi, 3G vagy Bluetooth eszközökkel is kiegészíthetjük.

A cPC-t márciusban tervezik piacra dobni. Nem lesz olcsó, hiszen a tervek szerint 1500 dolláros, azaz mintegy 300 ezer forintos áron kerül forgalomba. A cél azonban nem is a nagy tömegek meghódítása. A DualCor különleges termékként tekint saját fejlesztésére, amely a prémium kategóriában találhat otthonra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mberke #17
    Miért ne lehetne a wincsit hordozni? Ha földhözvágod akkor tök mind1 mi van benne akkor is széttörik az egész eszköz, ha meg leejted attól nem fog tönkremenni a winyó. Nekem iPod minim van és azt már 2-3x leejtettem, a burkolat megkarcolódott, de nem lett semmi baja. Teljesen jó dolog PDAba winyót használni.
    Bár ennek az eszköznek tényleg semmi értelme.
  • undeeundead #16
    Én már fél éve használok Life Drive-ot, és semmi bajom nem volt vele. Nagyon kényelmes a 4G-s vinyó, nyilván nem szoktam földhöz vágni^^ és így a hétköznapi használat alatt nem sélrül a vinyó, nem lesz bad sectoros.
  • SymbioC #15
    Ezért nem focilabdának hívják:-))
    Elméletileg teljesen igazad van, de a gyakorlat szerint működik, ha ésszel bánnak vele.
  • vaaa #14
    Mire jó?
  • vgreklam #13
    S a billentyűzet?

    [email protected]
  • acdc #12
    Asszem félreértettük egymást:)
    A vinyó nem hordozni való arra írtam,hogy notebook hiszen ott már évek óta van vinyó és hordozzák.
    (persze én azér nem hordoznám ezér jó a pda csak az meg túl kicsi)Van valami jó kis átmenet kb 2-2,5 pda méretű van bill-je is xp fút rajta már nem tudom a nevét de valami 400 ezer körűl van ha jól emlékszem.Szóval van még itt űr.
  • Caro #11
    Akkor már inkább tablet :)
    Notebooknak kicsi.
    Csak ha az a lényeg, hogy sokáig is bírja, mint egy PDA, és egy PC használhatóságával is rendelkezzen... Ez nem jön össze.
    De nekem jó, mert szedtem le PalmVNC-t, úgyhogy ha elég sok helyen lesz Wi-Fi, akkor közel PC-ként is tudom használni :)
  • Caro #10
    Igen, ezért vettem TX-et és nem LifeDriveot :)
  • Caro #9
    A mechanika.
    Akármilyen stabil, bármit nem bír ki.
  • smv #8
    3 óra az nem kevés 1 kicsit? :\