Gyurkity Péter

15 éve készült el az első web­bön­gé­sző

Tizenöt év telt el az első böngésző szoftver elkészülte óta, amely Tim Berners-Lee jóvoltából 1991-ben mutatkozott be a nagyközönség előtt. Alkotója a jövőben nagyobb interaktivitást vár az utódoktól.

A WorldWideWeb névre keresztelt böngésző bemutatkozásának tizenötödik évfordulója alkalmából az eWeek készített interjút a területet megalapító szakemberrel. Az alkalmazás - és az ehhez szükséges szerver első verziója ugyanis 1990 karácsonyán készült el, mégpedig egy NeXT számítógépen, az Európai Részecskefizikai Kutatóintézetben (CERN), Berners-Lee akkori munkahelyén. A szoftver 1991 márciusában debütált, meglehetősen szűk körben - a szakember munkatársai voltak az elsők, akik kipróbálhatták azt.

Az interjúból kiderül, hogy a WorldWideWeb alkotója - aki a W3C (World Wide Web) Konzorcium igazgatójaként ma is közelről kíséri figyelemmel a területet - nagy meglepetéssel vette tudomásul gyermeke példátlan sikerét. Ez a meglepetés azonban nem az egyedül pályán maradt Microsoft egyeduralmával kapcsolatos, hanem sokkal inkább az utódok és maga a tevékenység elterjedésével. A szakember ugyanis inkább azt tartja meglepőnek, hogy a felhasználók a kezdeti merevség, kötöttség ellenére is gyorsan megbarátkoztak a gondolattal, és maguk is nagyban hozzájárultak a sikerhez. A böngészés mára az internet térhódításának köszönhetően világméretű tevékenység, ez a kapcsolat azonban kölcsönös, és a gyorsan fejlődő szoftverek - és weboldalak - is hozzájárultak a világháló elterjedéséhez.



Berners-Lee azonban még mindig lát megújulási lehetőséget, amelyet ő a minden korábbinál nagyobb interaktivitásban vél megtalálni. "Itt vagyunk 2005-ben, és tisztán látom a bárki által szerkeszthető blogot és wikit körülvevő izzást. Ez bizonyos alátámasztja az eredeti elgondolásom helyességét, amely az emberek kreativitás, írás utáni vágyán alapult" - jelentette ki a szakember. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy ő az első időkben valami ilyesmit képzelt el, amit most az internetes naplók, a wikik, az RSS és egyéb interaktív alkalmazások, szolgáltatások testesítenek meg. Ezek után nem csoda, hogy ő maga is hozzálátott saját naplója írásához, amelyben szintén kifejezi az interaktivitással kapcsolatos gondolatait.

"Több olyan technológia van készülőben, amelyek mind az olvasást, mind az írást sokkal érdekesebbé, sokrétűbbé tehetik. Hiba lenne azt gondolnunk, hogy a böngésző olyan zárt, jól meghatározott objektum, mint amilyennek a jelenlegi alkalmazások alapján látjuk" - hangsúlyozta Berners-Lee.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Béla bácsi #13
    A mi első színes tv-nk nagyjából '91 tavaszán került hozzánk, a mai napig itt van mellettem, használatban van, igaz nem a sok takony győzike és megasztár műsort nézem rajta.
  • Bohun #12
    15 éve nekünk sem volt.
  • KaBuTo666 #11
    miért, hol éltél te 15 éve? nekünk akkor már színes sony hdtv-nk volt.
  • apgetszaksz #10
    miért, hol éltél te 15 éve? nekünk akkor már színes TXT-es távirányítós TVnk volt.
  • schrank #9
    15 éve még színes TV-t se láttam nemhogy internet böngésző
  • KaBuTo666 #8
    én még mindig WorldWideWeb weböngészőt használok! azám a király! jobb mint a firefox mivel biztonságosabb!
  • nbj #7
    Boldog születésnapot!
  • NEXUS6 #6
    Boldog szülinapot!

    De tényleg van mit fejleszteni. Az irás alapú web gyak a parancsoros OS interfészeknek felel meg. Hol van ehhez képest egy sokkal intuitivebb képi/grafikus, pláne a mátrixos/gibsonos 3D+AI.

    A hw monnyuk már megvan hozzá.
  • Piscator #5
    Boldog születésnapot!
  • Evil Merodak #4
    Boldog szülinapot :-)