104
  • John Wayne #104
    Ezt olvassátok el, érdekes nagyon. Egy újságíró beszámolója a Boston Globe-tól (ez már csak egy mirror, az eredeti cikk már nincs fenn a Boston Globe Online-on), aki kapott ilyen RFID chippet.

    Barcoding humans
  • Praetor
    #103
    Vicces, de kutya méretű dögöt el lehet ásni a kertben. De egy évben csak 1-et.
    Persze meg van határozva, hogy milyen mélységbe lehet.

    Asszem ha 30kg-nál nagyobb a tetem, akkor meg nem lehet elásni, hanem erre kialakított égetőbe kell elszállíttatni. Még a szállítást sem végezheted magad, hanem azt az égető végzi, kilóméterenként asszem 30Ft-ért. Ráadásul a magyarországi égetők között némi munkamegosztás van állatfajták szerint. Lehet, hogy a te állatodat az ország másik végébe kell elszállítani. Ez azért "érdekes", mert a kilométert oda és visszára is leszámlázzák.
  • Rettenthető
    #102
    Természetesen ha már be van ültetve a chip, akkor erre is lenne megoldás.
    Elvégre lehet kötelezni, hogy időnként jelenjen meg állatorvosnál, különben bírság.
    Ha a jószág elvész, elhullik be kell jelenteni (amúgy sem szabadna egy kutya méretű állatot a kert végében elhantolni) - és ha kiderül, hogy az állat halála nem természetes...
    Persze az emberi leleményesség határtalan, így mindent kivédeni nem lehet; de az sem állapot, ami most van.
  • John Wayne #101
    Ja, most megmérgezné, vagy agyonütné szerencsétlen jószágot. Milyen humánus. Nem lehet "rákényszeríteni" az emberekre a helyes viselkedést.
  • Praetor
    #100
    Már megbocsáss, de ki az a barom aki alufóliával a karján akar rohangálni???

    Akinek kell a nyakörv abba ültessék bele. Ugathat, bégethet is hozzá, ha akar...
    A többiek megjegyzik a pin kódot, és elég nekik egy bankkártya.
  • craesh
    #99
    eh. most olvastam a fenti linket. RFID = rádio frekvenciás id. hát akkor ennél minem egyszerübb? rádiófrekvenciát a legkönnyebb leárnyékolni...

    a kezedre tekersz alufoliát a konyhábol aztán megvan. vagy majd később ugyis piacra dobnának olyan kesztyüket pl. ami fémszálas és az is visszaveri a rádiohullámot.
  • craesh
    #98
    1: RFID csak egy azonosito. IGY VAN. a chip a bőrünk alól nem fog kommunikálni senki más géppel meg ilyesmi, csak egy passziv eszköz, ami leolvasható ugy mint egy vonalkod.

    2: Ha valami bajod van azzal hogy Nyomon követnek, akkor csak egyszerűen le kell árnyékolni a karodat, ez már csak attól függ hogy a leolvasáshoz milyen hullámokat használnak.
    Ha viszont nem hullámokat (elektromágneses, rádió stb) -ket használnak, hanem pl mint a vonalkód leolvasó a Tescoban, azt meg SOHA az életben nem fogják tudni leolvasni CSAK MAX 20 CENTI-S távból.
  • Rettenthető
    #97
    Okay. De ahhoz meg kell a PIN kód. És azt nem félő, hogye elfelejted? Vagy a PIN kódot meg a másik kezedben találató chipbe ültetik? Szal ez egy hülyeség...

    És egyébként valóban az a fő probléma - amit assdf is mond -, hogy miért akarja ezt bárki is beültetni az emberbe.
    Aki hülye és mindent elhagy, elfelejt, abba ültessék bele, aki meg nem, annak adják oda egy kártyán, ennyi.
  • assdf
    #96
    Ez igy ok. Nekem csak azt mondja meg valaki hogy miért kéne ezt belémrakni? Szval én ezt a részét nem értem. Ez most olyan hogy a kocsihoz nálam van a kulcs, azon meg a riasztó meg a távkapcsoló amivel távolról tudom nyitni zárni. Ez eddig tök jó. De mi francnak kéne pl ezt belémimplantálni? Ott a zsebemben a kulcs és szevasz. Szóval szerintem itt nem az elektroniai eszközök funkcióival van baja az embereknek, hanem hogy miért kéne egy ugymond távirányitot belerakni egy emberbe?A régi módszerek is tökéletesen megfelelőek sztem egy átlagembernek.
  • BiroAndras
    #95
    " én meg pont ma a könyvtárban hátrébb léptem csak egyet, hogy felhúzzam a sliccem és erre lehúzta magát a wc."

    Jobb helyeken ez már régóta így müxik. Külföldiában már 10+ éve láttam ilyet. Egyébként fotocellás.
  • BiroAndras
    #94
    "De ez nekem baromira nem tetszk, hogy valaki, akár csak egy bankkártyát lemásolja a csippem azonosítóját, és onnantól kezdve bemászkálhat a lakásomba, beindíthatja a kocsimat, megnézheti az e-mailjeimet, sőtt tulajdonképpen mindent megtehet amit én is."

    A megoldás : digitális aláírás. Nem visszafejthető, és nem másolható.
  • C00L
    #93
    Nem tudom, hogy ki mennyit ért ezekhez az RFID rendszerekhez, de az biztos, hogy ezek maguktól nem tudnak sugározni mivel nincs is benne tápforrás, csak egy tekercs, kondi meg a csip és persze néhány passziv alkatrész, szóval csak akkor árulja el a titkát ha a tekercsben feszültséget indukálsz. => Csak leolvasóval lehet mükődésre birni. Csak akkor tudnak követni ha olyan rendszerben használod ami hálóra van kötve. Pl.: az auto, lakás, pc-nek nem feltétlenül kell, hogy hálóra legyen kötve. Legalábbis az RFID olvasó része nem. Egyébként meg ha ügyes az emberünk aki hordja (jártás az elektronikában) akkor simán meg lehet hackelni és utána már a saját környezetében nagy biztonsággal tudja használni. Az RFID technológia lehetne még egy plussz biztonság amivel véded a bank kártyát, autot, házat stb...
    pl: kártya, pin kod, RFID azonósitó vagy autó risztó ki + RFID azonósitó. És még számos lehetőség közül válogathatunk.
    Mi lenne akkor ha az RFID azonósitó ugrókódót is tartalmazna ami minden olvasás után változna (lenne egy fix és egy változó tartomány is)=> nagyobb biztonság! Igy már aki lemásolja az nem sokat ér vele. De akár az RFID technológiát tovább is lehetne fejleszteni. pl.: RFID 2.0 vagy hasonló és azok már mást is tudhatnának...
    Csak az elképzelések és a gondolatok szabnak határt a fejlődésmnek. GONDOLJ NAGYOT ÉS VALÓSISD MEG!
    Ha szériába gyártának valamit akkor azokat a dolgokat egyszer valaki úgy is feltöri utána már úgy is mindegy...
  • Mice
    #92
    "Lehetne fejleszteni legyintésre önlehúzó wc-t." én meg pont ma a könyvtárban hátrébb léptem csak egyet, hogy felhúzzam a sliccem és erre lehúzta magát a wc. csak pislogtam, hogy "mi van"??? még a gombot kerestem javába amikor megtette. amikor kiléptem az ajtón, mégegyszer. mivel nem vok szakmabeli, nem tom, hogy ajtózárásra/nyomásváltozásra/vagy egyszerű időalapú ismétlésre volt állítva, de a lényeg, hogy ebben sem volt semmi szerepem. és ha belegondolok ez nem csak kényelmesebb volt így hanem soxorta higiénikusabb is, mert miért kelljen az embernek megfogni uazt a kart/gombot/madzagot amit 200 másik embernek aznap.

    amúgy szerintem ez a chippes dolog nincs olyan távol, hogy 100-200 év. én 20at nem adok neki és tömegtermék lesz állítom
  • Mice
    #91
    na most nem mindenre kell használni. meg tuti lehet azt kombinálni más megoldással is, hogy fokozzák a biztonságot. teszem azt perodikus azonosítóváltással meg elég hosszú kóddal és akkor még a véletlen találgatást is arrébrakják, x próbálkozás utáni kizárás etc...
  • Rettenthető
    #90
    ""házikedvenc adó" kivetésének nem feltétele, hogy be legyen csipezve a kutya."

    Dehogynem. Mert ha most csak úgy bevezetnék, akkor biztos, hogy rengeteg olyan retardált lenne, aki utcára tenné a kutyáját, macskáját; azonban így, hogy ellenőrízhető kitől van (mert azért a nyakörvet csak nem hagyná rajta, ha kilökné), már 2x is meggondolná.


    "ottse az volt a problema, hogy a zsidokat megjeloltek, hanem amire a megjelolest hasznlatak."

    Itt is pontosan ez a probléma, hogy mire használják...

    "SZOGEZZUK MAR LE, HOGY AZ RFID AZ EGY AZONOSITO ES NEM TAROL ADATOT, NEM MEMORIA."

    Ez valóban csak ennyit tud, bár ez is több, mint szeretném, de vajh, ha kötelezővé tennék, az már k. biztos, hogy nem ennyiben merülne ki a tudása.

    "ettől csak az fél, aki a tilosban jár (asszony rájön hogy féllrek., vagy illegálisan lépi át a határt, vagy épp ott zserbózik ahol Kulcsár .... :pp), szóval ettől én miért kellene, hogy féljek??? Féljenek tőle a bűnözők :ppp"

    Nem. Én nem járok tilosban, mégsem akarom, hogy ilyen implantáljanak belém. Ez egy olyan ösztönös félelem nálam, az ilyen cuccok ellen. Lehet, hogy Te szereted, ha még a wc-re is veled mennek, de valahogy engem rohadtul zavarna... és lehet nem figyelnek, de mégis úgy érezném - talán ostobaságom miatt - mintha 200-an velem tartanának.

    A figyelő rendszerekről meg... Google
  • smv
    #89
    Ezt az ellenőrizhető témát nem értem. Ez olyan, mint a térfigyelő kamerák. Persze ott a biztonságomért kell lemondanom a követhetetlenségemről, itt meg a kényelem miatt.
  • assdf
    #88
    Teljesen egyetértünk. De engem speciel megnyugtat a tudat hogy a telefonom kikapcsolhatom,az igazolványaimat otthonhagyhatom,kimehetek a természetbe mindenféle ketyere nékül és nyugodtan élvezhetem a dolgokat.
    Egy belém ültetett csiptől viszont nem tudnék szabadulni, úgy érezném hogy állandó ellenörzés alatt vagyok.Mert még ha csak egy egy azonositó számot is tartalmaz egy ilyen csip és semmi mást, akkor is totálisan ellenörizhető vagy hogy hol jártál, melyik filmet nézted meg, hol vásároltál, mennyit és mit, utaztál e bkvn és igy tovább.Ez engem nyugtalanitana speciel. És ez csak egy alapfunkciójú csip lenne, egy azonositószámmal. Mi lenne még később ha ezek egyre fejletebbek lennének? Persze nem mondom hogy rosszra használnák, csak épp szinte semmibe se kerülne rosszra használni,tehát a lehetőség adott.Szóval nekem ennyit nem ér az az apró kényelem hogy nem kell félnem hogy otthonhagyom a tárcám.Inkább hagyjam otthon 10szer is a tárcám egye fene, de ne legyek totálisan ellenörizhető. Na mind1 ez az én véleményem lehet hogy valaki meg ezt szereti.
  • fflx
    #87
    ottse az volt a problema, hogy a zsidokat megjeloltek, hanem amire a megjelolest hasznlatak.

    azert mert minden embernek adunk egy azonosito szamot, abbol meg nincs problema.
    problema akkor van, ha azt mondjuk, hogy akkor minden 3-mal oszthatot le kell loni.

    az azonositas nem jelent onmagaban problemat.
    es aki az azonositoktol fel annak megsugom jelen vilagunkban egy embert mar most is szamtalan azonositoval latnak el akarmilyen hihetetlen is.

    kezdve az allammal, a bankokkal, az internetszolgaltatoval, mindenki azonositoval lat el!!!
  • fflx
    #86
    istenem mar faj nemelyik komment.

    SZOGEZZUK MAR LE, HOGY AZ RFID AZ EGY AZONOSITO ES NEM TAROL ADATOT, NEM MEMORIA.

    az, hogy milyen adatbazist epitenek MOGE az mar nem ezen mulik, ez csak az egyszerubb beazonosithatosagot adja, olymodon hogy kozvetlen kapcsolodas nelkul leolvashato.
  • assdf
    #85
    Persze de minek ehhez belém ültetni???
    "Én fel nem űlök arra az ördögi masinára. Inkább lovagolok..." Erre meg annyit mondanék hogy de jó volt a 30as években amikor a nácik a zsidókat megjelölték az egyértelmü azonositás miatt... És az emberek önként dugtak a nyakukat a hurokba. Ezzel a csippel hidd el nagyon könnyü visszaélni, arról nem beszélve hogy nem vmi nagy kunszt lesz átprogramozni sem.
  • kutyak
    #84
    Kényelmi és életmentő funkciói lehetnének, igen. Mégis, mi kellene még? És persze a böröd alatt mindig magadnál tartod, egy zsebtolvaj nem tudja ellopni...
    Pénzfelvétel, fizetés: a kártyaolvasót kell RFID leolvasóra cserélni, minden más maradhat. Persze, ettől nem lesz gyorsabb. Mozijegyvásárlás: odaállsz a terminál elé, ami egyben egy karos körforgó izével be is enged. Kézlegyintesz, majd az érintőképernyőn kiválasztod, hogy melyik előadásra, hány jegyet kérsz, aztán besétálsz a barátnőddel. Esetleg már előre lefoglaltad a jegyet neten, vagyis a moziban már várják a "kézlegyintésedet"...
    Ugyanígy a bkv bérlet/koncertjegy/pizzafuti/akármi.

    "Én fel nem űlök arra az ördögi masinára. Inkább lovagolok..."
  • assdf
    #83
    Nézd amit leirsz abban félig igazad van. De egy ilyen csipnek gyakorlatilag csak kényelmi funkciója van és az is elenyésző. Kártyás rendszerben ugyanezt sokkal könnyeb megoldani,(főleg hogy már kiépitett atm hálózat van) és ha a tárcádban hordod a kártyákat akkor már csak a tárcádat kell mindig magadnál tartani.Persze néha én is elfelejtem magammal vinni, mondjuk 20ből 1x, de ezért még nem kérek egy beépitett csipet.

    Másrészről viszont ezzel nem gyorsitod meg a fizetést meg ilyesmit. Ugyanis ezzel önmagában nem lehet fizetni.Oda kell menni szépen egy leolvasó automatához, beütni a pin kódod és mondjuk akkor kapod meg a mozijegyet.De ha többen akarnak jegyet venni ugynaugy sorban kell állni. Remélem azt senkise gondolja komolyan hogy csak elég néhány méterre elmenni egy ilyen mellet és már le is vette a pénzt és kapod is a jegyet mert akkor a büönözök semmi mást nem tennének mint egy leolvasó autómatával szaladgálnának a hónuk alatt és mindenkitől lenyulnák a pénzt aki elmegy melletük...
    Személyazonositásra megint nem jó, mert önmagában egy szám nem azonosit.Ehhez legalább fényképes azonositás szükséges (ugye fényképes igazolvány) vagy ujjlenyomatos, de ahhoz meg kapcsolatban kell lenniük a központal
    + mindenkitől rendelkezniük kell ujjlenyomattal (ez megint megoldhatatlan esetleg rendőrség tudná csak)

    Szval gyakorlatilag ez a csip igy használhatatlan lenne.
  • smv
    #82
    Amennyiben viszont iskerülne okosan megoldani, hogy ne tudják másolgatni a dolgaimat, akkor viszont van benne fantázia. Persze az is igaz, hogy az emberek amíg a telefonszámlájukat nem tudják rendesen kifizetni, addig nem valószinű, hogy kompletten beelektronikázzák a lakásukat csippes rendszerre. (Lehetne fejleszteni legyintésre önlehúzó wc-t. :DDDD)
    A bőr alá ültetéstől én is idegenkedek, de mire ezek elterjednének addigra biztosan lenne gyors módszer rá, hogy bemész a korházba, és fél óra mulva jössz haza. (Jó, plusz a húsz órás várakozás). Az orvosi alkalmazásban pedig tényleg nagy a fantázia, feltéve, hogy tudná figyelni rendesen, hogy mi történik vleed (ugye, amit írtatok, az a vércukor, stb) Végülis ha veszel vércukor mérőt, vérnyomámérőt, stb stb az is igen nagy pénzekbe kerül, és mostmár csak egy leolvasó kellene hozzá a géphez csatlakoztatva, és megmondaná.
    Tehát összefogllva, ha okosan lenne kivitelezve, akkor úgy 100-200 éven belül nagy lehetőségek rejlenek benne.
  • smv
    #81
    De ÉN azt baromira lesz@rom, hogy megfigyelnek, mobiltelefon, műholdak, térfigyelő kamerák, stb. Ha akar valaki, akkor már most is megfigyel, ha akarom, ha nem. De ez nekem baromira nem tetszk, hogy valaki, akár csak egy bankkártyát lemásolja a csippem azonosítóját, és onnantól kezdve bemászkálhat a lakásomba, beindíthatja a kocsimat, megnézheti az e-mailjeimet, sőtt tulajdonképpen mindent megtehet amit én is.
  • haxoror
    #80
    Az azonosítós rész mondjuk annyira nem érdekel mert sztem az aláírás még nagyon hosszú ideig megmarad, az orvos-csip viszont tényleg jó lenne ha például balesetet szenved vki vagy rosszul lesz és elveszti az eszméletét akkor a csip jelzést küldhet a mentőknek plusz egy csomó élettani adatot hogy mire kiérnek már képben legyenek, valamelyik sci-fi-ben volt is ilyen de ott karperec volt.

    Jobban belegondolva egy intelligens karóra-karperec sztem jobb lenne, vhogy idegenkedek a bőr alá ültetés gondolatától.
  • mrzed001
    #79
    Sztem a chip csak egy azonosítót kell hogy tartalmazzon, nem adatokat (ezért nem kell se bővíteni, se cserélni).
    Az azonosító alapján a cég adatbázisából látszik, hogy vettél-e bérletet (amikor fizetsz a chiped leolvassák, és bár foggalmuk nincs hogy ki vagy, de te már ezzel a chip-el metrózhatsz), vagy banki rendszerre kötve ezzel azonosítanak be és történik az automatikus fizetés (pölö forgalomlimittel)
    Ennyi, a chipnek semmi más feladata nincs
    Azaz még beleépíthetnének 1-2 bioszenzort (vércukorszint mérő, fehérvérsejt mérő, pulzus (vérnyomás?) mérő), ezzel is garantálva, hogy csak élő személy tudja használni (levágott kéz nem nyert :p), meg orvosilag sem lenne rossz (ezzel elkerülhető jópár vérvétel :P, de ez már a mellékes kategória)
  • haxoror
    #78
    Arra céloztam hogy pár év alat elavul a csipp tudása, új modellek jönnek amik többet tudnak és a bőr alatti csipet nem könnyű cserélni.
  • Mice
    #77
    a cikkben 100 évet írtak
    a miniatürizálás gyorsaságának fejlődését nézve szerintem mire az emberek hajlamosak lesznek elfogadni már úgy is annyi infó férne el benne, hogy nem kéne annyiszor módosítani
  • Mice
    #76
    " Mert sztem aki annyira hülye hogy nem visz magával pénzt vagy bankártyát mondjuk a moziba, az akkor ahhoz is hülye lesz hogy feltöltse a bör alá integrált csipet.
    na most uezt el lehetne mondani egy bankszámláról is ill. telsimről. ezekre létezik a havi rendszerességű utalás x számláról...

    "A másik meg hogy hol éltek ti emberek? Magyarországon ma, vagy vmi fantáziafilm fantázivárosában valahol a 24. században?"
    inkább fordítva tenném fel a kérdést. hol élsz te? a kőkorszakban?

    "lakásajtó magától nyilik csak legyintek előtte..." bár én panelban lakok, de az utca túlsó végén mind családi házak vannak, többségük nem csak jól kinéző, de elég szépen elektronikázott ajtóbejárókkal és elektronikusan nyíló autófeljáró előtt levő kerítéssel. többségük az autóból kiszálva üt be egy kódott, hogy nyíljon, másik részük pedig a sluszkulcson nyom meg egy gombot. pl itt már előjöhetne egy méter körzetes azonosítás és akkor esős/saras időben se kéne az embernek öltönyben/díszcuccban szétáznia...

    "miközben szinte az összes ajtó kulcsos,a moziban nem tudsz mai kártyával fizetni, de majd biztos lehet kézlegyintéssel mert lesz benne csipérzékelő.." hosszú ideig nem voltak adottak a feltételek, de szerintem már nem sok kell, hogy átlagfizuból is kijöjjön olcsón.

    ".., hazaérve már akinek telik házi szórakoztatóközpontra" miért kell megadni a tv-s baromságokat, hogy csak a 100ezres újságos baromságok lehetnek szórakoztató központok? egy mezei szg-hez kapcsolt 4k-s logitech hangfallal is egész emberi hangzást lehet elérni. a gépet amikor tunerről felvételre rakom akkor is soxor alaplapi apm időpontra való bekapcsolást adok neki, amit akár egérmozgásra is aktiválhatnék. az infrás és rádiós egerek korában egy kis freki módosítással már szerintem az egeret is rá lehetne venni, hogy távolról is mozgást imitáljon-->bekapcsoljon a gép. a gép ha az egér 2 méterre van tőle, meg már így is bekapcsolható, chippel meg legalább azt se kéne tudnom hol az egér.
    " majd magától bekapcsol, húdejó lehet épp aludni szeretnék és az üzenetek sem érdekelnek.""
    na most manapság szinte minden automatikus funkcióval bíró proginak van általában valamilyen presetbeállítása is, a winampben is vannak hangtémák, ergó miért ne lehetne épp a lakáselektronikának témája? ma meg már amikor szinte mindent behálóz a net, mennyi energiát eszik az a tűzfal ami nappal is megy és csak pár kb infót kapva a dróton megkapná a cégemből küldött "ma szar napom volt hagyjál" szignót?

    "Harmadrészt meg amit itt leirnák pozitiv elönyként, az mindez megvalósitható plaszkitkártyán egy csippel. Ugye ilyen lehetne a diákigazolvány, a bankártya, esetleg a személyigazolvány. "
    ezzel meg már csak azért is nehezen értek egyet mert amikor az ember bazi nagy rohanásban vált nadrágot/pulóvert/kabátot magamnál is rengetegszer szívtam azzal, hogy pont nem abban a ruhában volt az igazolvány mint amit elképzeltem. ma már ezek a hülye személyik se normális méretűek hanem mind kis kártyás xar amit az ember rakosgathat plasztikbőrökbe... bankkari/hitelkari/személyi/diák/bkv bérlet/metró, ja és még valahova szúrjam be a papírpénzt is. Én pl. nagyon utálom ezt a sok karit.

    "Ehhez képest sokszor bankkártyaautomatát is ugy kell vadászni,a legtöbb helyen még mindig nem lehet kártyával fizetni,"
    ez mondjuk mese, mert ha csak nem a sarki fűszeresbe mégy ma már azért szinte minden nagyobb helyen lehet fizetni karival, max a leggázosabb napokon viszel pénzt is. az viszont már idegesítő, hogy még mindig papírra írt bürokrácia kell ahhoz, hogy tényleg elhiggyék, hogy xy fizetett a karival és soxor 3-4 vásárló is fizet kp-val a tescóban, míg az a szerencsétlen gép kinyomtatja a karis fizetésről a bizonylatot meg míg aláírják. egy chippel ezt is fel lehetne pörgetni.

    "és a diákba épitett csipet sem lehet gyakorlatilag semmire sem használni."
    miért? mert az emberek többsége nem lát fantáziát benne. mert félnek tőle, meg mert mindig csak azoknak a véleményére adnak akik még rég születtek és emiatt alig mernek beruházni ezekbe. akiknek meg lennének ötleteik azok meg nem rendelkeznek tőkével. nem baj. bénázunk még egy darabig aztán ezekből a dolgokból is valami jó kis külföldi cég profitál majd...

    "Ezek után arról álmodozni hogy majd egy ilyen csip alapján mütenek meg hát..."
    pontosan... ezek után...
  • haxoror
    #75
    Ha a születésénél vki kap csipet akkor 70 éves koráig azzal mászkál vagy pár évente új csippeket raknak bele?
  • John Wayne #74
    Hát, hülyeségnek nem mondanám, egy első hallásra nagyon meredek, de mindenképpen valós technológiai lehetőség. Végül ha már a testedben van, nem is kell olyan veszett nagy energia hozzá, hogy befolyásoljon. De ne follyunk bele, mert ez a rémálom kategória.
    Inkább azt kellene leszögezni, hogy a chip előnyei kényelmi jellegűek, a veszélyei, ha csak azokat számítjuk ide, amik mindenki számára nyilvánvalóak, pedig eléggé nagyok. Én azért nem bíznék ám vakon meg a kormányban, hogy jót akar nekem.
  • spydee
    #73
    "vagy kórházakban a csecsemők elkevered­hessenek"

    2010:
    -Szivem miért ilyen vöröshajú a gyerek? Megcsaltál?
    -Dehogy, biztos elcserélték.
    -Szerencse, hogy rakattunk bele RFID-et...
    -Nővér! Leolvasná a csecsemő chipjét?...:))
  • Mice
    #72
    "Vajon azt hányan támogatnák, hogy a házi kedvencükbe kötelezően beültessenek egy chipet, csak hogy nyílván lehessen tartani, hogy hány kutya, vagy macska (és/vagy egyéb) van az országban. Aztán ha elvész, könnyebb megtalálni. Ha meg kivágják az utcára, akkor meg visszakeresni, hogy ki lökte ki és megbüntetni 500K HUF-ra...

    Ez is milyen jó ötlet nem? Ki támogat?
    "

    na ez már most is hasonlóan így van, csak max annyi difivel, hogy mivel nem ilyen olcsó még az állatos része olcsóbb a nyakörve/bolhanyakörvbe rakni, amúgy szerintem semmi gond nincs az ötlettel. én igenis büntetném azokat akik megveszik a kölyöknek kicsi korában, hogy milyen aranyos aztán első adandó alkalommal kivágják amint megnő. szerintem nem csak a gyerek felelőssége, hogy elképzelje, hogy mi lesz az állatból ha felnő, hanem a szülőké is.

    a kedvenc adóval szemben meg vegyesek de nem teljesen elutasítóak az érzelmeim. senki sem szeret adókat fizetni, de amikor belelép az ember a "tankcsapdákba" akkor felmerül az emberben, hogy ha mára gazdája az állatnak lusta eltakarítani akkor miből lehetne ezt fizetni. pl. kutyaadóból... persze ez azokat a kutyatartókat biztos nem vigasztalja akik rendesen nevelik kedvenceiket, de engem se...
  • assdf
    #71
    Azt áruld el nekem hogy erre miért nem jó egy kártyás csip?Egyszerübb, olcsóbb,könnyebben fejleszthető. Mert sztem aki annyira hülye hogy nem visz magával pénzt vagy bankártyát mondjuk a moziba, az akkor ahhoz is hülye lesz hogy feltöltse a bör alá integrált csipet.

    A másik meg hogy hol éltek ti emberek? Magyarországon ma, vagy vmi fantáziafilm fantázivárosában valahol a 24. században?
    "lakásajtó magától nyilik csak legyintek előtte... miközben szinte az összes ajtó kulcsos,a moziban nem tudsz mai kártyával fizetni, de majd biztos lehet kézlegyintéssel mert lesz benne csipérzékelő...., hazaérve már akinek telik házi szórakoztatóközpontra majd magától bekapcsol, húdejó lehet épp aludni szeretnék és az üzenetek sem érdekelnek."

    Harmadrészt meg amit itt leirnák pozitiv elönyként, az mindez megvalósitható plaszkitkártyán egy csippel. Ugye ilyen lehetne a diákigazolvány, a bankártya, esetleg a személyigazolvány. Ehhez képest sokszor bankkártyaautomatát is ugy kell vadászni,a legtöbb helyen még mindig nem lehet kártyával fizetni, és a diákba épitett csipet sem lehet gyakorlatilag semmire sem használni.Ezek után arról álmodozni hogy majd egy ilyen csip alapján mütenek meg hát...
  • pemga
    #70
    Az állatcsipekre kicsit kerestem, és van olyan település Magyarországon is, ahol kötelező: Kozármisleny. De valóban, alapvetően a csellengők azonosítására használható (keresni baromi nehéz, ahhoz aktív jeladó kéne.) Egy ilyen rendszerre példa: Datamars, ez egész EU-n belül működik. Ez pedig egy lista az RFID gyártókról, és hogy mire használják a rendszereiket.
  • kutyak
    #69
    A "házikedvenc adó" kivetésének nem feltétele, hogy be legyen csipezve a kutya.

    Az emberek szeretnék, ha az életszinvonaluk folyamatosan emelkedne, és ennek része a komfortosabb élet. Pl: bemész a plázába, mondjuk moziba. Nem kell sorbanállnod az ATM-nél, hogy pénzt vegyél fel a jegyre, mert "kézlegyintéssel" fizetsz. Aztán távozáskor a kocsiajtó is "kézlegyintésre" nyílik és nem kell aprópénzt gubizni a parkolásért, mert "kézlegyintéssel" fizetsz kijövetelkor.
    Hazaérve a lakásajtó is így nyílik, sőt, a házi szórakoztató központ - érzékelve a jöveteledet - a kedvenc sportcsatornádra kapcsol, miközben felolvassa az üzeneteidet.
    Orvosnál vagy korházban is egyértelműen azonosíthatod magad, még eszméletlen vagy súlyos sérült állapotban is. Egy megfelelő háttéradatbázis segítségével nem fognak olyan altatót adni műtét előtt, amire allergiás vagy.

    Kétségkívül vannak veszélyei is, de a bankkártyádat, pénzedet is ellophatják, a személyiddel, útleveleddel visszaélhetnek, stb. Valósabb veszélynek érzem a nyomonkövetést, mert pl. naplózzák, hogy - a mozinál maradva - milyen jellegű filmeket nézel, és aztán kapod a kéretlen reklámlevelet a sarki dvd kölcsönzőtől.

    Ugyanakkor előny is lehet az ellenőrzés: pl. a metróbejáratnál ki lehetne szűrni a körözött bűnözőket - akik emiatt nyilván nem mennének oda, ezzel is szűkülne az életterük.
  • mrzed001
    #68
    Nem értem miért fosnak egyesek, hogy követhető lesz merre mentek. ÉS ???
    1) most is az hála a mobiljának, illetve minden hívásáról megvan hogy hol állt amikor indította ...
    2) ettől csak az fél, aki a tilosban jár (asszony rájön hogy féllrek., vagy illegálisan lépi át a határt, vagy épp ott zserbózik ahol Kulcsár .... :pp), szóval ettől én miért kellene, hogy féljek??? Féljenek tőle a bűnözők :ppp
  • Rettenthető
    #67
    "Régen a vonatot is ellenezték, minden féle indokkal, aztán mégis bevált"


    Az atombomba is milyen jól bevált, nem? Hogy ellenezték-e vagy olyan rajongással fogadták, mint Ti ezt a csodachipet, azt nem tudom. Most mégis mindenki retteg tőle és valahogy nem kér belőle senki.


    De nézzük kicsit más szemmel:

    Vajon azt hányan támogatnák, hogy a házi kedvencükbe kötelezően beültessenek egy chipet, csak hogy nyílván lehessen tartani, hogy hány kutya, vagy macska (és/vagy egyéb) van az országban. Aztán ha elvész, könnyebb megtalálni. Ha meg kivágják az utcára, akkor meg visszakeresni, hogy ki lökte ki és megbüntetni 500K HUF-ra...

    Ez is milyen jó ötlet nem? Ki támogat?

    És senki ne gyártson olyan összeesküvés elméletet, hogy, ha már minden házikedvenc fel van chip-ezve, és ki van rá építve a rendszer, körbe van bástyázva kikerülhetetlenül, akkor kivetnék rá házikedvenc adót. Ugyan kérem, dehogy.
  • Pharaoh
    #66
    Ezt senki nenm mondta.
    Régen a vonatot is ellenezték, minden féle indokkal, aztán mégis bevált
  • Rettenthető
    #65
    Ha nem valósul meg egy ilyen világ, hogy pl. az kap munkát, akibe beültetnek ilyen szart, akkor nem gond.

    Aham, tehát 96 bit. Mostmég.
    De ha bevezetnék, hogy kötelező legyen, mert erre kerül fel a személyid, a jogsid, az iskolai végzettséged... stb., akkor lehet bővítenék a képességeit az eszköznek és nem csak tárolókapacitásban...
    Azért azt nem gondolhatjátok komolyan, hogy ez elhozná a tejjel-mézzel folyó Kánaánt, és a világon mindenhol megszűnne a terror, meg a bűnözés; csak békében és boldogságban élnénk mindahányan... hát persze.