Gyurkity Péter

Radeon X1800 XT: a túlhúzók réme?

Túlzottan optimistának bizonyultak azok a korábbi vélekedések, miszerint az ATI zászlóshajójában még bőven van tartalék: több gyártó egyöntetű véleménye, hogy a nagyobb túlhúzás a kártyák áttervezését igényli.


ATI Radeon X1800 XT
Az ATI még az ünnepek felé közeledve engedélyezte több partnerének, hogy megpró­bál­koz­zanak a zászlós­hajó szerepét betöltő Radeon X1800 XT óraje­lének mege­melésével. Ezek a kár­tyák eredetileg 625/1500 MHz-es órajelen érkeznek, amit azonban a konku­rens GeForce termékkel folyta­tott verseny miatt a gyár­tók minden­képpen növelni szerettek volna. El is készültek a gra­fikus processzort 700 MHz-en meghajtó változatok, amelyek azonban túlzottan instabilnak bizonyultak, és a kísér­letezők szerint az ilyen mér­tékű túlhú­zás már a kártya áttervezését igényli.

A kísérletezők között ott van az ASUSTek, a HIS és a Sapphire, amelyek már kivétel nélkül bemutatták saját túlhúzott verziójukat. Utóbbi gyártó december közepén jelentette be az X1800 XT Performance Edition-t amely 700/1600 MHz-es órajellel érkezik. A korábban megvásárolt kártyákhoz is elérhető egy új BIOS verzió, amely megemeli az órajelet, ám a fenti információk ismeretében már tudhatjuk, hogy ez nem mindig hozza meg a várt eredményt. Mi több, a frissített kártyáknál kompatibilitási problémákat okozhatnak az ATI legújabb (5/13) meghajtójánál, és a túlhúzó körökben oly népszerű Omega meghajtóknál is előfordulhatnak kisebb-nagyobb gondok.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell órajelet növelni egy csúcskategóriás kártyánál? Nos, a vásárlók egy része sosem elégedett az újonnan beszerzett kártya alapjáraton mutatott teljesítményével, és a gyártók is igyekeznek jobb színben feltüntetni saját verziójukat a magasabb órajellel. Különösen igaz ez az ATI új generációjának esetében, amely a hosszú késlekedés ellenére sem tudta maga mögött hagyni az Nvidia üdvöskéjét. Nem véletlen, hogy már készül az utód, amely a legfrissebb hírek szerint X1900 néven kerül forgalomba. Az ATI ezzel szeretné visszavenni a vezető pozíciót, ami riválisa - a GeForce 7800 GTX révén - nemrég elhódított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoldos #32
    En egy x800gto -t neztem ki. Legolcsobban netto 38-ert lattam eddig. Gyakori az aktivalhato 16 pipe, es kapsz egy x850xt -t.
  • Atees1987 #31
    Nem kell a nyali
  • BiroAndras #30
    "most ar/teljesitmeny viszonyaban legjobban az x800gto eri meg."

    Ha így nézem, akkor a már meglevő R9700 marad. De már elég öreg, szóval úgy döntöttem, hogy csere. Ha meg csere, akkor meg legyen minél erősebb, az ár másodlagos. De azt azért nem akarom, hogy feleslegesen drágát vegyek, ezért próbálok mindenfelé tájékozódni.
  • BiroAndras #29
    "Ne legyen pénzed a pénztárcádban!"

    Ezt nem vágom.

    "Na én ezért nyomom konzolon..."

    Az se jobb. Venni kell hozzá nagy drága TV-t. Inkább az dönt, hogy milyen játékok vannak. Ha lesz jó game PS3-ra, akkor veszek azt IS.
  • Zsoldos #28
    Hat nem kell azert altalanositani, most ar/teljesitmeny viszonyaban legjobban az x800gto eri meg.

    Az meg hogy mennyi videomemoria kell nem kartya, hanem alkalmazasfuggo. Egy 256mb-t hasznalo progi be fog bukni egy 128 megas csucskarin is, mig egy gyenge 256 kartyan nem lesz sebessegkulonbseg a 2 setting kozott.
  • mousee #27
    Tud valaki ilyen frissítést/firmwire-t Olckúl mx 440es Nvidiára (64 mega tömény Videoram :))? Már csak a poén kedvéért is :PP
  • KaBuTo666 #26
    mindig a jobbat
    lehet majd az ati lesz jobb akko aztat
  • KaBuTo666 #25
    a jobbat
    gf7800
  • FecaA #24
    Ne legyen pénzed a pénztárcádban! :P Na én ezért nyomom konzolon...
  • BiroAndras #23
    Kérdés: Mit érdemes venni, X1800 vagy GeF7800 ?