Berta Sándor

Egyre több az internetes aukció

Nemcsak világszerte, de Magyarországon is fokozatosan nő az internetes aukciók száma. Ma már hazánkban is naponta több ezer különböző műszaki cikk és művészeti tárgy talál gazdára a világhálón keresztül.

Az online aukciósházakról vagy portálokról sokaknak elsőre az eBay jut az eszükbe, ami nem véletlen, hiszen napjainkban ez a legnépszerább internetes árverési fórum. Az amerikai cég időközben már a világ számos országában fellelhető. Az online árveréseken gyakorlatilag bármi kapható: könyvek, háztartási készülékek, szórakoztató elektronikai készülékek, hardver- és szoftvereszközök, CD-k, DVD-k, ékszerek, ruhák, antik dolgok, bútorok vagy autók. Néha csak hagyományos, átlagos tárgyakra bukkan rá az ember, olykor viszont akár kuriózumokra is szert tehet.

Magyarországon sokan inkább még hirdetnek, mintsem árverésre bocsátanak. Előbbire jó példa az Apronet, de emellett számtalan apróhirdető oldal is van. Utóbbi kategóriába tartozik viszont például az egyre ismertebbé váló Vatera. Függetlenül azonban attól, hogy külföldön vagy itthon megyünk el egy virtuális árverésre, van néhány szabály, amire nem árt ügyelni. Különösképp igaz ez a karácsony közeledtével, mivel az esetleg kinézett ajándék mások figyelmét is felkeltheti, illetve sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat. Az alábbi tippeket a Nachrichten.at osztrák informatikai oldal tette közzé, ám jól alkalmazhatók a hazai viszonyokra is.


Az eBay-en legutóbb már MSN 8 hozzáférést is árultak

A legfontosabb kérdés, hogy ha megtetszett egy árverésre kínált árucikk vagy tárgy, hogy ki a tulajdonosa. Első vagy másodtulajdonostól származik? Ezt nem árt főleg akkor tisztázni, ha például olyasvalakivel találkozunk, aki a barátja, ismerőse, rokona tárgyait kínálja árverésre. Fontos tisztázni azt is, hogy jár-e valami kiegészítő az adott eszközhöz, például egy alaplaphoz a driver-CD, kézikönyv stb., illetve, hogy az eladó ad-e rá valamennyi garanciát. Feltűnő lehet az is, hogy ha valami túl olcsó, vagy az illető túl hamar túl akar rajta adni. Megkönnyítheti az árverést és a saját dolgunkat, ha vannak a termékről plusz információk vagy fotó, illetve kiegészítő információk a tárgy állapotáról és nem utána derül csak ki, hogy nem ilyen lovat akartunk, és például furán néz ki, ha három percnyi működés után elsötétül a képernyő.

A postázási és egyéb költségeket sem árt tisztázni, ugyanis bosszantó lehet, ha félreérti egymást a licitáló és az eladó. Az üzlet ilyen apróságon esik kútba. Igyekezzünk személyes benyomásokra szert tenni. Nyilvánvaló: ha valakiről köztudott, hogy normális, rendes, a fórumokon vagy az aukciós oldalakon például dicsérik, akkor nyugodt szívvel üzletelhetünk vele. Más esetben fő az óvatosság, mert ha rászedtek bennünket, gyakran hiába futunk a pénzünk után.

Az sem mindegy, hogyan licitálunk az adott eszközre. Igyekezzünk nem átesni a ló túlsó oldalára, legyünk tisztában azzal, hogy mennyi pénzt szánunk az adott tárgyra és ne menjünk egy bizonyos értékhatár fölé, még akkor sem, ha nagyon szeretnénk megvásárolni. Végül egy külföldi aukciós körökben bevált mondást idéznénk: "Aki okos, az csak az utolsó két percben licitál".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jégkocka #8
    Van olyan licitálós oldal is, ahol neked kell a legkisebb árat ajánlani egyedüliként... Ilyen a www.kattogj.hu is. Ha egy terméknél pl 1Ft-ra 5-en, 2Ft-ra senki, 3ft-ra egy ember licitál, akkor 3Ft-ért vette meg valaki az árút... Itt is a licitnek van díja, de itt nem nő a lejárati idő.
  • Csudri #7
    Ha az utolsó percen belül licitálsz, akkor folytatódik az akcuió! Ezért kell a vége előtt 2 perccel, mert ha épp nem figyel senki, akkor már meg is nyerted! :D
  • Aramir #6
    Nem feltétlenül, de ajánlott, főleg ha valami egyedi termék, nem valami tucat cucc, amiből több százat is árulnak.
  • hmhm #5
    hazai viszonylatban megemlíteném még a www.teszvesz.hu -t. regisztráció után néhány nappal küldenek levelet ( IRL ), amin vissza kell igazolni egy kódot, tehát ott egy regisztrált emberben jobban meglehet bízni.
  • hmhm #4
    amiket eddig neten vettem, csak pozitív tapasztalatom van, időben, jól csomagolva kaptam meg,.. egyetlen licitáló voltam, így minimálár maradt.
    nem feltétlenül kell kivárni az utolsó másodpercet..
  • hmhm #3
    2005. december 24. 22:23, Szombat - Berta Sándor
    "Különösképp igaz ez a karácsony közeledtével"

    ~ 350 nap. közel van..
  • Aramir #2
    Utolsó 2 percben??? Hehehe, talán inkább az utolsó 15-20 mp-ben, ha megis akarja nyerni olcsón :)
  • smv #1
    Azért durva, hogy hová fajul a világ. :)