Mikeyy

Az eBay is letiltja a náci tárgyak árverését

Engedve a gyűlöletellenes aktivisták nyomásának, az eBay (online árveréssel foglalkozó cég) letiltotta a náci Németországgal, különböző náci csoportokkal és gyilkosokkal kapcsolatos tárgyak árverését. Az eBay erre a döntésre a Yahoo internetes portál hasonló lépése után szánta el magát, amikor az leállította a fajgyűlölő csoportokkal kapcsolatos emléktárgyak árverését egy viharos jogi vitát követően.

A döntést egy nappal azután hozta az eBay, miután eltávolította az árverésből azt az ajtódarabot, ami állítólag egy olyan ajtóból származik, ami mellett egy fegyvertelen afrikai bevándorló állt, amikor 1999-ben a New York-i rendőrség lelőtte. Közleményében az eBay kijelentette, hogy már korábban is voltak szabályok, amelyek megtiltották az olyan csoportokkal kapcsolatos tárgyakkal történő kereskedést mint például a Ku Klux Klán vagy mint a neonácik, viszont ez alól kivételt jelentettek az olyan tárgyak, amelyek bizonyítottan 50 évnél régebbiek.

A tiltott ereklye

Csütörtökön az eBay oldalain még 4000, a náci korszakkal kapcsolatos tárgy volt meghirdetve. A legtöbb tárgyra senki nem licitált, de néhány árverés nagyon aktív volt, többek között egy Waffen SS egyenruha árverése, amelyért 2750 USD-t kínált valaki. Voltak még árverések különböző Ku Klux Klán tagok eszközeivel kapcsolatban is, beleértve késeket, övcsatokat, és fehér csuklyás köpenyeket, amelyeken megmagyarázatlan vörös foltok voltak.

Az új szabályzat szerint, ami május 17-én lép életbe, már semmiféle ezekez hasonló tárgyat nem lehet majd árverezni. Tiltja továbbá minden olyan tárgy meghirdetését, ami olyan emberekkel kapcsolatos, akik az elmúlt száz évben gyilkosságot követtek el. Kevin Pursglove - az eBay szóvivője - nyilatkozata szerint a már elkezdett árveréseket, amelyek egyébként 10 napig tartanak, még be lehet fejezni.

Néhány USA-béli felhasználó nem értett egyet ezzel a döntéssel, és arra hivatkozott, hogy náci kellékek és más hasonló tárgyak gyűjtése teljesen törvényes, és a szólásszabadság jogát sérti meg az eBay, ha megtiltja az ilyen tárgyakkal történő kereskedést. Sok más felhasználó, többek között Európából, sürgették a tiltás bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!