29
  • KDOG
    #29
    nem 40 ft egy sms :) jo az kb 10 nek is.
    persze ha nem vagy hulye, és nem vagy tré-mobil os :)
  • ollie
    #28
    Ez a 400k-s méret azért vicc. Mitől ilyen nagy?
  • totya4
    #27
    Csak az a gond hogy 2 sms-be meg általában pont belefér a mondandó...

    Lejjebb mondta valaki hogy bitsorozatos tömörítéssel lehet elérni a 160 karakteres sms-nél tömöríthetőséget, tehát ha jól értem amit mondott az illető, mikor a karakterek nem önmagukban vanak mint 8 bites egységek, hanem az összes karakter egy bitsorozatként van véve.

    160 karakternél én ebben sem vagyok biztos hogy hatékony.
    Főleg, mivel az sms-be nem csak a tömörített adatokat kell átvinni, de ugyanitt kell a kitömörítéshez hasznát infókat is átvinni. Ez pedig pl. Ez a jelsorozat tömörítést használ (2-3-4byte), melynek típusa/verziószáma (1-2byte), majd az üzenetben : tömörítés következik jel (1-2byte) tömörítendő jelsorozat hossza (1-2byte) ismétlődő jelsorozat (x byte hossz, byte-ra kerekítve)...
    Szóval a jelzésekre elmegy kapásból akár 10 byte simán + minden ismétlődéskori jelzés.
    Magyarán attól, hogy van ismétlődő jelsorozat, az nem azt jelenti hogy helyet spórolunk, mert a különböző kitömörítési infókkal együtt (!) kell helytakarítást elérni.

    Még a gyakorlatlanabbak is biztos megfigyelték, hogy ha olyan fájlt tömörítenek ami túl kicsi, vagy nem tömöríthető, akkor a tömörítvény mérete nagyobb lesz. Ez jobbára a fejléc mérete miatt van. A fejléccel pedig spórlni nem nagyon lehet, hiszen ha pl. a tömörítés jel jelzés túl rövid, és valaki éppen azokat a karaktereket használja, akkor a kapott sms-t tömörítettként érzékeli, ami esetleg ezáltal deformált, azaz olvashatatlan lesz.

    Ezért is írtam alant hogy ilyen speciálisan nagyon rövid szöveget nem nagyon lehet tovább tömöríteni.
    Nem csoda hogy eddig nem volt erről hír, de minden hülyeséget kitalálnak ami még nincs kitalálva.

    Maguk a szerzők is írják :
    "A tömörítés mértéke erősen függ az alkalmazott nyelvtől"

    Tehát a cikkben olvasottak alapján max. kódokat rendel a gyakoribb szavakhoz, aminek bele kell férnie 400 kbyte-ba, ami azért nem kevés, persze ha több nyelvet is tartalmaz, erősen csökken ez az egy nyelvre hasznosítható méret.

    A lényeg hogy ez a 160 karakteres sms egy vicc, mocsok szolgáltatók csak a zsebünkből húzzák ki a pénzt. Szvsz annak idején ez egy szerviz szolgáltatás volt belső használatra, amig valami agyatlan marketinges közzé nem tette. Azért agyatlan, mert ilyen hosszal elengede. Lehetett volna 512 karakter, és csókolom, akinek többre jönne ki az telefonáljon inkább :)
  • GABOR16
    #26
    Szerintem ha avalki sokat ír egy üzenetbe jobban megéri szöveges MMS-t küldeni, az akár több ezer karakter is lehet (telefon válogatja, hogy hány kilobájtos MMS-t fogad).
    Pl az én telefonomba ami egy Alcatel OT 556-os 100kb os MMS-t küldhetek és fogadhatok maximum.
    Azért azt teleírni szerintem még a leg többet SMSező embernek is nehezére esik.
    Ha 1 betű 1 bájt akkor (számoljuk a mostanában divatos 1000 bájt = 1 kilobájt al) 1000*100=100000
    Ami elméletileg közel 100000 (azaz százezer) betüt enged maximum egy MMSbe írni. Ami azért kicsit több mint a 160.
    És aszem a szolgáltatóknál egy MMS ehez képest körülberül duplája egy SMS-nek.
    De ha csak huszad enyi betü fér bele akkor is jobban megéri.
  • totya4
    #25
    Kedves mixi!

    A te hsz-ed visszont egy dedós színvonalán van, míg a többiek legalább konkrétan hozzászóltak - indokkal - te csak beleugatsz. Szerintem a hsz-ed saját magadra vonatkozik.

    A közeljövőben ezt a fajta kötekedős magatartást igyekezz kerülni.
  • Piscator
    #24
    Egy sms nem olyan 200 byte körüli?
    Kell még bele fejléc, küldö/cél száma, dátum, attribok (pl kér e visszajelzést, érvényesség időtartalma, stb.), szóval nem csak a nyers szöveg foglaltatik egy sms-ben.
    Láncolt smsben eltudnám képzelni.
  • Kannibal
    #23
    A gyártóknak max az lehet a dillemájuk, hogy feláldozzák-e a memória egy részét erre, de mivel mostanában egyre nagyobb memóriával rendelkező telefonok vannak ezért lehet, h beépítik.(igaz a licencet is meg kéne venni azt meg tudjuk kikkel fizettetnék ki) A szolgáltatóknak viszont tényleg elég nagy érvágás lenne, ha elterjedne a szoftver!
  • Kannibal
    #22
    gondolom nem ismeretlennek küldözgetsz sms-t szóval elég valószínű, hogy tudod, hogy milyen telefonja van az illetőnek.
  • fflx
    #21
    aha, nagyon bonyolult lenne, egy kerdes az sms kudese elott, hogy tomoritve vagy normal modon kuldje?

    kb az mms-hez hasonlitanam, ha a fogado nem tud fogadni olyat akkor hiaba is kuldjuk neki.

    szerintem nem a mobil telefon gyartoknak rossz, hanem a szolgaltatoknak.

    egyebkent az sms a szolgaltatonak gyakorlatilag egy fillerjebe nem kerul.
  • PoisonBorz #20
    ummm.... gondolom elmondom hogy ez csak angolul működik, nincs magyar szótár ami alapján "tömörítene"...

    amúgy 160 byte... woowazz, ezért tényleg vad a 40ft. Amúgy mmms mennyi? abba írhatsz 1000 karaktert.
  • atlagember
    #19
    Szerintem a bobilszolgáltatók kitalálták már a láncolt SMS-t. Én nem hinném hogy el fog terjedni, mivel a fogadó oldalon is kell szoftver, tehát csak olyan címzetteknél lehet használni, ahol 100 %-osan tudjuk, hogy a túloldalt is van ilyen szoftver. Ráadásul sokkal macerásabb lesz a kezelés, ezt pedig sokan nem szeretik, mert már így is el vannak bonyolítva a telefonok.
  • ThomasTheKoRner
    #18
    Szerintem csak akkor volna értelme a dolognak,ha a mobilgyártók eleve BELEÉPITENÉK a telefonokba ezt az algoritmust!És akkor tutira működne mindenkinél,de nem fogják megcsinálni,mert nem érdekük...
  • raingun
    #17
    Szerintem hülyeség, én pl. rühellem ha valaki telinyomja rövidítéssel az sms-t.
    És eleve fizetni kell érte, méghozzá egyből 2 embernek...
  • Hegyikecske
    #16
    jaja jó5let, csak az a gáz benne h nem tudhatom h a fogadó félnek támogatja-e, kicsit olyan h a számváltás lehetősége óta nemtudhatom h a 20as télleg 20as-e (de arra kitaláltak egy külön felhívható lekérdezővonalat) de ide kinek áll érdekében fejleszteni ezt? mer amugy jó lenne
  • OMax
    #15
    Olyan lessz mint a mezgaeknal ocsi...
  • Csatti
    #14
    A zippelés hatékony tényleg, de csak nagyobb méretű szövegeknél hatásos, rövidnél esetleg nincs mi ismétlődjön
    Ha olyan rövid a szöveg, hogy nem ismétlődnek a betük, akkor nem is kell tömöríteni az üzenetet, mert lazán belefér a 160 karakterbe. Ha meg ismétlődnek a betük máris működni kezd a zip algoritmus. És ezt még meg is lehet fejelni a fentebb említett szótárjellegű algoritmussal is.
  • endale
    #13
    Én havi 120 ingyen sms-sel 138-at küldtem el 10 hónap alatt, szóval sosem fogok ilyet használni. Inkább arra lennék kíváncsi, hogy 1 db sms költsége a szolgáltató részéről hogy aránylik 1 perc beszélgetéshez. Gondolom lehet vagy 3 fillér 1 db sms reális ára.
  • Inquisitor
    #12
    "avagy a ZipSMS is csak akkor hatasos ha szoismetles meg egyszeru dolgok vannak,..."
    Ez meggondolatlan kijelentés. Gondold végig, ha például 1byte-nak veszek minden számot, mással és magánhangzót, akkor még a szótagok is beférnek ebbe.
    Például 1-1byte a Ha, He, Ho vagy németben a sűrű Sch. Ha csak ennyit variálsz már is majdnem fele helyet foglalja. Erre még egy bitszintű tömörítés, és már is kijön a 370 karakter :)
  • uniu
    #11
    Idezet a cikkbol:
    "és z olcsóbb" ez is Zippelve van ?:))
  • Komolytalan
    #10
    " zippelés hatékony tényleg, de csak nagyobb méretű szövegeknél hatásos, rövidnél esetleg nincs mi ismétlődjön..."
    Csak ez nem zip amit használnak. Amúgy ha nem byte hanem bitsorozatot tömörítesz, akkor elég sok ismétlődő mintát lehet találni olyan szövegben is, amiben nincs ismétlődő szó. Ha részben fix szótártáblát alkalmaz, amit beépít a szoftverbe, akkor annyival is kevesebbet kell átküldenie SMSben.
  • mixi
    #9
    Öreg, te nem olvastad el a cikket! Csak azt nem tudom, akkor minek okoskodsz itt? Késztetésed van hozzászólni?
  • Athlon64
    #8
    Én azóta írok csak SMS-t mióta a SE 300Ki-met a telefon menedzser progival(PC) össze kötöttem mert a PC billentűn könnyebb gépelni!
    Visztont így meg hamar elfogy a 160 karakter és így már csak több SMS-ben tud elmenni az üzenet ami plussz lóvé, tehát én csak támogatni tudom az ötletet!
  • joschy
    #7
    Diszno otlet, nagyon diszno! Encryption is kell :-) Csak hat a rovid byte-sorra vonatkozo tomorites eleg sulyosan nehez, mivel nem nagyon van hol helyet nyerni, avagy a ZipSMS is csak akkor hatasos ha szoismetles meg egyszeru dolgok vannak, avagy elkepzelheto teljes mertekben olyan SMS is, amin nagyon nagyon kicsit tomorit :-/
    Szal nem kell aze' annyira orulni :-)

    Az MMS tomorites es encryption jobban erdekelne, mer az szinten adatforgalom alapjan kerul kiszamlazasra sok helyen, es beza full binaris :-) Azon lehetne zuzni egy kicsit meretben valami lossless MM compresssion-nel :-) meg mondom: Encryption :-)
  • Munch
    #6
    Én nem is szoktam smst írni. :DDD
  • Cat #5
    szerintem arra számítanak hogy valamelyik oprendszergyártó megvásárolja a technológiát - de ebben a mobilszolgáltatók eléggé ellenérdekeltek, szóval ha ők aztmondják hogy ne, akkor nem fogják belerakni.
  • totya4
    #4
    Azért 160 byte (ha annyi) egy sms, hogy ha hosszabbat írsz, duplán fizess :)

    A zippelés hatékony tényleg, de csak nagyobb méretű szövegeknél hatásos, rövidnél esetleg nincs mi ismétlődjön...ezért nem értem aztán miért állíthatják biztosan, hogy felére esik a méret.
    Meg aztán pofáraesés ha az ellenoldal telefonján nem fut ez a szoftver :)
  • ac3
    #3
    talan inkabb az kellene h egy 160 byteos sms ne 40 ft legyen mert ez vicc
  • Dodo55
    #2
    Ja még nem tesztelték, de szerintük működik vele.
  • Dodo55
    #1
    3230 nincs is a listán, de ott van a bal oldali ember kezében. Szerintem támogatja, csak lehagyták.