Gyurkity Péter

Vitában a Blu-ray Szövetség és a HP

A következő generációs szabványt kidolgozó és támogató szövetség nem hajlandó elfogadni a Hewlett-Packard módosító javaslatát, a PC-gyártó pedig azzal fenyegetőzik, hogy a konkurenciánál keres vigaszt.

A jelek szerint a Blu-ray Szövetség és a HP felesleges vitájával jócskán ronthatja a szabvány esélyeit a HD DVD-vel szemben. Történt ugyanis, hogy a nagyvállalat a korábban bejelentett elképzelésének megfelelően megpróbálkozott rábírni a szövetséget két, általa javasolt technológia integrálására, azonban a másik fél nem mutatkozott megértőnek a kérdésben, a HP pedig ezt nem tudta elviselni. A világ második számú PC-gyártója szerint e két megoldás feltétlenül szükséges az asztali számítógépek piacán tervezett előretöréshez, ám partnerei már korántsem ennyire biztosak ebben.

Miről is van szó? Október második felében már hírt adtunk arról, hogy a HP benyújtani készül javaslatát a két technológia alkalmazásáról. Az első az iHD, amely XML-en alapuló interaktív felület, míg a második a korlátozott számú másolást legális lehetővé tévő Managed Copy. Előbbi révén a vásárlónak több lehetősége, nagyobb rálátása lesz a nagy felbontású tartalmakhoz mellékelt eszközökre, utóbbi viszont egyértelműen a minden eddiginél szigorúbb másolásvédelmi technológiák miatt aggódó felhasználók megnyugtatására szolgál, akik így nyugodtan készíthetnek biztonsági másolatot a megvásárolt tartalmakról. Nem mellékes, hogy az iHD-t a Microsoft is integrálja a Vista operációs rendszerbe, így a háttértámogatás is adott.


A HD DVD már mindkét megoldást támogatja, és a HP szerint egy hasonló döntéssel nemcsak a nagyobb gyártók rokonszenvét nyernék meg, hanem egyszersmind a két szabvány közötti inkompatibilitást is lecsökkentenék, kevésbé megosztva vásárlói tábort. A Blu-ray Szövetség válaszában leszögezte, hogy nem zárkóznak el a Managed Copy alkalmazása elől, ám ezt csak 2006 tavaszán valósítanák meg, míg az interaktív felületet inkább javás alapra helyeznék. A szövetség szóvivője hangsúlyozta, hogy a javaslatot nem vetik el egyből, de a Reutersnek adott válaszában leszögezte, hogy a szabvány megjelenését ez már semmikép nem tarthatja vissza. Bármennyire is óvatos volt a nyilatkozat, a HP úgy reagált, hogy amennyiben nem változik az álláspont, a jövőben semleges pozíciót foglalnak el, és mindkét formátumot támogatni fogják.

A Sony eközben megállapodott az NEC vezetésével egy közös üzletág beindításáról, amely a CD és DVD meghajtók gyártására koncentrálna. A 2006. április 1-jén beinduló vállalkozás a jelenlegi termékek gyártását, illetve az újak kifejlesztését végzi majd. A Sony a vállalkozás 55 százalékát birtokolja, 45 százalék pedig értelemszerűen az NEC tulajdonában lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #19
    Mi oldódótt meg starforce ügyben? Mert én nemtudok semmiről, csak hogy pár sf-es gémet feltörtek 1,5 év alatt...
  • Hegyikecske #18
    Egyetértek, csicska sony, a lemezek kapacitása a HD-dvdnél is megvan, de egyikse szent, mégis a HD-DVD álláspontja szimpibb
  • Praetor #17
    HP rulez!
  • Advanced User #16
    hagyják már a pi*sába a másolásvédelmüket jó ez így eddig attól tartottunk mibe van StarForce, de most hogy ez megoldódott : ) majd attól a szartól kell félnünk, hogy mi Blu-Ray-re írva : (
  • dokar #15
    Mi a különbség a kettő között? Mekkora a kapacitásuk?
  • Evil Merodak #14
    Majd kijön a nextgen konzolokra a másolásvédelem rootkittel, így majd azokra is lesz vírus. Bravo Sony.
  • MacrosTheBlack #13
    Sőt, még fizessenek is érte hogy ilyen hulladékokra pazaroljuk a drága időnket!
  • Dzson #12
    Ja, milyen rohadékok, hogy levédik a lemezen található filmeket, játékokat a másolás ellen. Szemét banda... Ingyen kéne adniuk mindent, még a TV-ket is!
  • Sir Quno Jedi #11
    Már most több DVD-s gammák jönnek ki a nextgen konzolokra launchkor (sőt a currentgen-ekre is szép szerével vannak ilyenek). Szal. aki nem akar cserélgetni, az vár a HDDVD-re, aki nagyon nem akar, az meg a BR-re...
  • Evil Merodak #10
    Nekem nem kell semelyik szabvány másolásvédelme sem.