Gyurkity Péter

Személycserék a Sony BMG-nél

A Sony és a Bertelsmann közös tulajdonában lévő cég nagyarányú átszervezést hajtott végre a befolyása alatt álló kiadók vezetésében, és mára ígéri saját rootkit szoftverének eltávolítóját, ami lezárhatja a botrányt.

A Sony BMG pénteken vezérelte le a kiadók vezetésénél korábban elhatározott személycseréket. Az amerikai részleg elnöke Michele Anthony lett, aki új pozíciója mellett továbbra is betölti a Sony BMG alelnöki posztját. Pénzügyi igazgatóként és egyben alelnökként Alan Price segít neki, aki meglehetősen nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, hiszen 14 éve tölt be hasonló posztokat a óriáscég különböző részlegeinél. A további személycserék három csoportot érintenek, ezek sorrendben az Epic, a Columbia Records, valamint a Sony Urban Music.

Az új kinevezésektől megújulást, pontosabban a bevételek jelentős növelését várják az anyacégnél. Erre szükség is van, hiszen a legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államokban 10 százalékkal estek vissza az eladások, míg a Sony kiadói 7 százalékos csökkenést szenvedtek el. Igaz, a bevételek terén már nem állnak olyan rosszul, sőt, a két évvel ezelőtt ismertetett veszteségek után most 120 millió dolláros pozitívumot értek el. Kétségtelen azonban, hogy a rootkit-botrány miatt sokat esett a kiadó ázsiója, és sokan elzárkóztak újabb Sony termékek vásárlásától. Természetes, hogy a vállalat igyekszik lezárni a kellemetlen ügyet, amit az eltávolító szoftver új verziójával tehetnek meg leggyorsabban.

Ezt az USA Today szerint mára ígérték, ám az oldalon egyelőre csak a speciális másolásvédelemmel ellátott albumok listája elérhető. Egészen pontosan 52 címről van itt szó, míg a teljes darabszám valahol 4 és 5 millió között lehet. A kiadó korábban ígéretet tett ezek visszahívására, ám a visszajelzések alapján nyilvánvaló, hogy még mindig sok példány található az üzletekben. Amennyiben sikerül végrehajtani ezt a két lépést, már csak a perek maradnak hátra, amelyek azonban jóval tovább elhúzódhatnak.

A kiadót ugyanis időközben kaliforniai vásárlók egy csoportja, Texas állam, valamint több magánszemély is beperelte, és maga Eliot Spitzer New York-i államügyész is vizsgálatot indított az XCP ügyében. Legutóbb New York és Massachusetts államügyésze is kritizálta a vállalatot, amiért még mindig nem vonta vissza a rootkittel kiadott lemezeket. Bármennyire is igyekeznek tehát, egy jó ideig nem fognak tudni kimászni az ügyből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #4
    Ahogy ezt kifejtette valaki, a másolásvédelem egy kód, amihez a kulcsot is megkapod mert különben legálisan se tudnál hozzáférni a tartalomhoz. Ígyhát csak kulcsot kell másolni.
  • aaaaa #3
    Tehetnek rá "törhetetlen" másolásvédelmet, majd kevesebb lejátszó fog fogyni. Rengeteg rendszer megbukott azért, mert nem volt másolható. Lásd az első büszke százezer forintos DVD játszók példája. Ma már kutyának sem kellenek, mert DVD-R-t CD-R-t nem olvasnak, és a kínai minden formátumot olvasó játszókat kezdték venni az emberek. És lám pár év múlva a márkásak is olvasták már a DIVX-et is...
    Az embereket lehet hülyének nézni , de azért szerencsére nem mindenki az...
  • pemga #2
    strogg, ez a másolásvédelem kismiska ahhoz képest, amire a BR ill. HD-DVD-vel kapcsolatban számítani lehet. (Márcsak azért is, mert az audio-sávok fent van kódolatlanul a lemezen, hibrid cuccról van szó.) Szerintem ők sem gondolták komolyan, ezért is nem saját fejlesztést tettek fel rá. Azt hogy pontosan miért is tettek rá, halvány fogalmam sincs :). De az biztos, hogy ez a nüansz az MS-nek eszméletlenül jól "jött".
  • strogg #1
    Ez a sony botrány 1 dologra azért nagyon is jó volt. Megmutatta, hogy a kiadók a teljes másolásvédelmet nem tudják elérni, még illegális eszközökkel sem, amelyek ráadásul bevethetetlenek is, akkora les za nyomás rajtuk ha megpróbálják.

    Én szerintem ez az eset ezt mutatta meg.