Specker Balázs

Tovább dagad a Sony-bot­rány

Külön jogi eljárást indított az Electronic Frontier Foundation befolyásos kaliforniai digitális jogi tanácsadó cég, illetve Texas állam főügyésze a Sony BMG ellen. A vád minkét esetben az, hogy a multicég megsértette a vásárlók jogait és ártó szándékú szoftvert hozott forgalomba zenei CD-in.

A november elején indított eljárás után Texas állam főügyésze és az Electronic Frontier Foundation, befolyásos kaliforniai digitális jogi tanácsadó cég is beperelte a Sony BMG-t. Szűk egy hónapja felfedezték, hogy miközben a Sony BMG agresszív módon próbálta korlátozni kiadványainak millióin a róluk készíthető másolatok számát, a felhasználók gépeit is veszélynek tette ki. Az XCP elnevezésű másolásvédő szoftvert a Sony a First4 brit cégtől vásárolta meg. A program a cég mintegy 52 kiadványára került föl és így közel 5 millió CD-n található meg. A kiadóvállalat a lelepleződést követően nyilvánosan kért bocsánatot weboldalán, és megkezdte az érintett lemezek visszahívását a nagy és kiskereskedőktől, majd korlátozásmentes verziókra, illetve MP3 fájlokra cserélte be őket.

A Sony BMG jogi érdekeit képviselő Daniel M. Madnil a New York Timesnak adott interjújában elmondta, hogy "kész felvenni a kapcsolatot a texasi főügyészséggel". Thomas Hesse, a Sony BMG globális digitális üzleti tevékenységéért felelős elnöke hozzátette, hogy "mint felelős vállalat, azon vannak, hogy kijavítsák a hibát, és mindent elkövetnek ennek érdekében". Cory Shields, a Sony BMG szóvivője szerint a termékvisszahívási és csereprogrammal a cég már alapvetően teljesítette az Electronic Frontier Foundation által jelzett követeléseket.


"Az emberek nagy része nem is tudja mi a rootkit, akkor miért kellene aggódniuk miatta?" - nyilatkozta korábban Thomas Hesse, a Sony illetékes vezetője

Az alapítvány által kezdeményezett kollektív per azonban a Sony kiadványok sokkal szélesebb körét célozza meg, beleértve azt a több mint 24 millió lemezt, amin a SunnComm védelmi szoftvere szerepel, és amelyek nem kerültek visszahívásra - olvasható a szervezet honlapján. A Sony állítja, csak 12 millió CD-re rakták fel a SunnComm szoftverét. A cég az alapítványnak elküldött levelében úgy nyilatkozik, hogy "minden lemezén felülvizsgálja a másolásvédelemet", bár nem hiszi, hogy a sunncommos lemezeit vissza kéne vonnia a piacról.

Cindy Cohen, az alapítvány jogi vezetője ugyanakkor úgy véli a First 4 Internet és SunnComm másolásvédelmével ellátott lemezek is sértik a vásárlók jogait, mivel egyikükön sem tájékoztatják őket, arról hogy zenehallgatás közben milyen programok települnek fel számítógépeikre. Ugyan a vásárlóknak el kell fogadniuk a felhasználási feltételeket mielőtt lejátszhatnák az érintett lemezeket, ám az alapítvány szerint az itt megfogalmazottak "sértőek" és "vásárló-ellenesek".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #25
    csinálja csak a sony, maga alatt vágja a fát, én semmit ami sony :) ha letöltöm NETRŐL akko legalább nincs korlátozás benne :)
  • Obi Wan #24
    Hmm... nekem is kell ilyen póló
  • syabica #23
    te véletlenül nem az 576-os Dzson vagy ?!
    amúgy sony ms egy kutya
  • Evil Merodak #22
    A kiadók nagy része nem is tudja mi az a magáncélú másolás, akkor miért kellene aggódniuk miatta?
  • Mr. Perfect #21
    A rootkit-et nem te telepíted fel. Az egy kis médialejátszóval együtt települ fel szó nélkül a háttérben. Ráadásul a rootkit tulajdonsága az, hogy a gépen hagyományos eszközökkel nézve teljesen rejtve marad.Ez a média lejátszó rajta van a CD-n és PC-ben csak ezzel lehet lejátszani a zenét ami a lemezen van...
  • dez #20
    Te meg valami irdatlanul naív... :) (Vagy csak megjátszod.)
  • kbupdate #19
    te egyszerűen hülye vagy. hogy lehet ilyen baromságokat mondani?
  • kbupdate #18
    "Az emberek nagy része nem is tudja mi a rootkit, akkor miért kellene aggódniuk miatta?" - nyilatkozta korábban Thomas Hesse, a Sony illetékes vezetője

    "Az emberek nagy része nem is tudja mi a SPYWARE, akkor miért kellene aggódniuk miatta?" ...
  • Lame #17
    Jo, de egy program nem telepul fel egy CD-rol, ha En magam nem telepitem.
    Legalabbis nallam biztos nem :)
  • pemga #16
    Úgy, hogy ez egy játék :). Ketten játszák, és irdatlan pénz a tét :).