Napi Online

Az EU lakosainak 47%-a internetezik

Hatalmas különbségek mutatkoznak az Európai Unió tagországai között a tekintetben, hogy a lakosság mekkora hányada használja az internetet - derül ki az Eurostat most közzétett jelentéséből.

A jelentés alapjául szolgáló felmérést a tavalyi második negyedévben végezték, s fura módon internethasználónak azt vették, aki a megelőző három hónapban legalább egyszer használta a világhálót (Franciaországról, Belgiumról és Máltáról nincs adat). Az EU-átlag 47 százalék, ám Svédország és Dánia messze felülmúlja ezt 82, illetve 76 százalékkal, a lista másik végén pedig Görögország és Magyarország áll 20, illetve 28 százalékkal. Érdekesség, hogy Portugáliában éppoly alacsony a ráta, mint Lengyelországban és Litvániában (29 százalék), és nem áll túl jól Olaszország és Írország sem (31, illetve 34 százalék).

Nagy eltérések vannak az egyes társadalmi csoportok között is: a legaktívabban a 16 évesnél idősebb középiskolai diákok és egyetemi hallgatók interneteznek, az ő körükben az EU-átlag 85 százalék. Magyarországon e csoportban magasabb, 87 százalék a ráta. Az állásban lévők körében a teljes EU-ban 60, Magyarországon viszont csak 33 százalék az internethasználók aránya, ugyanez az állástalanok csoportjában 40, illetve 17, a nyugdíjasoknál pedig 13, illetve 3 százalék. Végül az iskolázottsági szint szerint is markáns különbségek vannak, az unión belül az alacsony végzettségűeknek 25, az érettségivel rendelkezőknek 52, a diplomásoknak pedig 77 százaléka használja a világhálót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #2
    Na az, hogy az átlagossan mekkora az Internet használás igazán nem izgat, viszont az a 33% diplomás aki nem használja az Internetet az mindenképpen elgondolkodtató mert nem tudom miképpen lehet ma a diploma értékét akár 2 évig is megvigyázni ha nincs folytonos továbbképzés, tanulás, információgyűjtés, és én ezt ma Internet nélkül egyszerűen elképzelhetetlennek tartom. Na de mindegy, szerintem itt van a baj, nem az átlagban.
  • mrzed001 #1
    "aki a megelőző három hónapban legalább egyszer használta a világhálót"
    Ennyi erővel kérdezhették volna azt is, hogy
    látott-e már olyat aki hallott már róla ??
    LOL :))