SG.hu

680 ezer magyar háztartásban van internet

Internetkapcsolattal 680 ezer hazai háztartás rendelkezik; az elmúlt egy évben legjobban a főváros ellátottsága fejlődött, míg a községek lemaradása nem csökkent.

A BellResearch éves rendszerességgel megjelenő lakossági felmérésének eredményei szerint az összes, mintegy 3,9 millió magyarországi háztartás 18 százalékában, összesen 680 ezer otthonban található személyi számítógépes internetkapcsolat. Ez a PC-vel rendelkező, körülbelül 1,4 millió háztartás bázisán 48 százalékos arányt jelent, azaz - a múlt év számaihoz hasonlóan - nagyjából minden második otthoni gépről érhető el a világháló. Az ellátottság növekedése a tavalyi adatokhoz viszonyítva alacsony, alig 2-3 százalékra tehető; az elmúlt 12 hónap közel 87 ezer "új belépője" a megelőző, 2003-2004-es időszak növekményének mindössze töredékét teszi ki.

Az ellátottságot regionális bontásban elemezve az adatokból kitűnik, hogy többé-kevésbé valamennyi országrészben javultak a mutatók, de a főváros vezető szerepét egyelőre egyik sem fenyegeti. A budapesti otthonok jóval az országos átlag feletti hányadában, nagyjából egyharmadában találunk internetkapcsolatot, ami az összes netező háztartás 36 százalékát teszi ki, és az elmúlt egy évben itt volt a legnagyobb a növekedés mértéke. A vidéki országrészekben - a központi régióba tartozó Pest megye kivételével - az átlagos penetrációs érték alatti az ellátottság, de míg Északnyugat- és Délnyugat-Magyarország 16 százalékos mutatóval megközelíti azt, addig északkeleten 13, a délkeleti régióban pedig mindössze 8 százalékra tehető az internetező háztartások aránya. A településtípus szerinti vizsgálat rávilágít, hogy a községek jelentős lemaradása nem csökkent.


A BellResearch kutatói a földrajzi elhelyezkedésen túl számos egyéb háztartásdemográfiai ismérv szerint is vizsgálták az otthoni internet elterjedtségét. Az eredmények szerint az ellátottság a 4 fős háztartásokan a legjobb [33 százalékos], de átlag feletti a 3, illetve az 5 vagy több fős otthonokban is. Ugyancsak szignifikáns mértékben magasabb a penetrációs mutató ott, ahol a háztartásfő 35-59 éves, férfi, és legalább érettségivel rendelkezik. Mindezek mellett a gyermek megléte is erős befolyásoló tényező: ahol van, átlagosan 27 százalékos az ellátottsági arány, míg a gyermek nélküli háztartásokban ennek alig a fele.

Az internethozzáféréssel jelenleg nem rendelkező háztartások 23 százalékának van személyi számítógépe, közel 2,5 millió otthonban az alapvető hardveres infrastruktúra [is] hiányzik a csatlakozáshoz. Az otthoni PC-használók számára a kapcsolat kiépítését leginkább - igaz, csak közepes mértékben - az aktuális napi hírek elérése, illetve a távtanulás lehetősége és a vásárlás előtti információszerzés motiválná, a legkevésbé vonzónak a közügyekben való online részvételt és az internetes vásárlást ítélték a megkérdezettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gregor #12
    680 ezer háztartásban van internet,ez akkor azt jelenti,hogy 4fős háztartással számolva, kb 2 millioan interneteznének otthon!Ha ez igy van,akkor nem rossz szám!
  • AtisH #11
    Valszeg a fent említett számokban a modemes net is beletartozik. Nagyon sokan összekötik az internetezés fogalmát a szélessávú eléréssel, pedig vannak jópáran, akik még mindig a modemet használják. Feltehetőleg azért, mert nem kell több ezer forintot kifizetni akkor is, ha nem használják a netet. Kíváncsi lennék ha ingyenessé tennék a modemes netet mennyire változnának a számadatok.
  • pemga #10
    Jó, nem, 97-ben lett csak 10megabit. 95-ben csak 2 megabit volt. húú :).
  • pemga #9
    Nem volt drágább, mint most. 96-97-ben ha jól emlékszem 4800+fa volt a 60 órás? Csak a fanatikusokon kívül senkit nem érdekelt...
  • pemga #8
    Azért ez túlzás. 95-ben már 10megabit volt osztrákia felé... És akkor még nem is emlékszel a 64kbps-es időkre :)). És ez még csak az akadémiai hálózat.
  • klastrom #7
    Meg nagyobb a konkurencia. Egy kicsit...
  • gregor #6
    crx:Ezekszerint már 1995 ben neteztél?Gratula:))!Akkor mennyibe került a net?Nyugaton azért olcsóbb a net,mert ott többen neteznek,és igy a költségek jobban eloszlanak!
  • crx #5
    Te nem más már igen.
  • crx #4
    Csak magad nevében beszélj nekem drága.Másnak is elég kisirnia netet holot nyugaton ahol joval nagyobak a jövedelmek olcsob a net.
  • gregor #3
    az internet már nem drága,hanem a számitógép nem olcsó!