SG.hu

A SAS és a HSBC közösen lép a bankkártya-csalók ellen

Világszerte évente körülbelül 2 milliárd dollárnyi kárt szenvednek el a bankok és pénzintézetek bankkártya-csalások miatt. Bár az elmúlt évtizedben keményen dolgoztak a csalásokat felismerő és megakadályozó biztonsági eljárásokon, a csalók is lépést tartottak velük. A kártyákat kibocsátó HSBC bank és az üzleti analitikai megoldásokkal foglalkozó SAS stratégiai szövetséget kötött és közös fejlesztésbe fog, hogy kidolgozzanak egy kifinomultabb, csalásokat gyorsabban és nagyobb biztonsággal felismerő szoftvert.

A bankkártya-csalások felderítéséhez és megakadályozásához általában két út vezet: szokatlan eseményeket jelezhet a kártyaadatokat kezelő számítógépes rendszer és a kártya birtokosa egyaránt. A bankok informatikai rendszere akkor riaszt, ha például az előre meghatározott határértéket túllépő tranzakciót indítanak, hiszen a cél az, hogy minden lehetséges módon elkerüljék a nagyobb veszteségeket. Ennél azonban sokkal kifinomultabb műveletek elvégzésére van szükség, hogy felfedezzék a tranzakciók gyakoriságában beálló drasztikus változást, vagy észleljék, ha a bankkártyát hirtelen korábban nem jellemző helyeken vagy célból kezdik használni.

A csalásfelderítés és -megelőzés sikerében tehát kulcsfontosságú, hogy a bank nyilvántartási és adatbányászati eszközei nagyon kifinomult elemzéseket is képesek legyenek biztosítani, méghozzá minél rövidebb idő alatt, szorosan összehangolva a banki biztonsági rendszer egyéb elemeivel, például a PIN-kód nyilvántartással.

A projekt célja, hogy kidolgozzanak egy minden eddiginél fejlettebb adatbányászati megoldást, mely ugyanakkor a bankkártya-csalások felderítésére fordított működési költségeket is csökkenti. A SAS és a HSBC együttműködésének másik területe, hogy e technológiát a banki tranzakciókat figyelő rendszerekre is kiterjesszék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!