Tóth Kristóf

Új készülék­családot jelentett be a Nokia

A Nokia E60, E61 és E70 a 3G és a WLAN erejét fejlett hangszolgáltatásokkal és mobil e-mailes alkalmazásokkal ötvözi.

A finn cég három új modellel bővítette üzletemberek számára készült telefonjainak portfolióját. A vállalat közleménye szerint a most bejelentett Eseries sorozat célja, hogy a vállalatok mobilizálhassák alkalmazottaikat. Ennek érdekében a modellek olyan új háttér-technológiával rendelkeznek, amelynek révén az informatikai osztályok hozzáférhetnek a biztonsági beállításokhoz, vállalati alkalmazásokhoz és adatokhoz. Mindegyik készülék tartalmazza a mai üzleti világban elengedhetetlen mobilalkalmazásokat, például az elektronikus levelezési lehetőséget és a Blackberry Connectet.

Klikk ide!
A Nokia E Series készülékcsalád - klikk a képre a nagyobb változathoz

Az új Eseries készülékek a Series 60 legújabb verziójára épülnek, operációs rendszerük Symbian 9.1. Többféle GSM és 3G (WCDMA) hálózatot támogatnak, valamint egy sor helyi csatlakozási lehetőséget, így WLAN-t, Bluetooth-t, infravörös csatlakozást, és USB 2.0-t.

A PDA-funkciókat mobiltelefonnal ötvöző készülékeknek hanghívás terén sem kell szégyenkezniük, ismerik az internetes hívást (VoIP, Voice over IP) és a Push to Talkot is. Mindezek célja, hogy a vállalatok többféle lehetőséget nyújthassanak a házon kívül tartózkodó alkalmazottaik számára, a munkatársakkal való együttműködésre vagy a gyors válaszadásra. Az Avaya vagy Cisco IP házi alközpontot alkalmazó társaságok a Nokia készülékeket közvetlenül a belső telefonhálózatra kapcsolhatják, így az alkalmazottak hozzáférhetnek a céges hálózatokon már megszokott szolgáltatásokhoz, például a négyszámjegyes telefonáláshoz, vagy az automatikus hívásfogadáshoz.

Klikk ide! Klikk ide!
Nokia E60

"A készülékek fejlesztése során alaposan megvizsgáltuk ügyfeleink igényeit, és az alábbi két új tendencia kibontakozását figyeltük meg: egyrészt az informatikai osztályok biztonságos és kezelhető platformot szeretnének, másrészt pedig a munkavállalók sokféle elvárását és munkastílusát kielégítő készülékekre is igény jelentkezik" - mondta Niklas Savander, a Nokia üzleti készülékekkel foglalkozó részlegének alelnöke. "Tisztában vagyunk vele, hogy mit jelent a mobilitás egy vállalat számára. Ezek a készülékek megtestesítik a felhasználóra koncentráló funkcionális tervezés, a biztonság, és a csúcstechnológiájú vezeték nélküli technológiák terén szerzett, széles körű tudásunkat. Célunk, hogy ügyfeleink gondolkodás nélkül Nokia készülékeket választhassanak az üzleti mobilitás terén felmerülő összes igényük megoldására."

Az új, üzleti célra optimalizált készülékek az iparágban elsőként támogatják a távolról végzett készülékkezelést, amely komoly eszközt ad az informatikai vezető kezébe a készüléken tárolt vállalati adatok ellenőrzésére és védelmére. Az IT-részleg a törlés, lezárás, feladatkezelés, alkalmazáskezelés és testreszabás funkció révén a készülékek konfigurálását is távoli hozzáférés segítségével végezheti el. A finn cég különös figyelmet fordított a készülékeken és a háttérmentést végző rendszereken tárolt, vagy a hálózaton keresztül továbbított adatok védelmére.

Klikk ide! Klikk ide!
Nokia E61

Mint a fentiekből is sejthető, a készülékek leginkább formájukban különböznek egymástól. A Nokia E60 a klasszikus formájú mobiltelefonok megjelenését kapta, egykezes használatra tervezték. A beépített kihangosítótól és konferenciahívástól kezdve a Push to Talkhoz hasonló, hangalapú alkalmazásokon keresztül az IP-alapú telefóniáig a fejlett hívásfunkciók egész sorát vonultatja fel. A WCDMA hálózaton át is használható szerkezetnél az olcsó helyi hozzáférést WLAN beépítésével oldották meg. Kijelzője 16 millió szín megjelenítésére képes, felbontása 352x416 képpont. Belső memóriája 30 MB, 64 MB-os MMC kártyával bővíthető. A telefon mérete 115x49x16,9 mm, tömege a három testvér közül a legkisebb, 117 gramm. 970 mAh-s akkumulátora gyári adat szerint 3-6 óra beszélgetési időt és 6-8 napnyi készenlétet tesz lehetővé.

Az E61 külsejéből is kitalálhatóan leginkább e-mailezésre optimalizálták. Számtalan levelezőklienst támogat (például Blackberry Connect, GoodLink, Nokia Business Center, Seven Mobile Mail, Seven Always-On Mail és Visto), nagy méretét (117x69,7x14 mm) vékonysága ellensúlyozza. A mindkét kézzel használható masinán négy irányban mozgatható joystick és teljes billentyűzet található. Kijelzője 16 millió színárnyalatot tud megjeleníteni, felbontása azonban csak 240x320 képpont. Teljes körű dokumentum-kezelést (dokumentumok, táblázatok, prezentációk, pdf-megnyitó, és zip tömörítő), és szerkesztést (dokumentumok, táblázatok, prezentációk) biztosít.

Mindezek zökkenőmentes biztosítására az E60-hoz képest több mint kétszer akkora, 75 MB-os belső memóriát kapott, mely szintén bővíthető. Az E60-as hívás- és IP-alapú telefónia-funkciókészletét is tartalmazza, azaz például beszélgetés közben is képes az elektronikus levelek fogadására és küldésére. A készülék tömege 144 gramm, 1500 mAh-s akkumulátora a finn gyártó szerint 4-7 óra beszélgetési és 9-11 napos készenléti időt biztosít.

Klikk ide! Klikk ide!
Nokia E70

Utoljára maradt az E70, mely első ránézésre egy egyszerű okostelefonnak tűnik. Azonban kinyitás után gépeléshez szükséges teljes billentyűzetet kapunk. Testvéreihez hasonlóan képes a levelek mellékleteinek kezelésére is, szerkeszthetők a táblázatok és prezentációk. Az E61-hez hasonlóan 75 MB-nyi tárterületen garázdálkodhatunk, mely természetesen miniSD kártyával bővíthető. Kijelzője társaival ellentétben csak 256 ezer szín megjelenítésére képes, viszont legalább nagyfelbontású, 352x416 pixeles. A készülék mérete 117x53x22 mm, tömege 127 gramm. 1150 mAh-s akkumulátora gyári adatok szerint 3-7 óra beszélgetési időt és 7-9 napnyi készenlétet tesz lehetővé.

A Nokia E60, E61, és az E70 világszerte 2006 első negyedévében jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • azolee #23
    Sztem nagyon elmentek a minimal design felé. Sony Ericcson csinálja ezeket a kocka szarokat. Amúgy imádom a Nokiát, csak néha húznak fel, mint pl. a 6600-val. Megvettem egy 150.000-es telefont 60e + hűségszerződéssel, és NINCS benne MP3 lejátszó, ha telepítesz, az is csak monó lehet a hardver miatt. Hát ne b*sszanak így ki velem, mikor az ótvar középkategóriás s40-ben van már sztereó lejátszó. Tehát inkább az üzletpolitikájuk akaszt ki néha. Amúgy még így is a legjobbak. Nokia Forever (kocka nélkül)
  • Mynet #22
    Eddigi nokiáim: 3210 (1,5 évig), 6610 (3 hónapig - ez volt a legszarabb nokiám), 3650 (már 2 éve megvan - és még mindig szuper ki gondolta volna hogy egy ilyen nagykijelzős telefon milyen strapabíró, esett már le többször nem egy , nem kettő , hanem 3 méter magasból is csempére [ karcoláson kivül semmi baja nem lett ], esett már bele kutyaitatóba, amibe alá is merült, kiszáradt. Azóta is tökéletes műkődik és használom is. Az akksija még mindig tökéletes. Rendkivül szerteágazó tudású telefon, de inkább télleg azok tudják értékelni akiknek vmilyen közük van az IT-hez. Az sem egy mellékes dolog hogy pl BMF-NIK --> informatika főiskola, körülnéztem tavaly az előadőban és nem lepett meg hogy az ott levő hallgatóknak nagyjából 80-85%-ának symbianos telefonja van, ebből is a nagytöbbségnek 3650, 7650, n-Gage és n-Gage QD).
  • Mynet #21
    Ez igaz régen kivülről tudtam hogy melyik számú nokia hogy néz ki, anno még volt logika a számozásban is (gondoljatok csak 3110 --> 3210 -->3310 , vagy éppen 6110 --> 6210 --> 6310, vagy éppen 9110 --> 9210 --> 9310 ezek mind egymást váltották) manapság már utána kell néznem a neten hogy melyik nokia hogy néz ki, vagy megkérdezni a nokia tulajtól hogy melyik is ez a nokia ami neki van.
  • fsgh #20
    Szerintem a Nokiának a (egyik) legszebb telefonja a 6101-es(ha jól emlékszem rá.. mostanában reklámozzák..)
  • UnnameD #19
    Nokiának annyi telefonja van, hogy lassan már minden modellből csak egyet gyárt, és úgy is milliószámra lesz telefonja.
  • cement #18
    az minek vesz ilyen telefont, ha csak azert h szep akkor vegyen motorola v3-ast pl az szart se tud es megis csillogo szep meg draga :D
  • valaé valaé ná #17
    Nem igazán értem azt, hogy a symbian kevesebbet tud mint pl. a palm os.
    Miben tud kevesebbet ? Láttál már Symbian UIQ-t, series 80-at ? Vagy a symbian elődjét az EPOC32-t ?
    7-8 évvel ezelőtt is többet tudott mint a palm vagy a Win CE, atomstabil volt, az erőforrásigénye viszont a töredéke volt ezeknek.
    Szóval ne általánosítsunk a series 60 nem egyenlő a symbiannal.
    Egyépként itt sem az oprendszer a gyenge, hanem a kis képernyő és az érintőképernyő hiánya teszi egy kicsit nehézkessé a használatát.
    De vedd figyelembe, hogy egy PDA nem bírja úgy a gyűrődést mint egy mobil. Azt elég egyszer leejteni, vagy vízbeejteni és kampec.
    Továbbá javaslom, hogy nézz meg egy Sonyericsson symbian UIQ-s telefont.
  • Ratty #16
    "jaa hogy a nokiának eszébejutott ALAPBÓl integrálni ezeket a telókba"

    Megint elfelejted azt, hogy okés, hogy mi lrtünka symbianhoz, használjuk a programokat, és télleg totál kihasználjuk a telót...De gondolj bele, hogy egy olyan ember kezébe kerül akinek semmi köze az it-hez. Ő tényleg csak a telefont látja benne, és nem fog nekiállni otthon a laptopja előtt keresgélni warez symbian app-okat, meg bluetooth-on/kártyaolvasóval átküldözgetni őket a telójára.
  • undeeundead #15
    Nah szóval a nokai telefonjai... (előrebocsátom hogy egy egész velős hozzászólás lesz)

    Én régen nagy nokiafan voltam, de 3300 környékén ez kezdett elkopni. Ott volt a csúcs amikor megvettem a 7610-esemet újonan és a 3.napon pixelhibás lett. sztem nem új "hűdejó" telefonokat kéne fejleszteni a nokiának, hanem olyan telefont aminek nem lesz vmi baja az első héten amint megvetted. mert egyre többet tud tényleg, csak egyre szarabb a minőség.

    a másik: most 7610-esem van és a wifi-t meg a 3g-t leszámítvan én is megcsinálom vele azt amit ezek az új "hüdefasza" telefonok tudnak: exel, word, ppt, pdf, minden. akkor hol itt fejlődés? jaa hogy a nokiának eszébejutott ALAPBÓl integrálni ezeket a telókba, miután symbian 6 és 7-es telókra mindenki felrakta... hát igen.

    másik dolog: E61. na ha veszel egy PDA-t akkor az kb ugyan akkora, minden biztonnyal jóval olcsóbb (főleg ha nokia mintaboltban veszed, ahogy a 7610 még mindig 150K-ba kerül) és SOKKAL többet tud!!! Sokkal. jo dolog ez a symbian (én is szeretem meg nagy fan is vagyok! symbian 7 rulez!!!) de azért egy palm OS vagy egy win mobile edition sokkal több lehetőséget tartogat mint a symbian. meg mellesleg a hardware is jobb egy PDA-ban (nem hiszem hogy lenne az E szériás mobilokban 400 vagy 600 herces proci)

    szóval sztem az éri meg ha vesz az ember egy olyan PDA-t ami telefon is, vagy egy 6600/7610-et azon ott a symbian, kicsi, meg lehet vele telefonálni, meg egy normális PDA-t és sokkal többre jut mint egy ilyen E-szériás gyönyörrel...

    (a hozzászólásom lényege leginkább az elejében van: MINŐSÉGET szeretnék de nagyon, mert persze az 1pixelhiba miatt nem cserélik ki gariba a kijelzőt, neeem, azt mondja a "hozzáértő szakember" a westendben a nokia mintaboltban: gyűjtsél hozzá még 2-t akkor talán szóbaállunk veled! jo kis hozzá állás... na mind1)
  • Manoi #14
    Nekem 6800-os van és eszem ágában nincsen lecserélni, amíg müxik!
    Kényelmes vele az SMS és még az én negy lóbaszó kezemmel is el lehet találni a gombokat!
    Nekem ennél kisseb teló nem is kell, mert ujjai nagyok és egyszerre több gombot is nyomok a telón, ha nem elég nagy. Meg aztán el is veszik az ember kezében. Szerintem nem baj, hogy egy bizonyos méret után már nem csökken tovább a telcsik térbeli kiterjedése!

    Viszont ezt a E61-t nem igazán értem! Egy alap színes PDA-val már megcsinálom azt amit tud! És az legalább jobban bővíthető!

    Go NOKIA Go!!!!