Specker Balázs

Az IBM felvásárolta a DataPowert

Az IBM megvásárolta az XML-es hálózati eszközöket gyártó DataPowert. Az óriáscég úgy véli, ez a lépés mindenképpen kedvez azon SOA (Service Oriented Architecture, szolgáltatásorientált architektúra) vásárlóinak, akik az üzleti folyamataik teljesítményét és kezelését kívánják fejleszteni.

A szolgáltatásorientált architektúra lényege, hogy az üzleti folyamatokban szereplő minden elem önállóan felhasználható szolgáltatás lesz, és egy újabb üzleti folyamat összeállításakor csak azzal kell tisztában lenni, hogy az egyes szolgáltatások milyen feladatot látnak el. Azt, hogy ezt milyen módon teszik - milyen hardveren, operációs rendszeren futnak, milyen adatbázist érnek el stb. - már nem szükséges újra feltérképezni.

A felvásárlás hátterében állítólag az áll, hogy a Nagy Kék jobban össze kívánja hangolni a már meglevő alkalmazásait. A DataPower olyan eszközökkel foglalkozik, amelyek igyekeznek növelni a biztonságot és a tranzakciók gyorsaságát, segítségükkel a SOA felhasználóknak nem kell bajlódniuk a különböző formátumú üzenetek bonyolult kezelésével - áll az IBM sajtóközleményében. A vállalat állítása szerint a DataPower megvásárlásával WebSphere SOA szoftverüket és szolgáltatásaikat igyekeznek kibővíteni.

Ron Schmelzer, a ZapThink vezető elemzője szerint a felvásárlás azt mutatja, hogy az IBM felismerte: a SOA-szoftver még nem minden. "Úgy véljük, az IBM belépése az SOA hálózati eszközök piacára más platformokon tevékenykedő cégeket - többek között a BEA-t és az Oracle-t - is arra sarkallja majd, hogy elgondozzanak, hogyan bővítsék SOA megoldásaikat, a szoftvereken és a professzionális szolgáltatásokon túl" - nyilatkozta Schmelzer a TechWebnek.

"A Datapower termékei melyek a nagyobb fokú integrációt, biztonságot és teljesítmény segítenek elő, több lyukat is betömnek az IBM SOA szolgáltatásában" - mondta Jason Bloomsberg, Schmelzer kollégája. A cég termékkínálatában az SOA infrastruktúrát szervező X150 Integrációs eszköz, az XA35 XML gyorsító, és az XS40-es XML biztonsági átjáró is megtalálható. A megállapodás anyagi részleteit egyik fél sem árulta el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!