Gyurkity Péter

A HP módosítaná a Blu-ray formátumot

A Hewlett-Packard érdekes javaslattal állt elő, amivel reményeik szerint vonzóbbá tehetik a szabványt a gyártók körében. Szerintük enyhíteni kellene a Blu-ray másolásvédelmén.

A világ második számú PC-gyártója ezt két, a HD DVD által már támogatott technológia integrálásával véli megvalósíthatónak. Ezzel ugyanis nemcsak a nagyobb gyártók rokonszenvét nyernék meg, hanem egyszersmind a két szabvány közötti inkompatibilitást is lecsökkentenék, így a vásárlói tábor sem oszlana meg. Az már más kérdés, hogy egy ilyen változtatás milyen irányba mozdítaná el a két tábor viszonyát, hiszen bár a kompatibilitás növekedésével némiképp értelmét veszítené a vetélkedés, a megegyezéshez ettől még nem kerülnénk közelebb.

A vállalat közleményében a "Managed Copy", illetve az "iHD" alkalmazását javasolja a Sony vezette csoportosulásnak, amelyek már megtalálhatók a konkurens formátumban. Előbbi a korlátozott másolást teszi lehetővé, vagyis a HD filmekről legális másolatokat készíthetünk, illetve szabadon mozgathatjuk azokat otthoni hálózatunkon. A második technológia egy XML-en alapuló interaktív felület, amely révén a vásárlónak több lehetősége, nagyobb rálátása lesz a nagy felbontású tartalmakhoz mellékelt eszközökre. Ez utóbbit a Microsoft is integrálja a Vista operációs rendszerbe.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Továbbra is támogatjuk a Blu-ray formátumot, de nagyon szeretnénk, ha integrálnák ezeket a technológiákat. Amennyiben ezt csak az egyik tábor teszi meg, a végén mindenképpen választanunk kell a következő generációs szabványok között" - jelentette ki Maureen Weber, a HP Personal Storage igazgatója. Ezzel nagy valószínűséggel nemcsak a vásárlók táborára, hanem saját vállalatára is célzott.

Szerdán a Forrester Research kutatócég a Blu-ray formátumot nyilvánította győztesnek a HD DVD-vel folytatott, igazából még el sem kezdődött versenyben, ám jelentésükben leszögezték, hogy látszatgyőzelemről van szó. A végső eredmény ugyanis csak akkor alakulhat ki, ha a konkurens tábor végleg kivonul a piacról, ami a jelenlegi helyzetben nem túl valószínű. Ebben az esetben viszont legalább két évre lesz szükség, mire a piaci helyzet letisztul, és végérvényessé válik a győztes fölénye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #30
    a hp szar..
  • IoIa #29
    Tudod, a cikkek színvonalát csak a moderáció tudja alulmúlni. Egyébként meg röhögj nyugodtan, te úgyis vezetsz eggyel.
    Másrészről meg leszarom a dolgot, mert két, számomra ismeretlen nímand "fenyített". Most egy ideig úgysem jövök, mert külföldön leszek. Ha esetleg a moderátoroknak ezt sem veszi be a gyomra, akkor tehetnek egy szívességet, és kitilthatnak végleg (egyszer már megtették). Majd legfeljebb regisztrálok új néven...

    PS: gyanítom, hogy akivel vitáztam, az az egyik moderátor (álnéven). De isten nem ver bottal, én meg nem felejtek.
  • dez #28
    Ez a BRTV tényleg butaság volt. :)
  • archkoven #27
    Te aztán kapod az élettől rendesen lola:))
    Nem tudom most szánakozzak rajtad vagy nevessek a többekkel!:D
  • IoIa #26
    Bekaphatod, ha majd rá(d)érek.
    Felesleges volt felsorolnod az egyéb termékeket, vagy ha már belekezdtél, legalább teljes listát adtál volna. Látszik, hogy csak felületes ismereteid vannak. Mint írtam, a többi termékük nem kiugróan jelentős. Vagy ha úgy tetszik, egyik sem piacvezető termék.

    "A HDTV mellé meg HDDVD illik.
    A BR majd a BRTV mellé, csak az még nincs" - látszik, hogy lövésed sincs az egészről.

    "legalább engem KAPJ BE!
    Vény nélkül is kiválthatsz..." - ha tényleg lány vagy, letérdelhetsz elém...
  • Aspirin #25
    lola drágám, hogy te illen eccerrű elmebajnok vagy?!?!?

    "A HP egyetlen ütőképes és nagy profitit termelő részlege a nyomtatókat készítő részleg. Sok szart gyártanak ezen kívül, de a többi nem kiugróan jelentős." - mégsem lehetett olyan jó az a nukleáris analizátor, mert valami ionizáló demencia és dezorientáció lépett fel nálad:

    - HP fényképetőgépek...
    - HP lapolvasók...
    - HP monitorok...
    - HP laptopok...

    Ja , és tudod, ma már dobnak össze szervert is!
    (persze saját billentyűzettel :)

    A HDTV mellé meg HDDVD illik.
    A BR majd a BRTV mellé, csak az még nincs.

    lola, legalább engem KAPJ BE!
    Vény nélkül is kiválthatsz...
  • IoIa #24
    Ki nem szarja le a véleményedet, öcsi?
  • IoIa #23
    Kisgyerek! Amikor még PC sem létezett, már akkor egy HP programozható asztali számológépen (nem elírás!!) csináltuk a mérési jegyzőkönyveket a mérési gyakorlaton. Nekem te ne akard bemutatni a HP-t! Sőt, kisfiam azt is elárulom, hogy egy HP által kifejlesztett, és az EMG által lekoppintott nukleáris analizátort készítettünk már akkor, amikor te még szerintem meg sem születtél. Úgy hogy jobb, ha a lakatot felteszed a szádra.
    A HP egyetlen ütőképes és nagy profitit termelő részlege a nyomtatókat készítő részleg. Sok szart gyártanak ezen kívül, de a többi nem kiugróan jelentős.

    Az új szabvány kidolgozása elsősorban a filmstúdiók és a konzolok miatt kezdődött. A konzolokon viszont multimédiás tartalmat is le lehet majd játszani, így a piac még nagyobb lesz. És éppen ezért a filmstúdiók lesznek a meghatározók, hogy melyik formátumon adják ki a terméküket. Itt persze kezdetben a vásárlóközönség nem olyan csórókból fog állni, mint te, hanem usa-japán-nyugat-európa piaca. Mivel a TV adás már ott jó ideje nagyfelbontású (is), a megfelelő TV-k kaphatók is, tehát könnyen betör a piacra az újdonság.
    Szóval a filmstúdiók azt a formátumot fogják támogatni, ami szerintük biztosabb védelmet garantál, mert a DVD-vel már egyszer megszopták. Még a WB is átállt a BR támogatók sorába, otthagyta a HDDVD-t...
  • Le Kurde #22
    öreg, ha ezt nem pont te mondanád, még talán zokon is venném, de így...
  • IoIa #21
    Na ne röhögtess! Egyszerű az észjárásod, mint a vonatfütty!