Berta Sándor

Bill Gates: "vásárlóellenes a Blu-ray másolásvédelme"

A Microsoft társalapítója az amerikai egyetemeken tartott nagysikerű előadássorozatot, amely iránt igen nagy volt az érdeklődés a hallgatók és a tanárok körében. Gates ezúttal a Princeton Egyetem The Daily Princetonian nevű lapjának nyilatkozott nem éppen hízelgő dolgokat a Blu-ray Discre nézve.

Gates egy hallgatói kérdésre, miszerint a Microsoft miért nem a Blu-ray lemez mellett döntött, és miért a HD-DVD-t támogatja, részletesen kifejtette álláspontját. Az IT-mogul szerint az első és az általuk a legnyomósabbnak tartott érv a Blu-ray ellen az volt, hogy annak digitális másolásvédelme (DRM) ellentétes a felhasználók érdekeivel.

"A legfontosabb érv, hogy a Blu-ray másolásvédelme túlságosan vásárlóellenes. Hátrányos, hogy a hollywoodi filmstúdiók túl nagy hangsúlyt fektetnek a védelemre, és nem törödnek azzal, hogy a lemezek a számítógépeken is jól lejátszhatók legyenek. A filmlejátszás és a szoftverfejlesztés nem összeegyeztethető."

A Microsoft társalapítója ugyanakkor elmondta azt is, hogy "fizikailag" magával a Blu-ray lemezekkel semmi baja nincs és szívesen támogatnák - az Intelhez hasonlóan - a Blu-ray szabványt is, ha a Blu-ray Diszk Szövetség lazítana a digitális másolásvédelmen. Érdekesség, hogy a Microsoft ugyanúgy másolásvédelmet fejleszt a HD-DVD-khez.

Időközben a tajvani AOpen cég bejelentette, hogy már novembertől kaphatók lesznek az első, PC-kbe is beépíthető Blu-ray-meghajtók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #73
    Az M$ már rég nem csak egy szoftvercég.

    Hanem egy olyan multinacionális cég ami mindenféle IT termék licenszeit összevásárolgatja, majd gyártóknak kiadja.
    Minimális tőkebefektetés, maximális profit!

    Mellesleg persze SW kiadással is foglalkozik.
    Amúgy ez az egész OS mizéria csupán abból a tényből fakad, hogy ez az M$ alapvető terméke.
    Valójában az lenne a természetes, ha az emberek nem az OS-el, hanem a futtatott SW-vel esetleg a HW-vel foglalkoznának.
    De a M$-nagyon ügyesen teszi központi kérdéssé ezt a dolgot.
  • IoIa #72
    Ebből egyedül a DirectX felel csak meg a kritériumoknak, de az is csak azért, mert monopol helyzetből ezt követelte meg a ms. A többi felejthető.
  • droland #71
    "jöhet a listád a több, nem konkurálható termékről."

    .net
    DirectX
    Windows Media HD
    Visual Studio
    Mobile szinten is, jön fel a symbian mellé
    MSDN
    Visio
    XML
    Windows Embended

    Isten megbocsáss, most nem kell nekem támadnod, de el kell ismerned, hogy ezen felsorolt termékek a microsoft eleddi legjobb dolgai, amik iskolai szinten a jeles osztályzat szerintem simán kiérdemlik! (ezzel nem azt akartam mondani, hogy ezeknek ne lenne konkurensük, csak azt, hogy ezeket szerintem nem érdemes "eltemetned", már ha tényleg nyitott szemmel jársz - barári beszélgetésnek szántam ezt most :) )
  • droland #70
    "jöhet a listád a több, nem konkurálható termékről."

    .net
  • IoIa #69
    "az igazság az, h msnek több olyan terméke is van, amivel semmi más nem konkurál." - jöhet a listád a több, nem konkurálható termékről.
    "aprócska agy" - ? A sajátodról beszélsz, öcsi?
    "szerencsédre az ingnore listem veled is bővült, így többet nem zavarjuk egymást" - és ezt ki nem szarja le?
  • FTeR #68
    baz ms egy sw cég, max egy lemez szoksorosító gyára lehet. ennyire ne legyél már h...
  • NEXUS6 #67
    Te télleg azt hiszed hogy a Teszkó gazdaságos kutyatápot, tokaji aszut, pattogatott kukorícát, sört, stb a cég gyártja a hátsó údvarban,;)))

    Ajánlom hogy olvasd el az apróbetűs részeket. Pl lehet hogy a tecsó gazdaságos szalámi is PIKK termék ám, csak a cimke más.

    Szal a M$-nek van nagy márkaneve, a szoninak viszont komolyan vannak gyárai is!!!!
  • droland #66
    Na jó, de úgy gondoltam, hogy ami BG mond, az mind hülyeség ADDIG A PONTIG, amíg más nem mondja, és csak ezt gondoltam érdekesnek... és még mindig érdekesnek gondolom...
  • FTeR #65
    a helyzet az, h te (ti) csak szeretnéd ha így lenne. az igazság az, h msnek több olyan terméke is van, amivel semmi más nem konkurál.
    igaz, ha ezt tudatosan a kis burkodon kívül tartod akkor nem juthat el aprócska agyadig. kár, h a burok csak befele szűr, ha kifele is szűrne nem kéne a hülyeségeiddel foglakozni.
    szerencsédre az ingnore listem veled is bővült, így többet nem zavarjuk egymást. ;) (nexus már fél lábbal benne van ;P)
    -----------------------
    linux fanok mindig jönnek a lin sikerével. sztem arra, h egy os (kernel...) minden létező platformra bepróbálkozik -hátha most sikerül alapon- és még ahova elsőnek érkezik még ott sem képes számottevő vagy tartós eredményeket elérni, nem a siker a legjobb szó. talán a tagadása jobban átfedi a valóságot és nem csak egy álomképet vetít előre.
  • Hegyikecske #64
    Ellenkeznem kell veled! Elég sajnálatos h nem olvasol számítástechnikai újságokat mer ott mindig le volt írva h jön az új Microsoft egér, billentyűzet, mégpedig a legjobb ergonómia szempontjából!!! Aztán van saját, külön multimédiás billentyűzete is, ah ezek neked nem elég megfoghatóak... Azon kívűl ös is tömegeket, meg profikat céloz meg az oprendszereivel, csak más módon (home edition, professional, meg a vistának az új vagy 6féle uj disztribje)
    Ha másolni meg nem lehet ezt, vagy macerás nem is fog elterjedni sztem, mer a számtechet csak az hajtja h legyen értelme is megvenni a jobb odlgokat, (ami kell a másoláshoz) ugyanis ma Mo-n elég kevlés ember engedheti meg magának h sarabonként sokezres dvd gyűjteménye legyen!