Gyurkity Péter

2006 mérföldkő lesz a grafikus kártyáknál

A videókártyák piacára újból felkapaszkodni szándékozó S3 a következő évet mint mérföldkövet jellemzi, amely alapvetően megváltoztathatja az ágazat és a piac helyzetét.

Az S3 Graphics várakozásairól Nadeem Mohammad, a vállalat termékmenedzsere beszélt az orosz X-bit Labsnak adott interjúban, amelyben nem csak az új hardverfejlesztésekről, hanem a Microsoft megújuló grafikus kezelőfelületének hatásairól is beszélt. Ebben szerinte kiemelt szerep jut majd a pixel- és vertexfutószalagok egyesítésének, amely leegyszerűsíti a programozók munkáját, és egyben új távlatokat nyit a fejlesztésben. Ezt természetesen a grafikus kártyák új generációja használja majd ki, amelyek már a DirectX tizedik verziójára épülnek majd.

A váltásra természetesen mindkét vezető gyártó - az ATI és az Nvidia - is készül, ám az S3-nak is megvannak a maga tervei, amelyek Mohammad szerint ráadásul már jóval korábban körvonalazódtak. "A következő generáció architektúráján már jó ideje dolgozunk. Ezt a munkát még azelőtt megkezdtük, hogy szóba került volna a DirectX 10 specifikációja. Én magam is felfokozott várakozással nézek az új fejlesztések elébe, mert több olyan álmom válhat valóra, amelyek még 1987-ben születtek meg bennem, amikor először kezdtem dolgozni grafikus processzorokkal" - jelentette ki a szakember, ám arról már nem árult el részleteket, hogy pontosan milyen változásokról van szó.


Elmondása szerint a közeljövőben érezhető lesz az S3 növekvő marketingtevékenysége és piaci jelenléte, ahogy szépen lassan megérkeznek a Chrome20 család tagjai. Emlékeztetőül: a cég nemhivatalos útiterve a 90 nanométeres technológiával készülő kártyák egész sorozatát tartalmazza, és maga a termékcsalád három különböző chipre épül. Ezek sorrendben az S23, S25 és S27, amelyek a belépő szintet, a közép-, illetve a csúcskategóriát hivatottak lefedni. A technikai részletekről egyelőre annyit tudni, hogy az S27 nyolc pixelfutószalagot foglal magában, támogatja az SLI-hez hasonló Multi-G technológiát és 700 MHz körüli órajelen fut. Mindhárom grafikus chip 128 bites memóriavezérlővel érkezik, ami - különösen a csúcskategóriában - kissé elavultnak tűnik a vezető gyártók újabb termékeihez képest.

Az asztali kártyák megjelenését novemberre teszi a gyártó, míg az ezeket kiegészítő, mobil megoldásokba szánt chipek - az XM23, XM25 és XM27 - a következő év elején jelennek meg. A vállalat tehát a mobil piacon is újítani készül, és igyekszik elfoglalni a kiindulási pozíciót, hogy legyen mire támaszkodni a következő évben még tovább élesedő versenyben. A legfőbb céljuk az, hogy ez a verseny háromtagúvá bővüljőn, és az ATI, valamint az Nvidia mellett ők is labdába rúghassanak. "Egyre fokozódó igény mutatkozik egy harmadik, megbízható gyártó iránt, amely minőségi termékeket szállít. Számomra nem kétséges, hogy mi leszünk ez a harmadik vállalat" - tette hozzá Mohammad.

Állítása szerint az alkalmazottak létszámát illetően nem változott a helyzet a kilencvenes évek óta, és a fejlesztők száma ugyanúgy 650 körül mozog, mint a vállalat fénykorában. Amennyiben ez igaz, tekintélyes erőre támaszkodhatnak, most már csak a minőségi termékek hiányoznak, amelyek felveszik a versenyt a konkurens termékekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Djtiesto16 #22
    Hello! Nem tud vki olyan oldalt ahol megtudnám nézni a video karik tesztjeit, főként a geforce és ati között érdekelne

    Köszi
  • [Jakuza] #21
    En is szeretnek ujra egy Trio UV64+ chipes S3-at dx136 tamogatossal. :PPPP
  • Caro #20
    Én csak annyit mondok:
    jó viszontlátni régi ismerősöket :)
    Hajrá S3!
  • a_n_d_r_e_w #19
    igazad van, végül is a DX10 nem jelent úgysem semmit, csak egy következő évet ;)
  • a_n_d_r_e_w #18
    Igaz, sorry. akkor viszont a cikk hibás, a roadmap (amire egyébként hivatkozik is) a Multi-G rendszerbe kötött S27-eseket sorolja a felső kategóriába. A síma S27 középkategóriás lesz. (szerintem viszont a reális esély maximum a felső-közép kategória elérése lehet, nem hiszem, hogy a felsőkategória akár két 8 pipeos chippel is elérhető lenne, még ha azok nagyon magas órajeleken járnak)
  • moha #17
    én meg S3 UniChrome-ot használok, szerintem a belépőkategóriában ez simán megállja a helyét. Nekem is volt egy-két S3-as kártyá (Trio64 V+, Virge), a legtöbb ideig az Trio64-est használtam, szerintem nagyon jó kártya volt a maga idejében
  • Mice #16
    "Ezek sorrendben az S23, S25 és S27, amelyek a belépő szintet, a közép-, illetve a csúcskategóriát hivatottak lefedni. A technikai részletekről egyelőre annyit tudni, hogy az S27 nyolc pixel-futószalagot foglal "

    szóval mondták!...
  • a_n_d_r_e_w #15
    Senki nem mondta, hogy csúcskategóriába szánják.
  • Yfel #14
    "az S27 nyolc pixel-futószalagot foglal magában, támogatja az SLI-hez hasonló Multi-G technológiát és 700 MHz körüli órajelen fut. Mindhárom grafikus chip 128 bites memóriavezérlővel érkezik"

    Ha ezt szanjak a csucskategoriaba akkor igencsak melle fognak loni.

    A mostani csucstarto (7800GTX) 24 pixel pipeline-al es 256bit-es memoria-interface-el rendelkezik. Az S3 kartyaja max egy olcso kozepkategoriaba menne el meg ma is.

    Y
  • HUmanEmber41st #13
    Hejj, mikor még S3al toltam a HL1-et......
    Lambda bunker rulez !!!! meg Stalkyard