Rónai György

Az S3 a belépő szintű DX9 piacot célozza meg

Az egykoron szebb időket is megélt cég rendkívül komoly munkát fektetett a legújabb grafikus megoldásaiba. Azonban különféle problémák és késlekedések folytán most a Computex Taipei 2004-en bemutatott termékeik jó, ha a középkategóriát kielégítik. A kártyák ugyan jó tudással rendelkeznek, azonban a teljesítményük elmarad a konkurenciától.

A cég szerint az új DeltaChrome S4 Nitro heteken belül a vásárlók rendelkezésre fog állni. A butított S8 Nitro chip várhatóan a középkategóriás elvárásokat fogja kielégíteni. Az olcsó S4-ben 4 renderelő futószalag van, fele annyi, mint a nagyobbik testvérében, az S8-ban, ennek ellenére ugyanúgy támogatja a a DirectX 9.0 alapkövetelményei közé számító Pixel és Vertex Shadereket. Számos memória-sávszélesség optimalizáló megoldást tartalmaz, és támogatja a többképernyős megjelenítést is. A kártya a szokásos D-Sub, DVI, és TV-Out kimeneteken kívül egy YPbPr kimeneten át támogatja a HDTV 480p/ 720p/ 1080i/ 1080p felbontásokat.


A PCI Express csatolós GammaChrome

Már a Club3D és több más gyártó is bejelentette, hogy hamarosan az AGP8X foglalatba passzoló S3 DeltaChrome S4 Nitro megoldás köré épülő kártyákat fog piacra dobni. Mivel azonban az XGI-hez hasonlóan az S3 sem tud teljes termékpalettát felmutatni, és egyiküknek sincs versenyképes high-end megoldásuk nem valószínű, hogy túl nagy darabot kaparinthatnak meg maguknak a piacból.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz!

Ugyan a történelem során már többször jelentős sikert értek el az egy adott szegmenst megcélzó megoldások, a jelenlegi helyzetben csak az lehet a nyerő, aki az összes ár/teljesítmény kategóriába képes termékeket bevezetni. Az S3 azonban már nem fűz DeltaChrome-hoz túl nagy reményeket, a cég várhatóan néhány hónap múlva bemutatja a GammaChrome processzorcsaládot, amely a mostanival szemben már versenyképes teljesítményű lesz - a PCI Express alaplapokban. A GammaChrome alapú termékek várhatóan a harmadik negyedévben kerülhetnek a polcokra. Teljesítményéről erről egyelőre szűkszavúan nyilatkozott a vállalat, mindössze annyit árultak el, hogy még több extra tudása lensz, mint a DeltaChrome-nak.

Mint ahogy a két nagy rivális, az S3 is jelenleg a shader fordító programján dolgozik, amelyet a meghajtóprogramba fognak integrálni. Az új driverek ugyan hoznak majd némi plusz teljesítményt a DeltaChrome kártyáknak, de a fő célpont már a GammaChrome architektúra. Az alapjaiban átdolgozott felépítés és az új meghajtóprogram várhatóan már jelentősen jobb helyzetbe juttatja majd a GammaChrome kártyákat, mint a mostani meglehetősen lassú, de nem kevésbé ritka S3 megoldásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #12
    hajrá S3 most már csak a matrix-nak kéne egy kicsit errefelé fordítani a fejét, de állítom nem is törődnek ilyesmivel,

    pedig de szép volt amíg volt virgedx-ek, az első gém ami már nem futott olyan rózsásan nálam az a revolt volt, de szögeletes fekete kerékkel is elment valahogy:)
  • a_n_d_r_e_w #11
    Nettó 31900-ról hallottam, ez elég elszomorító lenne.
  • a_n_d_r_e_w #10
    Erre minden esély megvan, 9800Pro,XT szintjére lőtték be. 256 bites memória, Crossbar (talán már a DC S4-ben is ez van), majdnem duplájára emelt órajel, nagyságrendekkel jobb driver, PCI express.
  • a_n_d_r_e_w #9
    Egyrészt mert már az S8 előállítása is komoly problémákba ütközött, előfordulhat, hogy a jelenlegi architektúra nem bírta volna a 350MHz-et, vagy csak néhány, válogatott chip lett volna rá képes.
    Másrészt ez a teljesítmnynövekedés is "csak" a 9600XT szintjére repítette volna talán az F1-et, aminek az előállítási költsége ezzel nem igazán lett volna arányos, ráadásul minek még egy konkurens a mainstream szegmensbe az S8 és S8 Nitro mellé?
  • grebber #7
    Ja és kiváncsian várom a Gamma Chrome-ot remélem jobb lesz mint egy 9700pro
  • grebber #6
    Én drukkolok nekik!
    Csak nem értem mért nem adták Ki az F1-es kártyályukat.
  • Sliders #5
    Egyetértek... Nagyon sok lovét kéne beleölni a fejlesztésekbe ha ott akarnak lenni... Bár reménykedjünk....
    Azért én még mindig megvagyok az ATI-mal, s asszem a következő kártyám is ATI lesz... :)
  • GABOR16 #3
    Imátkozzunk a jó árért :)
  • deyo #2
    Hát ez az... azt írják, hogy meg kellene célozzák az összes réteget, meg hogy lassabb, mint a konkurensek... de hát ez meg kit érdekel? Ha ár/teljesítmény-ben jobb lesz, mint a konkurencia, akkor asszem igen népszerű kártya lesz... én nem bánnám ha át kellene állnom S3-ra... anno az S3Virge-el nagyon jól elvoltam:-))