Gyurkity Péter

Új grafikus kártyákkal készül az S3

Az egykor a piac nagy részét birtokló gyártó, amely a GammaChrome családdal szeretett volna erősíteni nem túl rózsás helyzetén több új, 90 nanométeres sávszélességű grafikus chippel készül az év végére.

A Chrome-Center rajongói oldal információi szerint a vállalat új útitervet készített, amely több, fejlesztés alatt álló grafikus processzort is tartalmaz. Ezek részben az eddig tervezett változatokat váltják fel, részben kiegészítik az eddigi termékvonalat. Az új sorozat a Chrome 20 nevet kapta, és már 90 nanométeres gyártástechnológiával készül. A grafikus kártyákat PCI Express csatlakozóval szállítják majd, és lehetővé válik több ilyen kártya kombinált használata, mégpedig az SLI-hez hasonló Multi-G technológia révén.

A Chrome 20 termékcsalád három különböző processzorra épül. Ezek sorrendben az S23, S25 és S27, amelyek a belépő szintet, a közép-, illetve a csúcskategóriát hivatottak lefedni. A technikai részletekről egyelőre annyit tudni, hogy az S27 nyolc pixel-futószalagot foglal magában, támogatja a Multi-G technológiát és 700 MHz körüli órajelen fut. Mindhárom grafikus chip 128 bites memóriavezérlővel érkezik, ami - különösen a csúcskategóriában - kissé elavultnak tűnik a vezető gyártók újabb termékeihez képest.


Az új sorozat a GammChrome családot váltja majd fel, és 90 nanométeres csíkszélességével a gyártástechnológia terén valóban generációváltást jelent. Az elődök tehát nem dicsekedhetnek hosszú pályafutással, hiszen vállalat még márciusban mutatta be az első GammaChrome kártyát, amely a natív PCI Express interfész DirectX 9.0 támogatása miatt volt újszerű. Az S18 a vállalat második generációs programozható grafikus motorját foglalta magában, a Chromotion 2.0-t, míg a most nyilvánosságra került tervekben már ennek harmadik változatáról esik szó. Felmerül a kérdés, hogy elegendő-e ennyi újítás ahhoz, hogy jelentős befolyásra tegyenek szert a piacon, egy amúgy is kiélezett verseny közepette.

Az asztali termékek megjelenését novemberre teszi a gyártó, míg az ezeket kiegészítő, mobil megoldásokba szánt chipek - az XM23, XM25 és XM27 - a következő év elején jelennek meg. Az S3 nem fűzött kommentárt a hírhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #8
    az ár lehetne az egyetlen ütőkárta ... egy 6600 sebességü 8 pájpos, mondjuk 14ezerért ... esetleg integrált dx9 vga nem nagyon létezget, lehetnének elsők vele ;)

    nekem egy olcso s754 sempron mellé jolenne egy ilyen mATX viás lap, dx9 vgaval a lapon!
  • Zedas #7
    Ha a Matrox-nak nem sikerült anno ezerszer jobb pozícióból lépést tartani az nVidia-val és az ATI-val, akkor lényegében kizártnak tartom hogy az S3-nak egy sokkal kiélezetteb piaci szituációban sikere legyen.
  • galocza #6
    nem is olyan régen az nvidia, ati még kb sehol sem voltak, és az s3 volt a legismertebb gyártó 8). csak azóta nem igazán sikerült tartani a lépést
    a többivel teljesen egyetértek: iszonyatos fejlesztési költség, és még HA jó a hw, és HA jó a sw (ami mostanában nagyon nem sikerült nekik) akkor sem hiszem hogy be tudnának törni a gamer piacra (főleg az alsó-középkategória lenne megint a cél). máshova meg minek: offiszozni elég egy nagyon alap kártya is.
    én amúgy szurkolok nekik, ha többszereplős a piac, az nekünk, vásárlóknak LYÓÓÓ!!!
  • Petka #5
    S3 Trio rulé :)
  • TommyGun #4
    Ahhoz hogy az S3 betörjön akár az alsó szegmensbe is mai szemmel is jó VGA kéne...mellesleg nem rossz a cuccuk...az előző generáció se volt rossz hardver ügyileg...nade a driver hozzá PFHÖJJ bazzeg...
    A lényeg hogy nagggyon faszentos driver kéne alá és minimum érje el az ATi Nvidia Low end cuccainak sebsségét azonos áran de ha lehet alatta különben minek vennének egy kevésbé ismer nevet meg az emberek...másrészt meg iszonyat lét kéne beleölni a marketingbe...megkéne egyezni jónéhány nagy nagy nevű játékfejlesztővel hogy az ő karijukat használják referenciának a gém készítéséhez...álá mint ATi-HalfLife2 illetve Doom3-nVidia...
    Kötve hiszem hogy bármrlyik téren is merne ekkorát lépni az S3 mivel ha mindez megvan és beleöltek sok sok millát még akkorsem garantálható hogy betörnek az ATi és az nVidia mellé...ésakkor mikor fognak nyereséget is termelni....nem eccerű
  • Le Kurde #3
    Ja, annak tűnik, de várjuk ki a végét sztem, lehet, hogy mégsem annyira húzós, mint amilyennek hangzik. A 6600GT 128-bitre lebutított mem.buszától is féltek, aztán mégis egész kellemes kis tárcsa kerekedett ki a megoldásból. Végleges képet amúgy is csak a késztermék és az ára ismeretében érdemes alkotni.
  • HUmanEmber41st #2
    8 pixel-futószalag????
    Ebbizony nagyon zsenge...
  • Trade #1
    mar csak nosztalgiabol is vennek ilyet