Gyurkity Péter

Véget ért a Kazaa elleni per

Az ausztrál bíróság elmarasztalta a fájlcserélő program készítőit a szerzői jog megsértéséért, és ítéletében arra kötelezi a céget, hogy megfelelő szűrőt integráljon az egykor oly népszerű szoftverbe.

A zeneipar jeles szereplői által indított per már jó ideje húzódott. Az ausztrál zeneipar érdekeit védő szövetség, az ARIA szerzői jogvédő részlege már tavaly februárban házkutatást tartott a vállalatnál. A szerzői jogvédő szervezet a hatóságokkal karöltve szeretett volna bizonyítékokat gyűjteni a nemzetközi fájlcserélő-hálózatokat üzemeltető cégekkel szemben. Ilyen bizonyítékokat azonban nem találtak, a zeneipar mégis bíróságra vitte az ügyet, bízva a győzelemben. Az amerikai kiadókat láthatólag igencsak zavarta, hogy az ausztrál cég mindaddig megmenekült a felelősségre vonástól.

A Kazaa ezúttal sem adta könnyen magát. A per tavaly egész évben elhúzódott, és egészen mostanáig nem született döntés. A kiadók célja a letöltések által okozott károk megtérítése volt, amely szerintük több milliárd dollárra is rúghat. A fő vádlott a Sharman Networks, a Kazaa fejlesztője volt, de a kiadók a céggel együtt az LEF Interactive, az Altnet, és a Brilliant Digital Entertainment vállalatokat, Nicola Hemminget a Sharman vezérigazgatóját, Kevin Bermeistert az Altnet vezérigazgatóját, és további két technológiai igazgatót is bepereltek.

Ha végső döntést nem is tudtak kicsikarni, azt sikerült elérniük, hogy a Kazaa nagyot vesztett súlyából, és átadta addigi vezető helyét más fájlcserélgető hálózatoknak. Említést érdemel ezek között a DC++, illetve a BitTorrent, amely világszerte meghódította a felhasználókat. Hazánkban is egyre-másra nyíltak meg az újabb hubok, trackeroldalak, amelyek azután menetrendszerűen felkeltették a hatóságok és a jogvédő szervezetek figyelmét. Változást természetesen így sem tudtak elérni, mindössze annyit értek el, hogy legtöbb trackeroldal mára csak meghívásos alapon fogad új tagokat.

A Reuters jelentése szerint azonban hétfőn megszületett a végső döntés a Kazaa perében. Az ausztrál bíróság elmarasztalta a szoftver készítőjét, és kimondta, hogy a vállalat megsértette a kiadók jogait, amikor lehetővé tette a felhasználóknak az illegális terjesztést. Éppen ezért arra kötelezik a Sharmant, hogy megfelelő szűrővel akadályozza meg az illegális csereberét, és zárja ki a másolt anyagokat hálózatáról. Pénzbüntetésről nem érkezett hír, mint ahogy arról sem tudtunk meg bővebbet, hogy milyen módon képzelik el a szűrő működését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #11
    nem lehet kiírtani a p2p-t ?:DD ha ezekután jön a dc akkor jelentős tömegeknek lenne azért rossz... nem fog megszünni de ha megnehezítik és macerásabb lesz sokan inkább elállnak tőle (lásd pl melleslegen klippletöltésnél, ha ugyanezt p2pn kéne akkor sokkal tovább tartana, de mivel klippeket "megvenni" nem lehet ezér az ember a többségét hanyagolja) ugyanez lesz a zenéknél is, vagy áttérnek a fizetős (nem kiadóknek vagy zenészeknek fizetős, hanem máshonnan letöltős majd pénzt zsebretevős) sms web szerverekre akko meg szintén nem fog megszünni
  • Darth Sith #10
    kiváncsi vok a M$ p2p-jét milyen szöveggel fogják beperelni, hogy lehúzzanak egy kis zsetont tőlük is..
  • Déta #9
    Ledobja az agyam az ékszíjat. Ezeknek nincs jobb dolguk? pl. a drog bűnőzés ellen fordítani azt a sok lovettát.
  • kbupdate #8
    Pláne, hogy az Microsoft Corporation is tervezi a saját p2p hálózatát:)
  • pemga #7
    Nézzük a pozitív oldalát. Akkora elismertséget sikerült szerezni a fickónak, hogy a Skype-ot 3 milliárd dollárért adta el. Nem semmi... A fickó folyamatosan tör előre, catch him if you can...
  • worldwideweb #6
    Egyetértek veled.Annyi emberrel amennyi fájl cserél úgyse tudják felvenni a harcot.Maximum kiragadnak egyet-kettőt a tömegből és példát statuálnak rajtuk de attól még nem változik semmi.
  • Robeast #5
    Nem, de szerintem legyen ezen a hangsúly: "átadta addigi vezető helyét más fájlcserélgető hálózatoknak."
    Úgyse tudják kiírtani a p2p-t, mert akit Kazaa-ról elzavarnak az meg DC++-ra, akit onnan elzavarnak megy Edonkey-ra, akit onnan is, az megy BitTorrentre...stb stb...
  • worldwideweb #4
    Ezek már tényleg nem tudnak mit kitalálni a szélmalomharcukhoz?
  • worldwideweb #3
    Ennyi erővel marasztalják el a konyhakések gyártóit is mert azok is lehetővé teszik hogy gyilkoljanak a termékükkel.Hegyes tehát lehet vere szúrni.
  • Sir Quno Jedi #2
    Jóak lesz az a szűrő, amit egy mára lassan halott fájlcserélőbe ültetnek majd és meg kell oldania a világegyenletet !