48
  • BiroAndras
    #48
    "szvsz, sosem volt olyan, hogy az aktuális csúcs program tökéletesn futott volna egy középkategóriás gépen. max az emlékek megszépülnek."

    Igazából nekem többnyire nem középkategóriás gépem volt/van.
  • FTeR
    #47
    érdekes ez az AJAX hype. ms már vagy egy évtizede implementált egy xmlHttpRequest() javascript fügvényt/objektumot az IE5.0-ba, és az erre épülő Outlukja volt az első "AJAX" alkalmazás. Azóta mindenki használja ezt a neten, olyanok mint pl a Google is. Erre most jött egy csávó és elkeresztelte ajaxnak és mindenki örjöng, h hú micsoda hatlams nagy találmány és milyen új technológia.

    olyan bullshit az egész, mint a DHTML...
  • Antifasiszta
    #46
    állat, nagyon állat
  • Benedicht
    #45
    A C# LINQ Tech Preview-ot leszedve nezegettem a peldakat. Tobbfele adatbaziskapcsolatot hasznalnak bennuk(xml, ADO .NET, SQL).
  • Benedicht
    #44
    Hi.

    "A LINQ-ról azt hittem komplett (DDL-t is magába foglaló) rendszer (magamat védendő: még válhat belőle az is)"

    Az elozo hozzaszolasomban levo linken vannak peldak, azok nem tartalmaznak csak lekerdezeseket. A 3.0-ig termeszetesen meg sok ido van, valtozhat.
    En viszont ugy gondolom, hogy csak lekerdezesrol van szo, hiszen a neve is errol szol(Language Integrated Query - nyelvbe integrált lekérdezés).

    Udv.: Ben
  • Benedicht
    #43
    Hi.

    Meg eddig en sem neztem utanna, hogy hogyan is gondoljak a dolgot. Az msdn-en eleg jo osszefoglalo van, es van 101 pelda is(ha esetleg meg nem ismerted volna, vagy nem innen vetted az infokat). Nekem nagyon tetszik, kicsit sajnalom, hogy csak a 3-asban lesz benne(nembaj, a 2.0-ban is lesznek szep uj dolgok).
    Habar az en profilom nem az adatbazisok vilaga, neha nekem is szuksegem van ra, es mindket hozzaszolasoddal egyetertek.

    Udv.: Ben
  • FTeR
    #42
    szvsz, sosem volt olyan, hogy az aktuális csúcs program tökéletesn futott volna egy középkategóriás gépen. max az emlékek megszépülnek.
  • BiroAndras
    #41
    "azok a low-end kóderek nem készítenek olyan nagyszabású alkalmazásokat. csak olyanokat "gyártanak", amik egy átlagos gép erőforrásának nagyon max 10%-át eszik meg, egy ilyen alkalmazásnál meg teljesen értelmetlen még egy hatalmas 50%os teljesítmény optimizálás is."

    Nem cask a procival van a baj, hanem sokkal inkább a memóriával. Ma már egy driver is megákat eszik, és egy szarul megírt eccerű VB progi 50-100-ta is. Ez kombinálva az XP gyenge memória kezelésével azt eredményezi, hogy minden swappel mint állat.
    Meg az igaz, hogy a 3GHz-es gépen csak 10% a CPU terhelés, de ha véletlen egy régebbi gépen indítom el, akkor lesz abból könnyen 100% is.
    Szerintem nem jó dolog az, hogy egy vacak 286-os procin 1 mega rammal akadásmentesen futott minden, most egy csúcs gépen meg a legegyszerűbb műveletekre is várni kell, ha valami béna progi lezabálja a memóriát.
  • BlackRose
    #40
    ja még egy "catch 22" kérdés, ugyanis a fejlesztéseket ki kell valahogyan fizetni, és minden alkalmazásnak megvan az életciklussa, tehát van kétfajta IT alkalmazás, az egyik az megvan és kész, nem változtatnak rajta csak amennit muszáj (pl. olvastam itt valahol azt a Bankot amely NT-n Office 97-el dolgozik), na ez egy halott rendszer, amely működik igaz, de a business process maga a workflow nem követi a modern trendeket, mert egy ilyan rendszerbe ezt integrálni neház, a költségek megfizethetetlenek stb. A másik pedig az élő rendszer amelynek megvan az életciklussa, mindég fejlesztés alatt áll, na ezeken a rendszereken a kiadások nagyok, de az általa elért megtakarítások (munka, idő stb.) és ezáltal pénz, érezhető (a cég profitja) és nem annyira kimutatható (piaci fölény, gyorsaság, kevesebb fennakadás a munkában stb.), mindég felülmúlják a költségeket. Vagyis egy IT rendszert nem mint költségnek hanem mint beruházásnak kell beállítani, ha költség akkor szinte 100%, hogy nem jó, ez esetben ideje IT Managementet váltani.
  • FTeR
    #39
    bocs, h ide offolok, de az ofiszos cikk már lecsengett és a 3GHzes szövegszerkesztőről jutott eszembe egy dolog.

    nem értem emberek mér akarnak mindenáron ofiszt használni és legfőbbképpen mér hőbörögnek azon, h az ms word túl sokat tud. azok akik az ofiszból csak a wordöt használják (excel/acces/frontpage sosem kerül elindításra, az OE külön is beszerezhető, esetleg powerpointot használ - ms éppen kiadhatna egy readert-, de semmilyen egyéb ofisz funkció nem érdekli), az mér akarja az egész ofiszt vagy akár wordöt is, főleg ha szimplán szövegszerkesztésre használja, hőbörgőket sem értem mér ehhez méreckednek?
    aki szimplán szöveget akar szerkeszteni, az nyugodtan használhatja a WordPad-et. az egy nagyon frankó kis richtext editor, hibátlan .doc kezeléssel és még objektumok beágyazására is képes (pl. excel tábla). plusz bónuszként benne van az OS árában.
  • FTeR
    #38
    ah szal a "csak egy"-et akartam kiemelni, kéne egy előnézet ide a fórumba, vagy egy wysiwyg editor.
  • FTeR
    #37
    "...nem csak egy szögszerkesztő..." akart lenni
  • FTeR
    #36
    azok a low-end kóderek nem készítenek olyan nagyszabású alkalmazásokat. csak olyanokat "gyártanak", amik egy átlagos gép erőforrásának nagyon max 10%-át eszik meg, egy ilyen alkalmazásnál meg teljesen értelmetlen még egy hatalmas 50%os teljesítmény optimizálás is.
    a felhasználó meg (véleményem szerint) szivesebben áldoz a hw-re, mint hogy megfizesse az optimizálással járó plusz fejlesztési költségekek.

    "hogy egy szövegszerkesztő 3GHz-es procit és 1GB RAM-ot igényel."
    azért az nemcsak egy szögszerkesztő, ezt talán te is belátod.
  • BiroAndras
    #35
    Sajnos igazad van. Ez a "többet erővel, mint ésszel" elv gazdaságilag hatékonyabb. Főleg, hogy a nagyobb erőforrásigényt nem a fejlesztők és a kiadók fizetik meg, hanem a felhasználó.
    De ennek az is az eredménye, hogy egy szövegszerkesztő 3GHz-es procit és 1GB RAM-ot igényel.
    Ráadásul a procik fejlődése lelassult az utóbbi pár évben, így nagyon érezhetővé vált ez a hatás.
  • FTeR
    #34
    minden egyes programnyelvi generáció váltásnál újraértelmeződik a szoftverfejlesztés.
    ez eddig már 5x így volt, most sem lesz másként.
  • Fenjoy
    #33
    no egy kicsit "képbe" kerültem, nekem tetszet a komment, legalább már fogalmam lett a dologról, akkor ez egy jó dolog... hajrá
  • Axon
    #32
    "véleménye szerint újraértelmezhetik a szoftverhasználat és a szoftverfejlesztés fogalmát"

    Birom az ilyen hatalmas volumenű, katartikus bejelentéseket. Ez amolyan "Én akkorát fingok, hogy kibillentem a földet a pályájáról!" típusú beszólás volt, de a mesterségesen lebutított amerikaiak erre biztosan felkapják a fejüket.
  • Laci73
    #31
    BlackRose:Ez korrekt, meggyőztél. A FORTRAN összeszerkesztésekhez gratulálok, nem lehetett akármilyen meló.

    Benedicht: Mondhatnám Te is meggyőztél, de kétszer nem írom le, nekem egóm van. A LINQ-ról azt hittem komplett (DDL-t is magába foglaló) rendszer (magamat védendő: még válhat belőle az is)
    Hajnalban azért jó fórumozni, mert fél óra mire két sort írok.
  • onimusha
    #30
    az a lényeg, hogy megint kapunk egy szép színes képregényes OP rendszer-t, és ha buta dagadt amcsi vagy akkor tudod használni mert olyan mint egy képregény és a képet még talán talán fel tudja dolgozni az agyad
  • BlackRose
    #29
    Még nem volt alkalmam komolyan foglalkozni vele, de a LINQ az gondolom a következő lépés az object orientált világ és a relációs adatbázis világ megbékélése irányában, ugyanis ezt tervezi az MS a C# 3.0 (.NET 3.0) fő ütőkártyájának, mert a legtöbb probléma a fejlesztésekben abból ered, hogy az object orientált filozófia és a relációs adatbázis filozófia nem éppen a legtermészetesebben fekszenek egymásra, ezért szükség lenne egy technológiára amely ezt a két világot összehozná, úgy, hogy ne legyen szükség a mai sokszor erőszakolt RDB to Object mapping és vice versa konstrukciókra. Mindenesetre amikor megcsinálják, az Oracle és az IBM DB2 lesz a fő cél nem annyira a MySQL, ja persze ezek sem hiszem, hogy ülnek és várnak, de mindenesetre gondolom, hogy az adatbázisok területe minden szempontból izgalmas marad a következő években.
  • Drawain
    #28
    Gratulálok, hogy kioktattál mindannyiunkat, a magyarázatodból blakshep biztos sokkal jobban megértette a dolgot, s nem kevésbé érdekelte ;).
  • BlackRose
    #27
    Nem az egyszerűségről van itt szó. Pl. jómagam is szeretem ha nagy erőt kapok a kezem alá és néhány sor kóddal elvégzem azt amire nemrág néhány oldal kellet, nem is beszélve, hogy ez a mostani rövidke kód alapértelmezésben optimizált, biztonságos (ha ilyen van :) meg stb. Ne beszéljünk arról, hogy mivel most maga a fejlesztői rendszer generálja le ezt a munkát, nyugodtan megszabadulhatok azoktól az out-of-the-box szutyok fejlesztőktől akikkel a problémák 80% áll fenn, és akiket eddig kénytelen voltam tűrni a csapatban, mert a piacon nincs tulzottan sok tényleg jó fejlesztő (és azok akik pedig tényleg jók azok vagy már elvannak foglalva, vagy nem lehet beszorítani őket a költségvetésbe mert megvan az áruk, na de ez már más mese...), tehát egy kompaktabb csapatot kapok amely alapjában sokkal többre lesz képes egyrészt mert egy hatalmas fejlesztőrendszert kap a kezébe, másrészt mert megszabadul a hibáktól és az eszeveszett hibakezeléstől aminek az oka a gyagyi fizikai low-end kóderek voltak. Persze ez most nem tetszik azoknak akik a munkahelyteremtés alapelvén lovagolnak, de most nem politizálunk. Ha meg azt hiszed, hogy én ezt mind azért mondom, mert könyebb kódolni mint C++ -ban... na akkor gondold újra, mert végigjártam egy hosszú utat, asm, C, FORTRAN sőt a régi edit, compile, link... körben is dolgoztam, meg a GCC is elég sokat a kezem allatt van de tényleg nem hiszem, hogy a .NET és a most jövő technológiák mint pl. a LINQ, vagy a XAML nekem olyan lenne, hogy "jó akkor most én is meg tudom csinálni".

    Volt egy időszak az életemben (elég régen) amikor pl. láttam egy új technológiát ami segítségével pl. 1 perc alatt megcsináltál valamit, de mondjuk ennek az ára a többszörös erőforrásigény volt (RAM, CPU stb.), csaptam egyet a kezemmel és azt mondtam, hogy "OK, de én ezt kopasz C-ben is megcsinálom, sőt gyorsabb lesz és kevesebb RAM-ot zabál fel...", aztán ahogy nagyobb projecteken kezdtem dolgozni és nagyobb felelőséget kezdtem vállalni, rájöttem, hogy ez nem igaz, mert:
    a.) soha nincs annyi időm, hogy ezt megcsináljam
    b.) nem tudja ezt senki sem megfizetni
    c.) kisebb a teljesítményem
    d.) ha komolyabb a feladat és magam fényévekig csinálnám, akkor nehéz még találni olyan fejlesztőket akik mellédállnának
    stb.
    ellentétben a RAPID megoldással, ami gyorsan kész, gyengébb fejlesztők is megcsinálják, belefér a költségvetésbe stb. az ára (sok RAM meg CPU) meg nem igen érvényesül amikor a hardware ekkora tempóval fejlődik és esik az ára.
    Na a .NET és az MS fejlesztői környezetnek éppen ez a jó oldala, nagyon sok felesleges munkától szabadítja meg az embert, és nagy hatalmat ad a kezébe, ezért nagyon meg lehet vele elégedve az ember (hidd el, '96-óta VS beta teszter vagyok, és naponta minimum 3 órát töltök ebben a környezetben, manapság már nem fejlesztőként habár ilyen feladatok is maradnak, hanem inkább team-leader ként, de azért még mindég nagyon ponsossan érzem a rendszert, hogyan él, mozog, lélegzik). Különben ez nem az MS találmánya... ez a Borland találmánya, az MS itt elégé gyengélkedett azelőtt, az igazi gyorsulást Anders Hejlsberg (ex Borland - Turbo Pascal, Delphi...) adta meg nekik, és ezt az utat törekszik járni a konkurencia is az Eclipse álltal, amely fejlesztésében nagy szerepet játszik a Borland is.
    He, egy pici Borland nosztalgia, de tényleg a Borland C++ 4.5 előtt a Microsoftra rá sem gondoltam (mint fejlesztő eszközre), de utánna valahogy megfordult a kerék...
  • Benedicht
    #26
    Hi.

    "Mi a véleményed a LINQ-ról? Szerintem szőröstől-bőröstől le akarja nyeli a MySQL-t."

    "A LINQ a fejlesztők számára más nyelvek, például az SQL vagy az Xquery használata nélkül teszi lehetővé natív adatlekérdezések írását C# vagy Visual Basic nyelveken."

    A LINQ lekerdezesek irasara szolgol, az adatbazis pedig adatok tarolasara. A ketto kiegesziti egymast, egyik sincs a masik nelkul.

    Udv.: Ben
  • greywolf
    #25
    mm, izé, Ballmer nem volt ott ?:)
    Úgy hiányzok egy kis DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS
    DEVELOPERS DEVELOPERS :)
  • Mice
    #24
    "kihangsúlyozva, hogy a számítástechnika történetében ez lehet a leggyorsabban elterjedő személyi számítógépekre fejlesztett operációs rendszer, amely a felhasználói igények új generációját testesíti meg. "

    ha netalántán mégis bukás lenne még mindig mondhatják, hogy xy win igaz, hogy gyorsabban terjedt, de az még a felhasználói igények régi generációját testesítette meg :)
  • Laci73
    #23
    Zedas: akkor másképp fogalmazok. A .Net keretrendszer lényegét abban látom, hogy magához csábítsa a fejlesztőket. A VB-t meg se említsed, én az edig C/C++-ben fejlesztő koderekre gondoltam, akiknek lényegesen egyszerűbb alternatíva a .Net keretrendszer.
    Mi a véleményed a LINQ-ról? Szerintem szőröstől-bőröstől le akarja nyeli a MySQL-t. Ebben már érezhető a jó öreg MS taktika.
  • Zedas
    #22
    A uccsó két bekezdés volt a lényeg: gondolom abból egy szót sem értettél.
  • Zedas
    #21
    "programozót (és dilettáns kódfirkálgatót) csábít majd el az egyre könnyebb lehetőség? Nem veszik észre a csapdát?"

    Ugye csak viccelsz? Eddig a sok lúzer VB-ben ontotta a szemetet, most legalább rá lesznek kényszerítve hogy egy típusos nyelvet használjanak. Épp hogy lényegesen növeli a fejlesztők intelligenciahányadosát, illetve kizárja a sok agyatlant.

    A platformfüggetlenség a másik baromság: eddig szerinted hol volt platformfüggetlen az MS??? Pont hogy most kezd végre platformfüggetlen lenni! Az XML, a MSIL (a .net pseudo nyelve) mind portolhatóak, nincsenek lefordított kódok, ismeretlen szerkezetű bináris fájlok! Mi is ezzel a problémád???
  • Zedas
    #20
    "Hát a .NET az egy programnyelv"
    "Fejlesztői környezet, a programozók dolgát egyszerűsíti."

    Majdnem. A .NET egy keretrendszer, amely több nyelven programozható (C#, J#, C++, VB, stb.) és tömve van osztálykönyvtárakkal.
    Van hozzá több fejlesztői környezet, pl. a Visual Studio .NET 2003.
    Csak winfoson elérhető, illetve van hozzá egy igen kevés osztályt tartalmazó Linux port is.
    A COM architektúrát váltja le a win platformokon (egyelőre párhuzamosan fut vele, de a hosszú távú terv a leváltás).

    Ha bővebben érdekel vkit, még véshetek ide pár sort.
  • blakshep
    #19
    nah, hát ez akkor télleg szuper,sejtettem, hogy vmi ilyesmi humbug.
  • Laci73
    #18
    "A Microsoft platformjai remek lehetőségeket kínálnak a fejlesztők számára"
    Nagyon behatárolt ez a fejlesztői út. Való igaz, hogy az olyan rendszerek által, mint a .Net vagy külön kiemelve a C#, egy egyszerűbb és könnyebb fejlesztői környezetet kapunk, de ugyanez a rendszer be is határolja a benne dolgozókat. Hány programozót (és dilettáns kódfirkálgatót) csábít majd el az egyre könnyebb lehetőség? Nem veszik észre a csapdát? A könnyebb fejlesztések éppen őket nem juttatják majd munkához egy idő után - de semmi baj, hulljon a férgese.Ráadásul a nem platformfüggetlen fejlesztéssel a fejlesztő megteszi azt a szívességet is a MS felé, hogy utat tör nagy álmuk, az IT=MS képlet felé.


    Darth Sith: "Bár tudom, manapság trendi fikázni az MS-t, meg minden nagy céget."

    Csupán az okát nem tudod :) Igaz, ennek gyökerei máshová nyúlnak - alapjában véve nem OS vita- és egyáltalán nem a "trendiség" vagy bármiféle "fikázás" a célja, hanem egyszerűen a kisember egyre nagyobb kiszolgáltatottsága, palira vétele és dühe a jó kapitalista multik ellen.
  • Newfronter
    #17
    Hát a .NET az egy programnyelv, és annak köszönhetően van pl. Catalyst Control Center, de sok más progit lehet vele csinálni, azt nem tudom hogy ez milyen területen profi, de egy nagysikerű találmány. Az XP-ben is benne van, de a Vistában a 2.0 lesz már benne. De van aki erről bővebb infóval is tud szolgálni itt a fórumozók közül...
  • Drawain
    #16
    Fejlesztői környezet, a programozók dolgát egyszerűsíti.
  • blakshep
    #15
    vki elmondaná mi aák ez .net és miért lesz neem tőle jó?
  • Darth Sith
    #14
    ha ennyire rühelled az MS-t, miért olvasod el egyáltalán a róla szóló híreket? és miért pazarlod arra az idődet hogy ide és mindegyik MS hírhez beírd azt a kommentet hogy utálod az MS-t, és hogy miért kell erről olvasni. Nem kell olvasni erről, simán átléped, és nem klikkelsz ide. Nem értem miért fikázol itt, miközben simán átléphetted volna. Bár tudom, manapság trendi fikázni az MS-t, meg minden nagy céget...
  • Laci73
    #13
    Vagyis egyszerűbb mint Visual C++ - ben kódolni ;)

  • bakterrier
    #12
    bazzeg mi értelme van, hogy 3dben lehet látni egy ablakot???
  • Drawain
    #11
    Szerintem élvezik, hogy a sokszor cinikus cikkeknek köszönhetően ilyenkor egymásnak esik a két kitartó fanatikus tábor (hogy neveket inkább ne soroljak)... Ez ne az m$-nek reklám, hanem az sg-nek látogatottság.
    Egyébként érthető az is, hogy a Microsoft a Vista közelségével egyre több konferencián reklámozza termékét, bár ez a minden napra egy konferenciabeszámoló elég érdekes...
  • HuAn82
    #10
    Akkor verd a fejed a falba.
  • peterx
    #9
    sry a csunya beszedért de amugy is ideges voltam s ki kellett adnom a gőzt