Berta Sándor

Ellenáll az EU a megfigyelési javaslatnak

Az első európai parlamenti vitanap után kijelenthető, nem lesz könnyű dolguk azoknak, akik el akarják érni, hogy az Európai Parlament elfogadja a különböző telekommunikációs forgalmi adatok tárolásáról szóló javaslatot.

Már az első napon széleskörű ellenállásba ütközött a Charles Clarke brit belügyminiszter által előterjesztett javaslat, amely főleg a nemzetközi terrorizmus növekvő veszélye miatt több évig kötelezné a vezetékes és a mobilszolgáltatókat, illetve az internetszolgáltatókat az előfizetőik forgalmi adatainak megőrzésére. A brit miniszter javaslata szerint - ami egyébként egyben az Európai Tanács álláspontját is jelenti - a jelenlegi helyzet megköveteli, hogy a rendőrségek és a titkosszolgálatok minden személyes adathoz hozzájussanak még akkor is, ha ez a szabadságjogok háttérbe szorulásával jár.

Clarke előterjesztése szerint nem csak a távközlési cégeknek kellene gyűjteni és tárolni az információkat, de bevezetnék a biometriai adatokat tartalmazó személyi igazolványokat, javítanának a légiutasok adatainak nemzetközi cseréjén, és létrehoznának egy egységes európai információs rendszert is.

Az európai parlamenti képviselők körében óriási felháborodást váltott ki az előterjesztés. Többen kifogásolták, hogy milyen jogon akarnak az európai nyomozóhatóságok és titkosszolgálatok két éven keresztül tárolni minden egyes e-mailt és SMS-t. Más képviselők szerint hiba az egész lakosságot bűnözőként kezelni, míg megint mások azt vetették fel, hogy biztos-e, hogy ilyen intézkedésekre szükség van. A vélemények szerint ráadásul abszurd, hogy továbbra sincs semmilyen elképzelés arra vonatkozóan, hogy ki és milyen jogkörrel őrizné az összegyűjtött adatokat, milyen biztonsági intézkedéseket tennének ezeknek az információknak a védelmére, és ki vagy kik tekinthetnének bele ezekbe az adatokba.

Franco Frattini, az európai igazságügyi biztos viszont kitart azon álláspontja mellett, hogy módosítani kellene Clarke javaslatát, és az intézkedés csak a konkrét bűncselekmények elkövetésével, megtervezésével, segítésével gyanúsított vagy megvádolt személyekre vonatkozna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #14
    Ez ilyen maffias dolog:) Figyelgettnek picit, egyszer ugyis csinalsz vmit, athajtasz a piroson pl. utana meg majd johetnek a szivessegek, amiket ha megcsinalsz meg nagyobb gazban leszel:)
  • SoDI--- #13
    Erre aszongyák, hogy ha tisztességes vagy, hát nincs félnivalód semmitől. ;)
  • IoIa #12
    Messze nem a legjobb a kétkulcsos módszer!!!
  • uniu #11
    A netet es a mobilokat szinte lehetetlen megfigyelni, bar az amik probalkoznak(Echleon rendszer ha jol emlexem)igyhat majd figyelik azt akit erdekesnek tartanak, vagy sztem masra megy ki a jatek, szeretnem azt hinni, hogy nem tomegmanipulacio lesz ebbol :(
  • benczurzs #10
    Jaja, ha a kétkulcsos eljárást használják, és a kulcsot lemezen, vagy más módon, nem interneten küldték át, vagy hozták magukkal, akkor azt vissza nem fejtik soha az életbe, tehát a tárolás is felesleges.
    Lehet, hogy ezt ők ott fennt nem látják ??
  • jefferson83 #9
    Jogtalanul? Igen, még igen. Mennyiből tart összedobni egy kis törvényt. Kb 5 perc.
  • CmdrPetya #8
    HI

    Ismerős ez a beadvány honnan is hadd gondolkodjak ja igen a Közelenségből érdekes hogy mindenkit le akkarnak hallgatni csak azért mert potenciális terrorista lehet úgyan már és tárolják a forgalmi adatainka JOGTALANUL. Egy régi mondás: "..Idővel a z ártatlanokból is veszélyes bűnöző lesz" csak nem belülnk. Én elvetem ennyi!
  • Razgon #7
    Elmebeteg ötlet. Ettől még lehetnek terrorista támadások.

    Egy ilyen rendszert működtetni sok pénz, és ezt úgyis a polgárokkal fizettetik meg.

    Márpedig én nem szívesen fizetnék azért hogy megfigyeljenek.
  • jefferson83 #6
    Szerinted, hogy ha esetleg bevezetnék (remélem itthon nem) utána nem lenne egyetlen robbantás sem, mert ha ez igaz akkor támogatom. Szerintem aterroristáknak is van annyi eszük, hogy akkor kitalálnak valamit.
  • IoIa #5
    Mivel nem tudják, hogy ki lesz a gyanúsított, ezért _mindenkinek_ az adatait rögzítik.

    De ez így egyébként baromság. Ha én terrorista lennék, akkor kódolatlanul semmilyen formában nem kommunikálnék. És természetesen csak egyedi kódolásokat használnék, nem pedig az általánosan elterjedt, egyébként pedig könnyen törhető eljárásokat használnám. Vagyis ezeknek az adatoknak a tárolásával semmire sem mennének. Így viszont feleslegessé válna a többi (ártatlan) adat rögzítése és tárolása.
    Véleményem szerint nem kell beszarni, mert a mobilhálózatokon és az interneten olyan borzalmas nagy mennyiségű adat rohangál, hogy ennyi adatot még ha le is tudnának tárolni, kielemezni képtelenség lenne.