Gyurkity Péter

Cáfolja linuxos irányultságát a Microsoft

Miközben a szoftvercég hivatalosan is cáfolta azokat az értesüléseket, hogy a vállalat a nyílt forráskódú platformon is kiadná egyes szoftvereit, az Európai Bizottság őszre halasztotta a trösztellenes ügyben várt végső döntést.

A cáfolatról a NewsFactor számolt be, Martin Taylor, a Microsoft platform stratégiájáért felelős igazgatójának levelére hivatkozva. Taylor ugyanis egy elektronikus levélben tagadta a vállalat Linux felé történő tapogatózásáról szóló híreket, és leszögezte, hogy a közeljövőben nem terveznek ilyen lépéseket. "Úgy gondoljuk, hogy a Windows nagyobb üzleti értékkel bír, és hosszútávon kevesebb költséggel jár, mint a konkurens platformok, beleértve a Linuxot is" - írta az igazgató.

Emlékeztetőül: a napokban Stuart Cohen, az Open Source Development Labs igazgatója egy rendezvényen arról beszélt, hogy a Microsoft jóval közelebb áll a nyílt forráskódú platformhoz, mint azt a legtöbben gondolnánk. Beszédében megemlítette, hogy elképzelhető a Microsoft egyes üzleti szoftvereinek átportálása, sőt, Linuxon történő fejlesztése is. A szervezet szóvivője másnap már jóval visszafogottabban nyilatkozott: "Az OSDL mindig is abban reménykedett, hogy a Microsoft hallgatni fog vásárlóira, és látványos nyitást tervez a nyílt forráskód felé. Azonban jelenleg erről nem folynak tárgyalások, és semmilyen egyeztetésről nincs tudomásunk" - jelentette ki a szóvivő. Amint azt láthattuk, Taylor még ennél is világosabban fogalmazott, amivel gyakorlatilag romba döntötte az OSDL igazgatójának terveit.

Az Európai Bizottság mindeközben megerősítette, hogy a Microsoft ellen indított trösztellenes ügyben a nyár vége előtt nem várható végleges döntés. Amint arról a ZDNet beszámolt, a bizottság szóvivője pénteken kijelentette, hogy a szabadságolások miatt nyáron már nem várható döntés, így az legkorábban szeptemberben születhet meg. Még mindig nem dőlt el ugyanis, hogy a Microsoft milyen feltételek mellett köteles megosztani a Windows operációs rendszerrel kapcsolatos információkat, hogy a rivális fejlesztők teljes mértékben kompatibilis termékeket készíthessenek.

A bizottság szerint a vállalat korábbi ellenjavaslatában túlságosan magas árat kért az információkért, ráadásul bonyolult feltételrendszerhez kötötte azok felhasználását, semmissé téve ezzel az ítélet idevonatkozó részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • megrab #3
    Pedig szerintem rá lesznek kényszerülve, szép lassan a linux- disztribúciók eljutnak arra a szintre, ahol a felhasználónak nem lesz nehezebb dolga velük, nem kell már hozzá oly nagy hozzáértés. Már ma is ott tartunk, hogy bárki fek tud tenni egy linuxot a gépére, ezért egyre többen próbálják ki.

    Lassan-lassan megjelennek a játékok linux alá, és akkor majd a nagyobb teljesítmény miatt rengetegen állnak majd át a MS-on kívül mindenki szerint olcsóbb oprendszerre.
  • dez #2
    Még megérjük, hogy valójában a MS találta ki az egészet... (Majd így tanítják az iskolában, a MS által "adományozott" szoftverek használata mellett.)
  • FTeR #1
    érdekes párhuzam van a cikkben, úgy néz ki az m$ per szépen lassan a nyílt forrás zászlóhajós ügyévé vált, a kár csak az, h semmi köze hozzá :)