Dojcsák Dániel

iPod Nano: a legkisebb királyfi

Az Apple úgy tűnik teljesen át akarja alakítani a zenelejátszók piacát. A Motorola iTunes telefon hivatalos bejelentése és az iPod Shuffle komoly átalakítása után a legújabb durranásként az iPod Nano nevezetű készüléket dobta piacra a cég. A név természetesen a méretre utal, ami természetesen egy minden eddiginél kisebb, de teljes értékű lejátszót jelent.

A forradalmian új kütyü körülbelül ezer zeneszám tárolására képes, mégis vékonyabb, mint egy ceruza, pontosabban 7 mm vastag. Emellett 8,9 centi magas és 4 centi széles, mondhatni keskeny a készülék. Ezekhez a méretekhez a megszokott, letisztult iPod design párosul egy 1,5" képátlójú színes LCD kijelzővel együtt. A lejátszón tárolhatunk a zenéken kívül fotókat is, a cég közleménye szerint akár 25 000 darabot. Akármilyen pici is a Nano, az iTunes szolgáltatás rajta keresztül is elérhető és használható.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

"Az iPod Nano a legnagyobb forradalom az eredeti iPod megjelenése óta" - mondta Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. "Az Nano egy teljes értékű iPod hihetetlenül kis méretben, mely meg fogja változtatni az egész hordozható zenelejátszó piacot." A Nano számtalan külön megvásárolható kiegészítővel rendelhető - például nyakba-akasztóval, mely fülhallgató is egyben, számtalan féle színes védőburokkal és karpántokkal, melyek egyéni hangulattal ruházzák fel, személyre szabják a modelleket. Alján ugyanaz a 30 tűs dokkoló csatlakozó található, mint a többi iPodon, így a már piacon levő ezernél is több kiegészítővel is jól használható, például akár az autós beépítőkészletekkel is.

A mini lejátszó nehézsúlyban biztos nem fogja felvenni a versenyt a többi lejátszóval, hiszen csupán 42 gramm. Egy ilyen eszköz birtokában biztosan hamar kialakulhat a paranoia a felhasználóban, mert ha nincs a fülébe dugva, akkor biztos hogy lehetetlen megtalálni mondjuk egy női táskában vagy egy egyetemista albérletben, pedig ez a két célcsoport biztosan vevő lesz a találmányra. Az akkumulátor energiája viszont a pici méret ellenére még egy komoly ingázónak is elegendő lehet, de a - gyártó közleménye szerinti - 14 órányi lejátszás egy magányos kirándulónak már kevésnek bizonyulhat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ami a specifikációknál is meglepőbb, hogy a bejelentéssel egy időben, szinte azonnal megindult az értékesítés is világszerte. A termék megvásárolható lesz az Apple Centerekben és a hivatalos forgalmazóknál, de aki azt sem bírja kivárni, az rendelhet magának az Apple Store-ból is. A dobozban a vevők a fülhallgató és az iTunes CD mellett két változattal találkozhatnak a Nanoból. A nagyobbik 4 gigabájt kapacitással érkezik és 249 dollárba kerül (ez megközelítőleg 50 000 Ft-nak felel meg), a kisebbik változat pedig még mindig elégséges 2 gigabájt memóriát kapott, ez pedig 199 dollárba, azaz kb. 40 000 Ft-ba kerül.

Sajnos lehet rá számítani, hogy hazánkban az adóból fakadó különbségek miatt ezek az árak jóval magasabbak lesznek. Viszont, azok akik eddig nem ruháztak még be mp3-lejátszóra, és a mobiltelefonok adta lehetőségek sem csigázták fel őket, azok most minden valószínűség szerint megkapták amire vágytak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gossipgirl29 #52
    Hali!Lehet,hogy nagyon hülye kérdés,de nem tudom,hogy hogyan töröljem le az iPod-omról a képeket és még pár számot,meg nem tudom,hogy hogyan hozzak létre benne könyvtárakat,mert amikor a régi MP4-emet ráraktam az USB-re az rögtön berakta,mint valami háttértárat és úgy tök simán bírtam rá számokat rakni,de az iTunes-sal nem birok számokat törölni:SValaki tudna segíteni?
  • Nyizibee #51
    Apple iPod Nano, teljesen új, karcmentes 8 és 16 Gb os lejátszók, minden tartozékukkal eladók.

    8 gigás: 28 ezer ft.

    16 gigás: 36 ezer ft.

    Érd: 20 / 521 84 99
  • huru2 #50
    nem tud valaki magyarnyelvü leírást aple ipod nano 4g-hoz
  • 22Barna22 #49
    JAAAAAAAAAAAAAAAJ CSAK MOST ESIK LE MIVAN!!!!!!!!!!!!!BOCS MINDENKINEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    DE GÁÁÁZ!
  • 22Barna22 #48
    na szóval a neten kell a jobb click és a tulajdonságok...Csak biztosra akartam menni
  • 22Barna22 #47
  • 22Barna22 #46
    ÁÁÁSORRYYY
  • 22Barna22 #45
    C:\Documents and Settings\Öcsi\Dokumentumok\Barnabás\Pictures\iPod Nano
  • 22Barna22 #44
    Asszem jól mondtam.
  • 22Barna22 #43
    úgy hogy jobb click a képre, tulajdonságok, az ott található címet pedig bemásolod a Mehet! és a Törlés gomb alatti kép szócskához(SOKKAL gyengébbek kedvéért:előbbb click a "kép" gombra:D ) VAGY:Képfeltöltés, és kiválasztod a képet.