Gyurkity Péter

Nem üzlet az iPod a HP számára

A világ egyik legnagyobb PC-gyártója alig egy év után felhagy a népszerű zenelejátszó forgalmazásával, mivel véleményük szerint az nem illik a vállalat új digitális stratégiájába.

A Reuters információi szerint a vállalat megerősítette a hírt, miután több híroldal is beszámolt az állítólagos döntésről. "Hivatalosan is megerősíthetem, hogy véget vetettünk a korábbi kapcsolatnak" - jelentette ki a hírügynökség szerint Ryan Donovan, a Hewlett-Packard szóvivője. Az értesülést a Wall Street Journal is igazolta, amely egyúttal beszámolt arról is, hogy a vállalat azonnali hatállyal megkezdi a készülékek kivonását - a már készleten lévő példányokat természetesen értékesítik. A döntés okairól a HP egyelőre nem nyilatkozott, indokkal eddig csak az Apple szolgált. Eszerint a gyártó vezetése ezen a téren sem ért egyet a korábbi vonallal, és nem látnak kiugrási lehetőséget a hordozható készülék forgalmazásában.

Emlékezhetünk arra, hogy tavaly augusztusban, még Carly Fiorina vezetése alatt társultak az Apple-lel. Akkor a 20 és 40 GB-os készülékek másolataival láttak hozzá az üzletág beindításához, és a januárban megkötött együttműködési szerződés révén a HP konfigurációk az iTunes szoftvert is tartalmazták.


A HP korábbi vezetője, Carly Fiorina kezében az iPoddal

Egyes elemzők azonban már akkor figyelmeztettek a lépésben rejlő veszélyekre. Mark Stahlman, a Caris & Company szakembere például kijelentette, hogy a HP elképzelése mögött nincs valódi tartalom, és szerinte a vállalat nem rendelkezik átfogó stratégiával. "Nem hiszem, hogy a HP jelentős bevételre tenne szert azáltal, hogy a saját emblémáját ragasztja a készülékekre. Kíváncsi vagyok, hogy valójában mit vár a vállalat ettől az együttműködéstől" - mondta akkor Stahlman. A jelek szerint ezt a vállalat új vezetése is belátta, és végleg ki akar szállni az üzletből.

A lejátszó egyértelmű sikere ellenére tehát a HP mégsem találta meg a maga számítását, és úgy tűnik, az iPod az Apple privilégiumaként folytatja pályafutását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lowdog #21
    ja és iPodon van passziánsz :)
  • lowdog #20
    nekem egy harmadik generációs 40GB-os iPodom van, ezt hasonlítottuk össze most egy 20GB-os nemtudommilyen márkájú (majd megkérdem, csak elfelejtettem) lejátszóval, amit most vett egy ismerősöm.
    amiben az iPod jobbnak bizonyult az az on-the-go playlist szekresztés volt, amit a másik nem tudott. a másik lejátszó egyébként szines kijelzős volt, képeket és videókat is lejátszott, ezt egy iPod photoval kellett volna inkább összevetni, mert azt pl. nem tudom, az iPod lejátszik-e videókat, de úgy hallottam, viszonylag kevés merevlemezes mp3 lejátszó tud ilyet.
    mindezek mellett az érintős gombok azok amik mindenkinek tetszettek nagyon az iPodban, akinek csak megmutattam, ezen és a dizájnon felül (meg persze hogy tartós, eddig semmi baja nem volt) másban nem különbözik a többitől... van, akinek ez megér egy kis pluszpénzt, nem kerül olyan sokkal többe, ha már 100ezres lejátszókat néz az ember.
    nagy hátránya viszont hogy az akku nem bírja túl sokáig, azt lehet hogy ki kellene cserélni
  • LaPalma #19
    köszönöm, hogy beláttad: felesleges kérdés, beírás volt. mindenki azt vesz, ami neki tetszik, illetve bírja a pénztárcája.
    trendi dolog? lehet. de müxik és a zenén kívül vannak egyéb szolgáltatásai is.
    (mellesleg kíváncsi lennék, hol kapható 20G-s lejátszó 9KHUF-ért)
  • AeroS #18
    Na igen, az olyan is(gondolom), mármint ennyi pénzért nem valószínű, hogy minőségi merevlemezes lejátszót kapsz. Legalábbis én vettem egy Philips-et(20Gb) és fél év alatt tönkrement, ja és az a fél év sem volt zökkenőmentes, pedig hát mégiscsak egy Philips, és hát egy ilyen márkától azért többet vár az ember, nem?
  • Ma2ska #17
    Nos igen, de minthogy egyfajta mp3 lejátszó ez is igy valóban nincs értelme a kérdésnek, aztán hogy ez miért jobb mint a többi hasonló termék /Zen Touch, egyebek/ vagy régebbi , ócsóbb mp3 lejátszók, /jó, nagyobb vinyó, meg dizájn/ de egyébként nem nagyon vágom ezt a iPod hisztériát. ill. hát reklám által kiváltott emóció, következményes vásárlás. Egyfajta magyarázat.
  • lowdog #16
    pedig azt hittem, tényleg érdekel :)
  • Ma2ska #15
    Leforditottam, sry..
  • Ma2ska #14
    Mi magyarok, a mondatokat mindig nagybetűvel kezdjük, majd az iiiiiPod kedvéért ujra fogom gondolni ezt is.
  • Cat #13
    erre csak azt tudom irni, hogy mind a három átbaszás, nem vettek bele a tesztbe noname lejátszókat
    már 50ezerért lehet venni 20 gigás lejátszót, lásd pl. Musepod
  • LaPalma #12
    írni tudás előny
    (Ipod vs iPod)