Figyelőnet

Jól fizetik az informatikusokat

A hierarchiában azonos szintű munkakörökben dolgozók közül a legmagasabb fizetést a jogászként, illetve informatikusként alkalmazott munkavállalók vihetik haza Magyarországon - derült ki a Hay legfrissebb jövedelemfelméréséből. A vezetők bérét inkább az iparági színvonal alapján állapítják meg a munkáltatók, míg az alacsonyabb munkakörökben dolgozók fizetése a régiótól függ.

A legjobban a jogászt és az informatikust fizetik meg a magyar munkaadók, míg a termelési, minőségbiztosítási, környezetvédelmi és munkavédelmi feladatokat végzők bére az alacsonyabbak közé tartozik - derült ki a Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. legfrissebb jövedelemszint-felméréséből. A bérek különbsége a 20 százalékot is meghaladja az azonos szintű munkakörökben foglalkoztatottak között, ami jelentős növekedés az elmúlt évi vizsgálat eredményeihez képest. A korábban tapasztalható munkaerő-piaci tendencia tovább folytatódik: a közgazdasági és marketing-, a műszaki menedzseri, illetve az adminisztratív munkakörökre jelentkezőkből bőven válogathatnak a munkaadók.

A Hay felmérése szerint a magyar munkavállalók fizetése leginkább attól függ, hogy ki milyen régióban és melyik iparágban kap munkát. Ám a magasabb pozíciót betöltő munkavállalók bérszínvonala egyre jobban közelít egymáshoz régiótól függetlenül, míg az alacsonyabb munkakörre felvettek fizetése jelentősen eltér attól függően, melyik régióban dolgoznak. "Számos esetben tapasztaljuk, hogy a vállalati bérpolitika alapjául szolgáló bérszintek alacsonyabb szintű munkakörök esetén a regionális, magasabb szintű munkakörök esetén az iparági jellemzőket tükrözik. Gyakori, hogy a vezetők éppen azért kérnek magasabb fizetést, hogy elhagyják Budapestet, és egy egyébként alacsonyabb bérszínvonalú régióban vállaljanak munkát" - mondta Hettinger Tamás, a Hay Group információs üzletágának vezetője.

A regionális bérszínvonalra vonatkozó idei adatok még nem ismertek, de a tavalyi felmérés alapján elmondható, hogy 2004-ben a budapesti székhellyel rendelkező cégeknél a fizetések átlagosan 15 százalékkal magasabbak voltak a nyugat-magyarországiaknál, és még náluk is alacsonyabb béreket biztosítottak a kelet-magyarországi vállalatok. A bérek versenyében a sort az északkelet-magyarországi régió zárta.

A magyarországi vállalatok bizonyos munkakörökre alig találnak megfelelő embereket, míg más állásokra bőven válogathatnak a jelentkezők közül. Jelentős a munkaerőhiány a speciális szaktudást igénylő állásokra, és továbbra is keresettek a jó nyelvtudással rendelkező mérnökök, értékesítők és a tapasztalt szakmunkások. Az előző évekhez képest jelentősen csökkent a számviteli feladatkörökben tapasztalt korábbi munkaerőhiány, idén a munkaadók könnyebben találtak alkalmazottat ilyen pozícióra. Ezen a helyzeten ismét változtathat, ha további multinacionális cégek helyezik Magyarországra a számviteli funkciót is magába foglaló regionális szolgáltató központjukat. Továbbra is túlkínálat mutatkozik azonban a közgazdasági és marketing-, műszaki menedzseri, illetve az adminisztratív állásokra.

A fizetésemelések megállapításánál a legtöbb vállalatnál az inflációt és az egyéni teljesítményt veszik alapul, de míg az irodai alkalmazottak és a fizikai dolgozók esetében a fizetésrendezések alapja elsősorban az infláció, a felső vezetők, vezetők és szakemberek bérrendezésénél elsődlegesen az egyéni teljesítményt értékelik.

A Hay Group adatai szerint tavaly még több cégnél vezették be a béren kívüli juttatások egyénre szabható rendszerét. A tavalyi év slágerei a kockázati élet- és baleset-biztosítások voltak, de az önkéntes egészségpénztári és a továbbképzési hozzájárulások mértéke növekedett még számottevő mértékben. A legnépszerűbb juttatások (önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, étkezési jegy) mellett elsősorban az internetutalvány és az üdülési csekk terjedt el.

A Hay Group Menedzsment Tanácsadók 2005-ös jövedelemfelmérésében 220 vállalat vett részt, melyeknek fele budapesti, 22 százalékuk kelet-magyarországi, 30 százalékuk nyugat-magyarországi székhelyű volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #10
    Sztem hülyeség a felmérés eredménye
    Helyesen úgy lehetne megfogalmazni, hogy a legjobban keresők a felsővezetők, őket követik a középvezetők, és a halandó, "pótolható", tényleges munkát végzők közül az informatikusok (jogászok ide tartoznak egyáltalkán :)) a legjobban fizetettek.
    És most vonjunk csak egy röpke párhuzamot az informatikus (fejlesztő) és az énekes között.
    Egy cég felkéri, hogy készítsen valamit, ami utána sokaknak kell. Az énekes esetében jogvédő szervek védik, még halála után is kapja a pénzt az általa alkotott műért, míg egy fejlesztő megkapja az órabérét, és k.ss van neki, nemhogy halála után is ebből élne a családja (sőt, kirugják, és amit csinált, az teljes egészében a cég tulajdona lesz, még csak hasonlót sem csinálhat utána. Na hogy is van ez az énekeseknél?)
  • BlackRose #9
    Nem mondtam, hogy könnyű... az első 1-2 évben majdnem kibírhatatlan, de aztán... a lehetőségek nagyobbak, na de aki mer az nyer, meg persze az alapozott önbizalom az segít ledőteni minden gátat...
  • fflx #8
    azt hiszem az a plusz el is menne az odakoltozesre tobbszorosen is. (egy szaros panelt is 10 milla folott arulnak.)

    vagy a lakberre. ami olyan 100 rongy lesz havonta. (rezsivel)
  • BlackRose #7
    Azért ez egyszerű, ha Pesten dupláját kaphatod akkor költözz oda... azt szoktam mondani, hogy a birka is ott legel ahol nagyobb a fű... :) Egy életed van, használd ki maximálissan ha valahól többre becsülnek akkor ne sokat gondolkodj, az idő múlik... ha havonta csak 100 EUR-al kevesebb az évente 1200, 40 év alatt meg 50K kamatostúl 100.000 EUR, ezt ne add oda senkinek!
  • zsolaaa #6
    "A regionális bérszínvonalra vonatkozó idei adatok még nem ismertek, de a tavalyi felmérés alapján elmondható, hogy 2004-ben a budapesti székhellyel rendelkező cégeknél a fizetések átlagosan 15 százalékkal magasabbak voltak a nyugat-magyarországiaknál"

    :))))))))))))))))))))))))
    Jó ha felét megkapom itt mint amit pesten kereshetnék.....
  • BlackRose #5
    Tévedsz! programozó (coder) az van több mint kell, persze a minőségük sokszor kérdéses, az ami hiány az az üzleti és rendszer ellemzők és software mérnökök... na de éppen ezért van sok munka, mert a coder nekiáll ellemzés nélkül... aztán meg ments meg Isten mert ami ott születik azt látni kell :) jut eszembe a T-Mobil fantasztikus ügyfélkezelő programja amelynél 40 percet vártam még az alkalmazott beirta az adataimat... (pedig a srác inteligensnek nézett ki, na de azzal a programmal elbánni tényleg művészet...)
  • irkab1rka #4
    azzal ugye mindenki tisztában van, hogy jelenleg NINCS a piacon szabad munkaerő (programozó). Persze hogy magasak a bérek, mikor keresleti piac van.
  • BlackRose #3
    Már attól függ ki... van aki alulfizetett, de még többen vannak azok akik sokkal többet kapnak mint amennyit érnek. (és ezt tapasztalatból mondom), kb. 40% munkájuk a hozzáértő informatikusoknak abból ered, hogy elhárítsák a nemhozzáértők sz@r munkájának következményeit, na ezek alulfizetettek, míg azok akik előttük jártak (mint a Katrina hurrikán) azok meg nagyon túlfizetettek...
  • DWz #2
    Ez csak a top cegeknel van szerintem igy.
  • GulaSoft #1
    Hát ezek sem voltak nálunk
    Málunk a főnök már a béren belüli megvonást alkalmazza, nem hogy juttat, hanem visszatart!