Berta Sándor

HD-DVD kontra Blu-ray - a hibrid meghajtóké a jövő

Mint ismeretes, DVD-utód címért két szabvány harcol egymással: a DVD Forum által támogatott HD-DVD és a Sony, illetve más cégek által "világra segített" Blu-ray. Bár a két tábor vezetői többször is megpróbálták egyesíteni a két szabványt, a kezdeti optimizmus után a megbeszélések kudarcot vallottak.

A két formátum közötti háború úgy tűnik, immár elkerülhetetlen, ám a Toshiba japán elektronikai konszern vezetője szerint a felhasználók számára még semmi sincs elveszve. A megoldást a DVD-íróknál már bevált hibrid, vagyis mind a két formátumot támogató meghajtók jelenthetik. "Személy szerint sajnálom, hogy így alakult. Ez van, tudomásul kell vennünk ezt a helyzetet. Azonban a felhasználóknak nem kell csüggedniük és minden bizonnyal idővel lehetőségük lesz arra, hogy a mind két szabvány előnyeit ötvöző kombó meghajtókat válasszák" - nyilatkozta Atsutoshi Nishida.A JVC Blu-ray-DVD kombó lemezének rétegei

A felhasználók számára a legésszerűbb megoldásnak kétségkívül ez a lépés tűnik, hiszen a HD-DVD kontra Blu-ray harc kimenetele gyakorlatilag megjósolhatatlan, és mind a két formátum tud olyan előnyöket felmutatni, amiket a másik nem, vagy csak kevésbé. A HD-DVD például minden bizonnyal olcsóbb lesz a Blu-raynél, hiszen ez a termék a DVD-gyártósorokon is elkészíthető, a Blu-ray mellett viszont a nagyobb tárolókapacitás szól.

Nishida szerint sokakban jogosan merül fel a kérdés, hogy a DVD utódszabványai mennyi ideig lesznek életképesek. A japán szakember azonban megnyugtatott mindenkit, hogy a Blu-ray- vagy a HD-DVD-technológiák legalább 5-10 évig a piacon maradnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Fenjoy #11
  Blue-ray nálam is a "befutó", a védelem meg ilyen legendák nem mozgatnak:) Csak jó lenne ha már elkezdenék a sorozat gyártást, mert mirre kijön az író, a védelem egy ujabb patche, meg egy ujabbja,meg egy ujabbja etc etc... ez mind idő:)
 • dez #10
  Az nagyon jó lesz, ha pl. egy HD-s filmből csinálsz egy amatőr minőségű sima TV bontású (SD) anyagot... :) Akkor már érdemesebb a DVD kiadást másolni.

  Egyébként valószínű vízjel is lesz benne, ami kölönféle konvertálások után is benne maradhat, és a DRM-es lejátszók felismerik és nem játszák le. Persze lehet mást is használni. Most még könnyű. Később esetleg nehezebbé válhat a dolog.
 • szombi #9
  Védelem ide, védelem oda...
  Attól senki sem sogja megvédeni a diszkeket, hogy a lejátszóból a hangot és képet egy tunerkártyára
  vezetve másolatot készítsek és minden haveromnak lemásolom...
 • dez #8
  Szerintem nagyon gyorsan meg fognak jelenni olyan értelemben hibrid meghajtók, hogy az adott szabvány mellett vinni fogják a CD, DVD-t is (hacsak nem lesznek eleve ilyenek), mert ez komoly előny. A cikkben viszont olyan értelemben szerepel a hibrid kifejezés, hogy mindkét új szabványt (is) viszi. (A kép viszont nem igazán illik a cikkhez.) Előbb-utóbb ilyenek is lesznek. És ekkor már a lemezek árai (nem lesz-e túl sokkal drágább a BD a nagyobb kapacitásáért - mondjuk egy darabig valószínűleg jóval drágább lesz, de aztán majd lemegy), minősége, stb., illetve a védelem feltörhetősége fognak számítani. (Mindkettőnek erős védelme lesz amúgy.)
 • BlueGold #7
  Szerintem ez a Kombo-lemez teljesen felesleges dolog. Nem a lemezből kellene kombót késziteni hanem a meghajtóból, hogy ne kelljen ki dobálni a háznál meglevő CD-ket és DVD-ket.Szerintem az a formátum lesz a nyertes amelyikből hamarabb és olcsobban kiadják a Kombó PC-s és Asztali lejátszót/irót.
 • Hedgehunter #6
  Az egyik csapat betojt hogy egy nagy dologrol marad le....
 • onimusha #5
  sima dvd-vel is így volt egy jó ideig megjelentek az asztali lejátszók mindenki istenítette védelmüket aztán egy vagyonért kereskedelmi forgalomba került 1x dvd iró, ezekhez is idő kell
 • HUmanEmber41st #4
  Így van! mert a B.R.-re valami komoly másolásvédelmet fognak csinálni.
  Talán írót (PCbe valót )sokáig nem is lehet majd kapni, meg eleinte annak is elég jó ára lesz...
 • zidder #3
  Nem az számít hogy melyik a jobb, hanem hogy melyiket lesz könnyebb előbb hamisítani...
 • NuCLEARScoRp #2
  A lehető legrosszabb megoldás a hibrid meghajtó... el kell dönteni ki legyen a győztes... bár szerintem nem kétséges melyik a jobb! Blu-Ray