SG.hu

Megszületett a Blu-ray Disc

A Blu-ray Disc technológiával 2 órányi, nagy felbontású digitális videofelvételt lehet készíteni 12 cm átmérőjű, CD/DVD méretű fázisváltásos optikai lemezre.

Kilenc vezető cég együttes kutatásainak eredményeként született meg a "Blu-ray Disc" nevű következő generációs, nagy kapacitású optikai lemezes videofelvételi formátum alapspecifikációja. A Blu-ray Disc 27 gigabájtnyi (GB) adat felvételét, újraírását és lejátszását teszi lehetővé egyoldalas, egyrétegű 12 cm-es CD/DVD méretű lemezre, 405 nm-es ibolyakék-lézersugár használatával. A Blu-ray Disc alapspecifikációját elkészítő cégek a Panasonic, a Hitachi, az LG Electronics, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Thomson.

Az új formátum szakmai népszerűsítésén kívül az említett kilenc cég szeretné a specifikáció elkészülte után mielőbb, előreláthatólag 2002 tavasza körül megkezdeni az új formátumra vonatkozó licencek kiadását.

Rövid hullámhosszú ibolyakék lézersugár használatával a Blu-ray Disc hatásosan minimalizálja fénypontméretét azáltal, hogy olyan tárgylencsén hozza létre a numerikus apertúrát (NA), amely 0,85-re konvergálja a lézert. 0,1 mm-es optikai átvivő védőréteggel bevont lemez használatával a Blu-ray Disc csökkenti a lemez megdőlése miatti aberrációt, ami a lemez olvashatóságát és felvételi sűrűségét is javítja. A Blu-ray Disc sávtávolsága 0,32 mikrométerre, a rendes DVD-ének csaknem felére csökkent, így akár 27 GB-nyi nagy sűrűségű felvételt lehet készíteni egy egyoldalas lemezre.

A Blu-ray Disc az "MPEG-2 Transport Stream" globális szabvány tömörítési technológiáját alkalmazza, mely kompatibilis a videofelvételre alkalmas digitális műsorokkal, így igen sokféle tartalom felvételét teszi lehetővé. A Blu-ray Disc a jó minőséget megtartva rögzíti a nagy felbontású digitális műsorokat és a videoadatokkal együtt rögzített egyéb adatokat.

A Blu-ray Disc olyan technológiai platform, amely hosszú távon megtartja az audio és video adatok jó minőségét, és egyszerűvé teszi a tárolt tartalomhoz való hozzáférést. Ennek a közelgő szélessávú korszakban, az egyre változatosabb tartalomszórás mellett lesz jelentősége. A "kilencek" olyan saját termékeket fognak kifejleszteni, melyek a Blu-ray Disc nagy kapacitásának és gyors adatátviteli sebességének minden előnyét kihasználják. Az új formátum vonzerejét 30 GB-nál nagyobb kapacitású egyoldalas, egyrétegű és 50 GB-nál nagyobb kapacitású egyoldalas, kétrétegű lemez létrehozásával is szeretnék fokozni. Foglalkoznak azzal is, hogy a Blu-ray Disc alkalmazását PC-s adatok tárolására és nagy felbontású videoszoftverekre is kiterjesztik.

A "Blu-ray Disc" főbb jellemzői

1) Akár 27 GB-nyi felvétel:
A 405 nm-es ibolyakék félvezető lézer, a 0,85 NA tárgylencse és a 0,1 mm-es optikai átvivő védőréteg-struktúra segítségével 27 GB-nyi videoadat vehető fel egy egyoldalas, 12 cm-es fázisváltásos lemezre. Ez több mint 2 órányi nagy felbontású digitális videó és több mint 13 órányi szabványos TV-adás (VHS/szabványos felbontású kép, 3,8 Mbps) rögzítésének felel meg.

2) Nagy, 36 Mbps-os adatátviteli sebesség:
A Blu-ray Disc segítségével az eredeti képminőség megőrzésével nagy felbontású digitális műsorok vagy digitális videokameráról nagy felbontású képek vehetők fel. Az optikai lemez véletlen hozzáférési funkcióinak teljes kihasználásával pedig egyszerűen szerkeszthetők a videokamerával rögzített videoadatok, illetve párhuzamosan lehet felvenni a TV által sugárzott műsort és lejátszani a lemezre felvett videót.

3) Könnyen kezelhető tok:
Az optikai lemez könnyen kezelhető tokja megvédi az optikai lemez felvételi és visszajátszási fázisát a portól és az ujjlenyomatoktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #16
    Mi az hogy "2 órányi, nagy felbontású digitális videofelvételt"???
    Sírtak a Japánok, hogy miért nincsen full HDTV 1080i felbontású DVD film, bagy mi? :D
  • dewdew #15
    honnan netezel
  • Csatti #14
    De ez tovabbra sem a MOHAA forum.
  • Csatti #12
    En nem latom a kepet.
  • dewdew #11

    itt egy masik kep


  • Csatti #10
    Igazan szep, hogy van belole mintapeldanyuk, ha meg a specifikaciot sem fektettek le teljesen. :) Oke, oke... tudom, hogy csak egy bemutatodarab.
  • Csatti #9
    Biztos azert ide irta, mert a masiknal nincsen forum :)
  • dewdew #8
    tokban van, megkarcolni nehez


  • braindance #4
    "A Blu-ray Disc sávtávolsága 0,32 mikrométerre, a rendes DVD-ének csaknem felére csökkent, ..." Így ha véletlenül megkarcolod, lőttek az egésznek.
  • Laalee #2
    majdnem olyan mint az elsö cd-m :) fel napig masolgattam vinyora az 1.44 eseket hogy utana 1 cdre kiirjam :)