Gyurkity Péter

Részletek jelentek meg az Explorer következő verziójáról

Újabb hírek jelentek meg a Windows beépített böngészőjének következő verziójáról, amely egy nemrégiben meghozott döntés szerint még az idei évben megjelenik.

A hírekben számos új, illetve kibővített funkciót említenek, ezek közé tartozik a többablakos böngészés, a beépített hírgyűjtő (news-aggregator), valamint a szoftveróriás saját kémszoftver-ellenes alkalmazása, amely valószínűleg szintén a böngésző szerves részévé válik. A Microsoft-Watch cikke szerint bár a szoftveróriás igen szűkszavú a közvélemény előtt, annál több információt megoszt partnereivel, akik legalább annyira kíváncsiak az új böngészőre.

Az oldal a vállalat partnereire hivatkozva megemlíti, hogy a Microsoft számos területen szeretne javítani a böngésző biztonságán, és mindent megtesz annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegye az alkalmazás védelmét. Ennek érdekében szigorítani fogják a szkriptek futtatásával, illetve a hozzáféréssel kapcsolatos előírásokat, javítanak az SSL kezelői felületén, és maga a böngésző csökkentett jogokkal (reduced privilege) fut majd az operációs rendszeren belül. Az Internet Explorer 7 képes lesz megjeleníteni a PNG formátumú képeket (overlay támogatás), támogatja majd a nemzetközi domain neveket (International Domain Name, IDN), és leegyszerűsíti a nyomtatással kapcsolatos feladatokat.

A hírek szerint néhány részletet illetően még maga a szoftveróriás sem biztos a dolgában, így például továbbra sem lehet tudni, hogy milyen mértékben integrálják a böngésző következő verziójába a CSS2 szabványt. Annyit biztosra vehetünk, hogy tovább bővül a támogatott funkciók listája, de a teljes körű támogatás egyelőre kérdéses.

A szabványok kérdésére egyébként is különös hangsúlyt fektetnek, nem véletlen, hogy a Microsoft szakemberei nemrég megígérték, hogy pontot tesznek a vitás kérdések végére. Ez a Microsofttal kapcsolatban álló fejlesztők külön kérése volt, akik arra próbálták meg rávenni a szoftveróriást, hogy hagyjon fel a szabványhoz nem illeszkedő elemek támogatásával, és alkalmazkodjon a W3C által jóváhagyott szabványokhoz.

A Mozilla Alapítvány máris üdvözölte a Microsoft elhatározását, de leszögezték, hogy nem tartanak az Explorer látványos előretörésétől, amely lelassítaná a Firefox terjedését. "Nem szabad elfelejtenünk, hogy az Internet Explorer 7 a biztonsági problémák miatt jelenik meg" - jelentette ki Chris Hoffmann, a Mozilla fejlesztői csapatának vezetője. "Ez az, ami a böngésző térvesztését okozta, és ami a Firefox előretöréséhez vezetett. A Microsoftnak jó időre van szüksége, hogy helyrehozza a múltban elkövetett hibákat, különösképpen azért, mert a fejlesztők nagyban támaszkodtak a támadhatónak bizonyult funkciókra."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #24
    meg álmodj még szépeket. azért maradjunk annyiban, hogy az ütemtervek betartása nem az erősségük. lehet, hogy most csak ezért nem említenek semmit mert még ők sem tudják mit sikerül majd még év vége előttig megvalósítani...
  • Mice #23
    "és maga a böngésző csökkentett jogokkal (reduced privilege) fut majd az operációs rendszeren belül" na én erre leszek majd nagyon kiváncsi. azért ha valaki tud konkrétabbat is erről vágja be léci!
  • NEXUS6 #22
    Ez így van, de a winXP dobozára sincs ám ráírva, hogy csak (agyilag is) 18 éven felülieknek, meg M$ szuperegzpertrencergazdai tanfolyam elvégzését igazoló oklevél felmutatása ellenében vásárolható!
    Sőt, az egyik fő szlogen, hogy ez olyan könnyű, hogy már a hülyék is használhatják, ne csodálkozzon tehát Mr BG, hogy egy idő után csak azok fogják használni;)
  • Ackro #21
    nekem sosem írta át a kezdőlapom (about:blank a favorit), nem rakott rejtélyes menüsávokat és nem kaptam vírusokat vagy trójai fanyulat meg ilyeneket böngészés közben.... Igaz, nem telepítgetek ismeretlen forrásból származó programokat, a reklám célú és klikkelj ide felszólítású popupablakokat az ablak jobbfelső sarkában található X-el zárom be, nem az ablakon belüli kitudjamilyenszkriptetfuttató close-gombbal.
    véleményem szerint a rosszindulatú támadások sikere az esetek 90%-ban a gép előtt ülő (és a ms-ot telipofával anyázó) ember saját hülyeségének köszönhetők.
  • NEXUS6 #20
    Akkor most képszerűen elmagyarázom, hogy mi a bajom a M$-el.

    Mivel valami cikkben itt most fizikai példát hoztak valamire, akkor ez úgy is aktuális:
    képzeljük el a biztonságot valamilyen instabil rendszer egyik viszonylag valószínű állapotaként, lefordítom: egy hegyére állított botként. Egy bottal kísérletezhetsz, max 1 másodperc múlva a rendszer vízszintesbe kerül, mert az még a hegyére állítottnál is stabilabb állapot.
    3 hegyére állított botból viszont stabil rendszer készíthető!
    A biztonságra levetítve, egyetlen maximálisan biztonságos de egyedülállóan monopolhelyzetben levő szoftver-rendszerből nem lehet biztonságos
    rendszert összehozni!!!!!
    Mert minden, bármilyen kicsi hiba is TOTÁLIS hiba.

    Szal, jól látjátok, én tőlem fejre állhat az M$ akkor is fikázni fogom (pl a biztonság miatt).
    De emögött nem feltétlenül csak és kizárólag ellenszenv húzódik, hanem az a dolog (talán tény), hogy a "100% is the fair-share" piacpolitika egy hülyegyerek üzletpolitikája.
    Aki ezt a fenti kis példa ismeretében még fennen is hírdeti, az a szememben nem "100%"-os.
  • FTeR #19
    mire gondolsz? IE6 is tökéletesen megjeleníti őket.
  • Hegyikecske #18
    "Nem szabad elfelejtenünk, hogy az Internet Explorer 7 a biztonsági problémák miatt jelenik meg" - jelentette ki Chris Hoffmann, a Mozilla fejlesztői csapatának vezetője. "Ez az, ami a böngésző térvesztését okozta, és ami a Firefox előretöréséhez vezetett. A Microsoftnak jó időre van szüksége, hogy helyrehozza a múltban elkövetett hibákat, különösképpen azért, mert a fejlesztők nagyban támaszkodtak a támadhatónak bizonyult funkciókra."
    Ez a legnagyobb igazság!
  • Hegyikecske #17
    Szerintem istökfelesleges minden ien, böngészni a 6os IE-vel is lehet és minnél több szar van benne annál instabilabb, az IE jelenleg teljesen le van csupaszítva az sp2 legalább normalizálja, de mindenképpen kell egy másoik böngésző is ...
    És a legnagyobb baja az explorernek nem a funkciókkal van, (mer akit az zavar ugyis átáll másra, megoldja) hanem a biztonsággal, mint többen is írták, mert a M$ görcsösen ragaszkodik az acitve-X vezérlőihez meg hasonló, pont a baj forrásához, lehet h neki nagyon jó, de nekem kevésbé tetszik mikor vmi 88688415.jére írja át a kezdőlapom, teszi be a saját kis menüsávját reklámokkal meg hasonló, gondolom értitek...
  • pemga #16
    Jah, meg olvastam másik cikkben, hogy a phishing ellen is védekezni akarnak: blacklistekkel. Magyarul, ha rajta van egy gép a tiltólistán, a IE nem jeleníti meg az oldalt. Namost, a sorbs/rbl meg egyéb blacklist-alapú spam-védelmek is nagyjából egy nagy kalap izét érnek, részben a dinamikus ip-kiosztás miatt, részben mert megszállt hálózatokról küldik ki a leveleket (valamire csak használják a gépeket, amik felett az uralmat átvették.) Tehát tech oldalról eléggé gázos ez a megoldás, pláne, hogy a listás megoldás mindig lépéshátrányban van. Másrészt csomó olyan ötlet merül fel, hogy na vajon kit tegyünk fel ma a blacklistünkre? Jajj, bocs, felkerültél, nem akartuk, elhiszed nekünk?
  • pemga #15
    támogatja majd a nemzetközi domain neveket


    LOL, ez egy többéves szabvány, kb egy éve már lehet is regisztrálni MAGYAR ékezetes domaineket is. Kicsit le vannak maradva a fijúg.