COMPUTERWORLD

Felfutás előtt a tablet PC-k piaca

Közeledik a tablet PC harmadik születésnapja, és bár a készülékek egyre jobban fogynak, a nagy áttörésre továbbra is várni kell. Az In-Stat piackutató cég előrejelzése szerint a következő években jelentős növekedés várható ebben a szegmensben.

Különösen a Windows Vista (Longhorn) megjelenése adhat nagy lökést az eladásoknak, az operációs rendszer ugyanis számos olyan integrált funkcióval rendelkezik, amelyek jól használhatók a tablet PC-ken - véli az In-Stat. Az In-Stat adatai szerint tavaly világszerte mintegy 1,2 milliárd dollár értékben adtak el tablet PC-ket, 2009-ben azonban az éves forgalom el fogja érni az 5,4 milliárd dollárt. Brian O'Rourke elemző úgy véli, az idei év fordulópont lehet a tablet PC-k piacán, ahogy az árak 2 ezer dollár alá csökkennek, egyre több vállalat harap majd rá a készülékekre.

A tablet PC-k sikerességét tovább mozdíthatja előre a nagy kijelzővel felszerelt, illetve az egészen apró és könnyű modellek megjelenése. A piackutató vállalat úgy véli, a tablet PC-k elsősorban az egészségügyben lehetnek a leginkább népszerűek, de nagy sikerre számíthatnak például a biztosítóknál, az ingatlanügynököknél, valamint a különféle értékesítési területeken.


A tablet PC formátum "megálmodója", Bill Gates a tavaszi WinHEC konferencián elmondta, a tablet PC-k egyre népszerűbbek, a rajtuk futó operációs rendszer tavalyi frissítése óta az eladások érezhetően megugrottak, az idei első negyedévben az eladások 64 százalékkal múlták felül a tavalyi első negyedéves szintet. A rendezvényen Gates egy olyan tablet PC-t is bemutatott, amely 6 hüvelykes átlójú kijelzővel rendelkezett, alig volt vastagabb egy paksaméta papírnál, kevesebb mint 1 kilogrammot nyomott. Az elképzelések szerint a készülék 2008-as megjelenésekor már egy egész napig képes lesz akkumulátorról működtetni és az ára is csak 800 dollár, vagyis kevesebb mint 160 ezer forint lesz.

Gates azonban bemutatott olyan PC-ket is, amelyek közel járnak a piaci megjelenéshez. Az egyikük egy olyan ASUS notebook volt, amely - egyes szétnyitható mobiltelefonokhoz hasonlóan - két kijelzővel volt felszerelve. A kiegészítő képernyő a Windows Vista futtatásakor lehet hasznos, ugyanis a következő generációs operációs rendszer lehetővé teszi felhasználója számára, hogy a kiegészítő képernyőn, a rendszer bekapcsolása nélkül olvashassa el leveleit, üzeneteit vagy az Outlook naptárából a következő találkozó időpontját.

A kiegészítő kijelző használata nem csak kényelmes, hanem energiatakarékos is, ugyanis nincs szükség minden egyes levél vagy üzenet megtekintéséhez arra, hogy a felhasználó bekapcsolja notebookját és elindítsa az operációs rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!