SG.hu

Felmérés a hazai cégek belső hálózatáról

A magyar nagyvállalatok szinte mindegyikénél található hálózat és szerver; tíz fő alatt viszont csak minden negyedik hazai vállalkozás köti össze számítógépeit. A kiszolgálók több mint fele fővárosi cégeknél üzemel.

A legalább két darab személyi számítógépet üzemeltető hazai vállalatok körében a PC-k a cégek 78 százalékánál, összesen közel 60 ezer szervezetnél vannak hálózatba kötve - olvasható a BellResearch felmérésében. A hálózatok elterjedtsége szoros összefüggésben áll a vállalatmérettel: míg a nagyvállalatok körében gyakorlatilag teljes az arány, és az 50-249 fős középvállalatoknak is 90 százaléka köti össze gépeit, a kisebb szervezetek felé haladva jelentősen csökken a penetrációs mutató.

A kisvállalatok negyede nem szervezi hálózatba kliensgépeit, az 1-9 fős mikrovállalati szegmensben a két vagy több PC-ből álló gépparkok több mint fele egymástól független számítógépekből áll. Megjegyzendő azonban, hogy az 1-9 fős cégek közel fele csupán egy számítógépet üzemeltet.

Idén nemigen számíthatunk jelentősebb változásra az üzleti szféra LAN-kiépítettségét tekintve. Az év folyamán a legalább két személyi számítógéppel rendelkező vállalatok körében a helyi hálózatok penetrációjának mérsékelt ütemű emelkedése várható - prognosztizálják a kutatók az informatikai döntéshozók tervei alapján. Számottevő növekedés egyedül a mikrovállalatok körében várható, aminek a hátterében elsősorban a szegmenset jellemző alacsonyabb bázis áll.


A BellResearch a hálózattal rendelkező cégek körében vizsgálta a szerverszámítógépek elterjedtségét, állományát, üzemeltetési gyakorlatát, valamint a beszerzések márkapreferenciáit. A kutatási eredmények szerint az érintett kör 53 százaléka, nagyjából 31 ezer cég használ legalább egy darab kiszolgálót a hálózati feladatok ellátására. Az elterjedtségi arány a 10 fő feletti szegmensben 76 százalékra tehető. A nagyvállalatok ellátottsága teljes, emellett az 50-249 fős cégek kilenctizedénél, a kisvállalatok 70 százalékánál található szerverfunkciókat betöltő számítógép.

A mikrovállalati kör a peer-to-peer architektúrát részesíti előnyben. Itt a LAN-ok mintegy 60 százaléka kiszolgáló nélküli, egymással összekapcsolt munkaállomásokból szervezett hálózat; a PC-vel rendelkező teljes magyarországi mikroszegmensnek csupán egytizedénél üzemel legalább egy darab szerverszámítógép.

A kiszolgálót használó cégek körében a saját üzemeltetésű szerverek számát tekintve jelentősek a vállalati méretszegmensek közötti eltérések - mutatnak rá a kutatók. Míg a mikrovállalkozásoknál csak egy és a 10-49 fős kis cégeknél is kevesebb, mint két kiszolgálót találunk, a legjobban ellátott nagyvállalati körben a szerverpark átlagos nagysága megközelíti a 14 darabot. A 10 fő feletti szegmensben a fővárosi cégek utcahosszal vezetik a mezőnyt: a hazai szerverek több mint fele budapesti vállalatoknál üzemel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!