SG.hu

GKI: 632 ezer PC van a magyar cégeknél

A GKI Gazdaságkutató Rt. negyedévente felméri a hazai elektronikus gazdaság fejlődését, illetve a vállalati szektor számítógép-használatának jellemzőit.

A legalább 5 alkalmazottal rendelkező magyarországi vállalatok 90%-a rendelkezik számítógéppel. Az összesen 783 cégnek átlagosan 11,9 személyi számítógépe van, melyből 10,5 darab asztali számítógép és 1,4 darab laptop. A cégek egyötöde egyetlen gépet, 28%-uk 2-3 gépet, 23%-uk 4-6 gépet használ. Az ennél több személyi számítógéppel rendelkező vállalkozások kisebb arányt képviselnek: 6-15 darab számítógépet a cégek 19%-a, 15-nél több gépet pedig összesen 10%-uk tart használatban.


PC-k az 5 fő feletti vállalkozásoknál

A cégek száma alapján végzett kalkulációk eredményeképpen a magyarországi, legalább 5 főt foglalkoztató cégek összesen 632 ezer számítógépet használhatnak. A legtöbb gép az iparban, a kereskedelemben és a gazdasági szolgáltatás szektorban található.

Az 5 főnél többet foglalkoztató vállalatok által használt számítógépek (asztali és hordozható számítógépek együtt) egyötöde egy évnél fiatalabb volt 2005 márciusában. A számítógép-állomány legjelentősebb hányadát, majdnem felét (49%), a 3 évesnél fiatalabb, de 1 évnél idősebb gépek tették ki. A 3 évesnél idősebb számítógépek aránya 32% volt a felmérés időpontjában.


A számítógépállomány megoszlása a gépek életkora szerint

A gazdasági ágazatok közül a mezőgazdaság, halászat ágazatokban, illetve a bányászat, feldolgozóipar, villamosenergia, gáz-, gőz-, vízellátás ágazatban az átlagosnál mintegy 10 százalékponttal magasabb (44%, illetve 41%) a három évesnél idősebb gépek aránya. Mindezek mellett a mezőgazdaság, halászat ágazatokban az 1 évnél fiatalabb gépek aránya kisebb, mint az országos átlag. A szálláshely-szolgáltatás vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágazatban az országos átlagnál jóval magasabb az 1-3 éves gépek aránya (60-60%), és jóval alacsonyabb a 3 évesnél idősebb gépek aránya (17%, illetve 21%).


A középvállalatoknál az átlagosnál kevesebb 1-3 éves gép található, míg a 3 évesnél idősebb gépek aránya 7 százalékponttal magasabb az országos átlagnál. A nagyvállalatok esetében az 1-3 éves gépek aránya az országos átlagnál 4 százalékponttal magasabb, míg a 3 évnél idősebb gépeké ugyanennyivel alacsonyabb.


A felmérés 2005 márciusában zajlott le telefonos interjúk formájában 1000 cég reprezentatív megkérdezésével. A felmérés célcsoportja a legalább 5 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások voltak. A felmérés kiterjedt egész Magyarországra és érintette az összes gazdasági szektort.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!