SG.hu

Nő az informatika szerepe a piaci versenyben

Az informatika szerepe létfontosságú a gyártók közötti versenyben, növekvő kiadások várhatók Közép-Európában.

A Sun nyilvánosságra hozta az informatika gyártóipari hasznosítását vizsgáló legújabb - The Economist Csoport országelemző ágazatával, az Economist Intelligence Unittal készíttetett - globális felmérésének eredményeit. "A több mint 143 ágazati vezető bevonásával készült - Ázsiára, Európára és Észak-Amerikára kiterjedő - átfogó tanulmány legfontosabb üzenete, hogy a gyártók kezdik felismerni az informatika stratégiai jelentőségét, és mindinkább úgy vélik, segítségével nagyobb versenyelőnyre tehetnek szert" - mondta Kristóf Judit, a Sun Microsystems marketingigazgatója. "A megkérdezett gyártóvállalatok több mint 66 százaléka nyilatkozta azt, hogy az informatikának központi szerepet szán a stratégiai célok elérésében. 73 százalékuk egyetértett abban, hogy az informatika a termékek és a szellemi tulajdon mellett hamarosan a vállalatok harmadik létfontosságú eszközévé válik."

A kutatásban résztvevők többsége továbbra is főként az alacsonyabb költségek, illetve a hatékonyabb készletezési és disztribúciós folyamatok reményében végez informatikai beruházásokat. Egyre bővül ugyanakkor azoknak a vállalatoknak a köre (37 százalék), amelyek a hagyományos beruházásösztönző tényezők mellett a versenyelőny fokozódását is ebbe a kategóriába sorolják. Az informatika stratégiai jelentőségébe vetett hit és az a meggyőződés, hogy segítségével átalakíthatók az üzleti folyamatok, különösen figyelemre méltó egy olyan ágazatban, ahol ilyen céllal korábban nem alkalmazták az informatikát.

"Rendkívül biztató, hogy a közeljövőben a gyártóvállalatok informatikai kiadásai terén Ázsia és Közép-Európa egyes részein, így hazánkban is élénkebb fejlődésre lehet számtani" - teszi hozzá Kristóf Judit. "Ezzel szorosan összefügg, hogy az informatikai vezetők szerepköre, súlya a vállalati döntéshozatalban folyamatosan nő: egyre jobban bevonják őket a vállalati stratégia kidolgozásába. Ami pedig az informatikai kiadások megoszlását illeti: ennek oroszlánrészét a több üzleti folyamatot átfogó, ún. 'vízszintes' alkalmazások (például vállalatirányítási rendszerek) teszik ki. A válaszadók majdnem fele (48 százaléka) tervezi, hogy informatikai költségvetésének több mint egyötödét vállalatirányítási rendszerre költi."

A felhasználók rájöttek arra, hogy az informatika segítségével részt vehetnek a terméktervezési folyamatokban, és ezzel a vállalatok jelentős versenyelőnyre tehetnek szert. A gyártóipar számára az elsődleges kihívást az informatika területén a dolgozók betanítása, valamint az eltérő információs rendszerekkel felszerelt fiókirodák, illetve szállítók integrálása jelenti majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!