18
  • Hegyikecske
    Hmm ha wav vagy vmi más mikrofost szar, akkor tuti h másolásvédelem is van benne... na most akkor mérlegelj.. mi a jobb a lekorlátozott nagyméretű legális fájl, vagy a szintén (magánhasználatra)legális mp3 aminél különböző mixek közül is választhatsz, és ingyenes... még jó h az mp3omba nem lehet másolásvédelmet tenni... a másolásvédelem pedig az átlaguserek életét mégiscsak megnehezíti előnyben a net.. :)
  • immovable
    úgy-úgy
  • longobard
    Ezek a hülye nyugati legális letöltők ennyire el vannak eresztve anyagilag? Hát akkor tartsák is meg maguknak a drága zenéiket, engem pedig hagyjanak szabadon dczni, emuleozni.
  • silanor
    En hasznalok ilyen "legalis" letolto site-ot. Az allofmp3.com-ot. Amit a nemeteknel betiltottak. Szerintem nagyon korrekt arral dolgoznak es rengeteg album van fent. Nem kell a szabad slot-okra varni, max speed-el jon es tuti, hogy tokeletes minoseg. Nekem ez meger masfel dollart albumonkent. (mbyte-ra kell fizetni, nem szamra)
  • Munch
    Ereggymár... annyit úgysem vennél meg...
    De én szerintem adnék pénzt (persze csak ha jelképes összegért van) mondjuk dts audiokért...
  • pemga
    Lehet, nem ismerem a szerződésüket Artis-ékkal. De ha jól látom DRM-et használnak, tehát valamiféle szerződésük biztos van. Mindenesetre az IFPI nem tud róluk, az ő listájukban egyetlen magyar sem szerepel. Az ő világképükben tehát vagy illegális, vagy szóra sem érdemes :). A #2-ben csak az IFPI oldalain szereplő állításokat tolmácsoltam. :)
  • smv
    Most lehet, hogy irdatlan nagy hülyeséget beszélek, de a T-Online az nem legális és magyar? Legalábbis ez az oldal magyar..
  • Caro
    Nem tudom, a kiadóknak ez miért kedvező, ebbe ugyanúgy beledögölhetnek.
    Persze valami bürokratikus hülyeséget biztosan kitalálnak majd, hogy ne lehessen őket megkerülni.
    Pharaoh:
    Akkor nem érted miről szól az információs társadalom.
    Az információtartalom a lényeg, nem a forma! És akor mi van, ha semmi szükséged az egész albumra, csak néhány számra belőle?
    De ha nagyon kell tuti engedik letölteni a borítót is.

A wav felesleges sávszélességpazarolás, valamilyen loselessbe kell rakni.
    Persze elérhetővé kell tenni valamilyen veszteséges tömörítéssel is, de ebben is.
    A másik, hogy ez rohadtul leterhelheti a webszervereket. Szóval jó lenne, ha valahogy mégis érvényesülne a torrent-elv. Vagy valami jobb.
    A DRM-el meg ilyen b*szatásokkal meg hagyjanak, mert ezzel csak a warezt erősítik. Az most milyen dolog, hogy csak egy eszközön hallgathatom ugyanazt?
    Na neeee....
    Amúgy meg erre is találnak idővel megoldást, semmi mást nem kell csinálni, csak szoftveresen emulálni a drm-et, és akkor vissza lehet fejteni az egész filet.
  • Pharaoh
    Ha én pént adok ki valamiért az tuti nem letöltöttt cucc lesz, ha nagyon kell szeretném fizikailag is a magaménak tudni, az eredeti borítóval, tokkal stb.
  • Roli
    Ja wav-ban akkor ki szívna megint? Az akinek adatkorlátos nete van! A Torrent se jó ilyen szempontból mert sokat kell feltölteni!
  • pemga
    Mire gondolsz? Ők ha jól értem a nagy-megosztók (mint pl. a Top-szerverek) lekapcsolását értik alatta. Illetve a Release-csapatok felszámolását, és/vagy félelembe kergetését. Tényleg, vajon ebben a statisztikában csak az amerikai eredetű alkotások vannak, amit ők zenének és filmnek csúfolnak?
  • Praetor
    Hogy mi miatt nem nőtt annyival a file-megosztás, azért azzal vitatkoznék...
  • PyRex
    lol :)
  • Munch
    Legalább ha fizetni kell érte, akkor wav-ban lehetssen letölteni.
  • LaPalma
    jó ez a lista, még bulgária is benne van. az origo zeneáruház vszont hiányzik (nem nagyon néztem meg a listát, lehet, hogy csak a használhatók vannak benne és ezért hiányzik az origo)
  • pemga
    Bocs, a link:
  • pemga
    Na, akkor nézzük kicsit a doksikat.

A 300 legális site az világszerte értendő, nem a GB+FR+DE hármasra. Igaz, 190 ebből az EU területén van.
    Elvileg itt meg lehet tekinteni a listájukat. A trükk: egy boltot, ha adott országban van lokalizációja, egyesével számolták. Tehát a 190-ből kb. 20-30 csak a iTunes, még ugyanennyi a Chello, az MTV, vagy az MSN. Tehát magyarra lefordítva, kb. van 5+6 számottevő szolgáltató. Érdekes, de Magyarországon nincs legális site. Egyetlen egy sem. (Csak ha valaki business opportunity-re vágyik. Az ötletem creative commons alatt jelentetem meg :)).

A hálózatok korántsem biztonságosak. Ez alatt egy US-ben végzett felmérés értendő, amiben arra hivatkoznak, hogy azért hagytak fel a file-cserélőkkel, mert elegük lett a spyware, adware és vírus programokból. (Érdekes hogy az senkinek nem tűnt fel, hogy ez inkább BSA szakterület, mintsem RI/MPAA :)). Hacsak nem tekintjük adware-nek a Madonna-féle waddaf*ka RU doing című "slágerét" :).)

A fenti cikk sehol sem ír illegális kereskedelemről, ez nem tudom honnan jött. Az illegális letöltések definíciójáról sajnos nincs info, egy külső felmérésre hivatkozik, de nem tudom melyikre :(

Ami viszont nagyon böki a csőrömet. Többször is hivatkozik rá, hogy az elsődleges szempont a legális file-letöltők irányába a perektől való félelem. Amit a média sugall, hogy sötétben bújkáló geek-ek hada lenne a bűnős: közelről sem igaz. A perek áldozatai teljesen átlagos városlakó nők és férfiak. Van közöttük jazz-énekes, dj, orvos, tehautósofőr-oktató, használtautókereskedő, cégvezető, tanár, szakács, nővér, vagy épp egy bíró. (Nem voltak naív gondolataim, csak a média valahogy nem ezt irányt akarja mutatni.)

Nomég egy kérdés: vajon hogy nevezzük azt, amikor a félelem tart fent egy rendszert?
    a. demokrácia
    b. diktatúra
    c. terrorizmus
    d. nemtom
  • pemga
    Nem értek. Most fájcserélgetők terjeszkedésé-ről vagy illegális kereskedelemről van szó? Honnan tudják a p2p hálózatokon a letöltések számát? Egyáltalán mi ez, mit értenek alatta? Hogy jön ki ez a a 300 (!) legális letöltős site? Ez őrületesen sok. Az iTunes az egy, mi a többi 299?!? Szóval ez nekem egy kicsit zavaros. Valaki érti ezt? Van olyan újságíró, aki képes és hajlandó feltenni ezeket a kérdéseket? :))