Gyurkity Péter

Továbbra sincs döntés az EU kontra Microsoft perben

Egy évvel és egy hónappal az első ítélet megszületése után a Microsoft még mindig nem hajtotta végre a trösztellenes intézkedéseket, és a felek most arról vitáznak, hogy mikor készüljön el a legújabb beszámoló.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság küldötte az elmúlt hónapban információkat kért a szoftveróriástól arra vonatkozóan, hogy miként fogják végrehajtani a ítéletben előírt lépéseket - a válaszadás végső határideje hétfőn lejárt, és bizottság tagjainak elmondása szerint Kroes eddig semmilyen választ nem kapott a vállalattól. A testület tanácskozásain már az is felmerült, hogy a Microsoft a bizottság türelmére kíváncsi és szándékosan húzza az időt, a vállalat azonban a napokban biztosította az európai küldötteket, hogy a válasz rövidesen elkészül.

"Az üggyel kapcsolatos tanácskozások folyamatban vannak" - jelentette ki Tom Brookes, a Microsoft tanácsadója, hozzátéve, hogy nem volt tudomása a bizottság növekvő türelmetlenségéről. Kroes kérdése arra irányult, hogy mikor állítják fel azt az ismert szakemberekből álló csoportot, amely a tavalyi döntés végrehajtására felügyel majd. Ez ugyanis fontos része az ítéletnek, és a vállalat javaslataival még változtathat a megfigyelői csoport működési elvén.

A Microsoft erre az elmúlt hónapban kísérletet is tett, amikor vétójogot kértek arra az esetre, ha bizonyos információkat el akarnának zárni a megfigyelők elől. A bizottság azonban elfogadhatatlannak ítélte a vállalat kérelmét, és elutasította a javaslatot.

Kroes akkor arra kérte a Microsoft vezetését, hogy fogadják el az általa javasolt tervezetet, amely a tavalyi ítélet mielőbbi végrehajtására irányul. Ez természetesen magában foglalná a 600 millió dolláros büntetés kifizetését, valamint a Windows operációs rendszer forráskódjának megosztását a szerverpiacon jelen lévő konkurens cégekkel. Ez utóbbi lépés azt célozza, hogy a rivális vállalatoknak is legyen lehetősége teljesen Windows-kompatibilis szerverszoftvereket írni, hogy elkerüljék az esetleges problémákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sanza #3
  Jó a hír, csak kicsit félreérthető.
  Nem az operációs rendszer teljes forráskódját kell megnyitnia (amihez egyébbként sokaknak lenne köze, de ők egy tavalyi ms-es döntés miatt ha nagyon akarják, már megkaphatják), hanem a komunikációs felületeket kell megosztania (tudod, azokról a dolgokról van szó, amik elvileg szabványosak, gyakorlatilag meg csak annyira nem, hogy ha a doksi alapján próbálsz hozzányúlni, akkor vagy műxik, vagy nem, de mindenesetre sohasem lesz igazi a teljesítménye). Az, ahogy ezt a kérdést az ms kezeli IMHO enyhén versenyellenes. Erről szólt az EU ítélet is. Erre csináltak hozzá egy olyan licenszt, ami röviden arról szól, hogy megnézheted a forrást, ha: perkálsz egy csomó pénzt, és semmilyen termékhez nem használod fel. Ebből a pénzes rész lehet nem szimpatikus, de szabályos, a másik fele viszont direktben arra való, hogy papíron teljesítettem az EU-s határozatot, de valójában semmilyen engedményt nem tettem. Mivel az ms a profitjából él, ezért bepróbálta, hogy ennyi elég lesz-e. Pont. Nem volt elég, erről szól a cikk.
 • galocza #2
  pedig biztosan vicces dolgok vannak benne...
 • FTeR #1
  "valamint a Windows operációs rendszer forráskódjának megosztását a szerverpiacon jelen lévő konkurens cégekkel."

  ez undorító, senkinek semmi köze a forráskódhoz