CW Számítástechnika

Részletek az Intel kétmagos mobil processzoráról

A legújabb trendeknek megfelelően a Yonah már két magot tartalmaz, azonban jelentős újdonság az eddigekhez képest, hogy a két mag egy közös, 2 megabájtos másodszintű gyorsítótáron osztozik.

Az Intel egy San Franciscó-i rendezvényen számos újdonságot hozott nyilvánosságra következő generációs mobil processoráról, amely egyelőre a Yonah kódnevet viseli. A chipet az Intel izraeli tervezőcsapata fejlesztette, akiknek eddigi legfontosabb munkája a Banias és a Dothan magos Pentium M chipek voltak. Mooly Eden, az Intel mobil részlegének vezetője elmondta, hogy a Yonah számos újdonsággal szolgál az eddig megjelent mobil és asztali proceszorokhoz képest.

A 2006 elején megjelenő lapka már 65 nanométeres csíkszélességgel készül. A Yonah a hírek szerint 151,6 millió tranzisztort tartalmaz. Az Intel által fejlesztett 65 nanométeres félvezetőgyártási technológia többek között magában foglal a korábbinál nagyobb teljesítményű és alacsonyabb fogyasztású tranzisztorokat, második generációs "feszített szilíciumot", nagy sebességű rézalapú átkötéseket és kis k-együtthatójú dielektrikummal történő szigetelési technológiát. Az eljárás nyolcrétegű félvezető alkatrészek előállítását teszi lehetővé 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteken. A P1264 technológiával gyártott tranzisztorok kapuhossza mindössze 35 nanométer. A jelenlegi tömegtermelésben alkalmazott legfejlettebb, 90 nanométeres Intel-technológia segítségével 50 nanométeres kapuhossz érhető el.

A jelenleg piacon levő Intel és AMD chipek esetében a magok saját L2 cache-sel rendelkeznek. Eden szerint a megosztott gyorsítótár látványos teljesítménynövekedést hoz. "Amikor két magról beszélek, nem 10-20 százalékos teljesítménynövekedést értek alatta. Ennél sokkal többről van szó" - mondta Eden. A megosztott L2 cache azért is fontos, mert a noteszgépekbe szánt chipet energiatakarékossági megfontolásokból úgy tervezték, hogy az egyik magját ki lehessen kapcsolni. Ilyenkor a másik mag a teljes, 2 megabájtos L2 gyorsítótárral gazdálkodhat. Eden elnondása szerint a Dynamic Power Coordination technológia lehetővé teszi, hogy a két mag energiatakarékos funkciói egymástól teljesen függetlenül működjenek.

A Yonah nem fogja támogatni az asztali processzrokból már jól ismert 64 bites kiterjesztéseket, azonban helyet kap benne a puffertúlcsordulásos támadások ellen védelmet nyújtó "Execute Disable Bit" megoldás. Újdonság a processzorban a "Digital Media Boost" technológia, amely néhány új SSE-utasítás és a lebegőpontos egységgel kapcsolatos fejlesztések révén jelentősen megnöveli a chip teljesítményét multimédiás, grafikai alkalmazások futtatásakor.

Az Intel állítása szerint a fejlett gyártástechnológiának és az új energiatakarékos funkcióknak köszönhetően a Yonah lényegesen kevesebbet fogyaszt és kevesebb hőt termel mint az elődei. Eden úgy véli, ennek köszönhetően a noteszgépek mérete akár harmadával is csökkenhet. Hosszú távon az Intel célja, hogy mobil processzorai, illetve a többi alkatrész olyan keveset fogyasszon, hogy 2008-ra a noteszgépek már akár 8 órán át is működőképesek legyenek egy akkufeltöltéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #1
    és mi lesz ha mindez terroristál kezébe kerül??