Gyurkity Péter

Két változatban dobja piacra a Yonah processzort az Intel

A processzorgyártó hivatalos útiterve szerint a következő generációs Pentium M processzor kétfajta változatban, ikermagos, és hagyományos kiszerelésben is megjelenik, hogy kielégítsék a belépő szintű noteszgépek iránti keresletet.

A chip egymagos változata a tervek szerint kedvezőbb árú noteszgépekben jelenik meg, amelyeknél nem a nagy teljesítmény, hanem az alacsony fogyasztás a legfőbb szempont. Az egymagos felépítésű processzor 1,67 GHz-es órajelen fut, rendszerbusza 667 MHz-en. A fontosabb technikai részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de tekintve, hogy a chip 65 nanométeres gyártástechnológiával készül, a várakozások szerint fogyasztása igen kedvező lesz, és számos újdonságot kínál majd a jelenleg kapható Dothan magos Pentium M chipekhez képest.

Az Intel elnökének nyilatkozata némileg alátámasztotta a processzor fogyasztásával kapcsolatos várakozásokat: az elmúlt héten adott interjújában Paul Otellini hangsúlyozta, hogy az új chip elődeihez hasonlóan 27 wattot fogyaszt, ezzel megfelel a Pentium M processzorokkal kapcsolatos előírásoknak. Ez talán nem meglepő, hiszen a hagyományos felépítésnek köszönhetően a fogyasztás nagyjából a megszokott szinten maradhat.


A Yonah eredeti változata - amely a processzorgyártó tervei szerint 2006 első negyedévében kerül kereskedelmi forgalomba - ezzel szemben ikermagos felépítésre támaszkodik, és kezdetben alacsonyabb órajelen fut majd. A nemrég megtartott bemutatón egy 1467 MHz-en működő példány szerepelt, de a vállalat szeretné egészen 2,17 GHz-ig felfuttatni a sorozatot. A processzor teljesítményét, biztonságát és gazdaságosságát három új technológia hivatott növelni: az Intel Digital Media Boost, amely egy, a multimédiás feladatokkal kapcsolatos utasításkészlet, az Intel Advanced Thermal Manager, amelynek révén a hőmérséklet alakulását kísérhetjük figyelemmel, valamint az Intel Dynamic Power Coordination, amely az aktuális követelményekhez igazítja a processzor órajelét.

Az ikermagos Yonah még egy szempontból újítást jelent majd: a két mag ugyanazon a szilíciumlapkán helyezkedik el, míg az asztali számítógépekbe szánt Presler esetében a processzormagok két külön lapkán találhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #3
    hát igen ...

    ami fura számomra, hogy 1.67ghz en debütál a szinglimagos :O

    hiszen már most van 2.1ghz pM ! valami megint nem megy jól a csikszélességcsökkentés körül ...
  • trabant #2
    Én inkább az árára, az tuti a csillagos ég lesz.
  • asysoft #1
    Kíváncsi vagyok, mikor jelenik meg ennek asztali változata. Egy biztos, remek teljesítménye lesz