Specker Balázs

Az eBay mindenkit bevonna a fejlesztésbe

Az eBay nyilvánossá tette aukciós alkalmazásainak, illetve PayPal pénzügyi szolgáltatásának forráskódját és online fórumát, így bárki hozzájárulhat a fejlesztésekhez.

Greg Sterling, a Kelsey Group webtanácsadó cég vezetője a LinuxInsidernek tett nyilatkozatában elmondta, hogy a forráskódok közzététele nagyban hozzásegítheti az internet óriásait a piacon való mozgékonysághoz. "Ha egy cég megkönnyíti fejlesztői számára a szoftverével való munkát, az mindenképpen terjeszkedéshez és további fejlődéshez vezet" - mondta Sterling.

Egyre több cég fordul a szélesebb körben elérhető programozók felé, hogy növelje weboldalát vagy szoftverét használó alkalmazások számát. A Google még márciusban elindította a Google Code-ot, fejlesztőknek szánt központi forrását.

Greg Isaacs, az eBay Developers Program vezetője úgy véli, a nyílt forráskódú megközelítés hozzájárulhat a fejlesztésre költséghatékonyságának javulásához és idejének csökkenéséhez, ugyanakkor a minőség is javulhat az együttműködés és a folyamatos fejlesztés révén. "Számos nagyszerű példát láthattunk már a nyílt forráskódú alkalmazások sikerére, gondoljunk csak a Linuxra, az Apache-ra vagy a Firefoxra, csak hogy néhány nevet említsék. Tényleg globális alapra szeretnék emelni az ilyen jellegű ismeretmegosztást és az effajta kreativitást" - olvasható a TechWeb oldalán.

A új fejlesztési irányt segítő eBay Community Codebase weboldalhoz az eBay Developers Program és a PayPal Developer Network minden tagja díjmenetesen hozzáférhet. "Maga a nyílt forráskód még önmagában kevés, minden azon múlik, hogy hogyan és mire használják föl. Az eBay nem a forráskódból, hanem egész rendszere révén jut bevételhez" - nyilatkozta Larry Mcvoy, a Linux magját fejlesztő BitMover cég vezérigazgatója a Linuxworldnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Hege15 #11
  Apám elég sok mindent vett már az ebay-en ( munkagépeket bobcat-eket ) és neki számlán ment a fizetés
 • Hege15 #10
  Egyik ismerősöm egyszer aszondta hogy az ő lányának osztálytársának barátjának apja lesz valami fejes a MAGYAR EBAY-en. De már nem is nagyon emlékszem hogy hogy volt ?
 • Aramir #9
  De ha lehetővé teszik a PayPallal való pénzfogadást, akkor az már jó lenne. Itthonra ugyis a Vaterát használom :)
  De apróságoknál (max 2 kg-ig) nemvészes a külföldre való küldés, azt meg ugyis a vevő fizeti :)
  Nekem egyszer utaltak, azzal nemvolt gond, de pl az angolok jószerivel aztsem tudják, mi az az IBAN/BIC, amikor meg kp-t küldtek, a három alkalomból egy megjött, egy elkeveredett, egy meg kb egy hónap késéssel jött, mert a feladó kevés bélyeget tett rá :(
  Azóta nem próbálkoztam.
 • AtisH #8
  Az ebay megjelenése nem nagyon fog változtatni a fizetési módokon. Szerintem... Na meg ott lesz majd még a postaköltség, ami olcsóbb cuccoknál külföldre igen húzós.
 • Aramir #7
  Az a gond, hogy eladni nehezen tudok az eBayen, mert a PayPay még csak a napokban tette lehetővé a magyarországi regisztrálást, de azt is csak úgy, hogy csak fizetni lehet vele, pénzt kapni rá nem. A KP küldés, banki utalás, Western Union meg nemtúl népszerű, vagy mert drága, vagy rizikós.
 • FTeR #6
  azt értem, h nekik mér jó (ingyen munkát akarnak), de nekem mint _nem_ ebayes alkalmazottnak mér érné meg segíteni?
 • AtisH #5
  Valaki el tudná magyarázni normális érvekkel, hogy miért jó a programozóknak, hogy elérhetővé teszi az e-bay a forráskódot? Na és az e-bay ebből hogyan profitál?
 • AtisH #4
  Vannak online aukciós oldalak, de szerintem az ebay színrelépésével nem lesz látványosan nagyobb a forgalom. Talán a bizalmatlanság csökkenni fog.
 • blackgamer #3
  évek óta igérgetik, hogy lesz magyar eBay is, arról persze mindenki hallgat
 • Zedas #2
  Az ok nem ez, hanem az, hogy a gugli is ilyen jellegű szolgáltatást fog indítani és beszartak tőle. Most így próbálják a saját technológiájukat elterjeszteni.