Berta Sándor

Közzétette nyílt forráskodú szoftvereit a Google

Az új, Google Code nevű oldalon a vállalat tervei szerint a cég által készített és az online keresőben használt összes nyílt forráskódú program fellelhető lesz, és természetesen rendszeresen frissitik is.

A vállalat külön szakembert nevezett ki a Google Code felügyeletére. Chris DiBona menedzser az egyesült államokbeli San Diego-ban megrendezett Emerging Technology nevű konferencián mutatta be az új portált, amely máris nagy érdeklődést váltott ki a szakemberek és a felhasználók körében egyaránt. Szakértők szerint a Google ezzel a lépésével a Microsoftot támadja, amely egyre inkább a legnagyobb internetes kereső konkurensévé akar válni és amely továbbra is elzárkózik az általa használt alkalmazások nyílt forráskódúvá tétele elől. Emiatt, illetve a szoftverekbe való betekintés hiánya miatt már számos kritika érte a redmondi szoftveróriást, amely azonban ennek ellenére sem hajlandó változtatni ezen álláspontján.

A Google bejelentette azt is, hogy az oldalon hetente fognak megjelenni és újabb nyílt forráskódú szoftverek. Az első két elérhető program, egy programozói felület és egy könyvtári csomag. Az online keresőt üzemeletető cég mind a kettőt használja és mindkettő a BSD-licenc hatálya alá tartozik. Ez lehetővé teszi, hogy ezeket az alkalmazásokat bárki felhasználhassa a saját maga által fejlesztett programokban és hogy bárki betekinthessen ezen szoftverek forráskódjaiba. Az egyes Google programokat egyébként nem a vállalat szerverein, hanem a népszerű Sourceforge webhelyen lehet megtalálni. Ennek is az a célja, hogy még szorosabb legyen a kapcsolat a cég és a nyílt forráskódú fejlesztőközösség között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #8
    Ilyen szempontbol long live MS :-)
  • FTeR #7
    mert ha emes nem láncsolja az emesen szörcsöt akkor a kugli nem szánja el magát ilyen lépésre ;)
  • h4x0r #6
    Az ki a jobb-nagy-labujjamat erdekli, hogy te mit kezdesz vele? Mi, U*IXosok tudunk vele mit kezdeni. :-)
    Debuggolashoz nem is elveszett otlet...
  • Sylvester #5
    És mit kezdjek vele ?
  • h4x0r #4
    A coredumper meg hasznosnak is tunhet.

    FTeR: Miert?
  • FTeR #3
    nem jöhetett volna létre ha nincs az M$
  • JZO #2
    nagyon cool
  • irkab1rka #1
    cool