Berta Sándor

Elkelhet az eBay

Az online aukciósház egy tőzsdei befektetőcég tulajdonába kerülhet.

A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról számolt be, hogy az Intercontinental Exchange (ICE), amely többek között a New York-i tőzsde tulajdonosa, ajánlatot tett az eBay megvásárlására. Az üzlet akár 30 milliárd dolláros is lehet. A két fél között már korábban is voltak egyeztetések, de mostanában nem került sor formális tárgyalásokra. Bár egyáltalán nem biztos, hogy az eBay menedzsmentje rábólint a felvásárlásra, de ennek ellenére az ICE részvényesei nem fogadták túl jól a hírt és a vállalat részvényei 7,5 százalékkal gyengültek, míg az eBay értékpapírjai 8,8 százalékkal erősödtek.

A cikk alapján a tőzsdei társaságot elsősorban az eBay online piactere és nem a Classifieds nevű apróhirdetés-részlege érdekli. Az utóbbi értékesítéséért harcol ugyanakkor a Starboard Value, amely az online aukciósház nagyrészvényese. A Starboard Value a nemrég az eBay menedzsmentjének küldött levelében azt szorgalmazta, hogy a Classifieds részleget le kell választani az óriáscégről és agresszívebb módon a piactér növekedésére kell összpontosítani.

Az eBay tavaly a Starboard Value LP és az Elliott Management Corp. fedezeti alap nyomására eladta a StubHub online jegybörzét 4,05 milliárd dollárért a Viagogo Entertainment Inc.-nek. Az Elliott a Classifieds részleg értékét 8-12 milliárd dollárra becsülte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!