Kulcsár László

Négy mobiltelefont jelentett be a Sony Ericsson

Még meg sem jelent a Sony Ericsson március elején bejelentett összes mobiltelefon-készüléke a kereskedelemben, a szolgáltatóknál, máris itt a gyártó legfrissebb kínálata. Ma délelőtt sajtótájékoztatón mutatták be a SonyEricsson magyarországi vezető munkatársai a következő időszak mobiltelefon-újdonságait: az S600, a J210, a Z520 jelű telefonokat, továbbá a még kényelmesebb, sokoldalúbb használatukhoz ajánlott Bluetooth-alapú kiegészítőket, WiFi-kártyát.

Wagner Tibor, a Sony Ericsson közép-kelet-európai ügyvezető igazgatója mindenekelőtt örömmel számolt be cége lendületes gazdasági fejlődéséről. Emlékezetes, hogy a megalakulásakor súlyos gondokkal küszködött, adózás előtti eredménye 2002-ben 291 millió euró veszteség volt; 2003 végén már "csak" 130 millió euró veszteséget mutatott a mérleg, a tavalyi eredmény viszont már 486 millió euró volt! A készülékeladás is hasonló ütemben növekedett: 12,9 (2202), 27,1 (2003) és 42,3 millió (2004) SonyEricsson márkájú mobiltelefon kelt el ebben a térségben.

A nagy és szerfölött kedvező változás mindenekelőtt annak köszönhető, hogy a Ericsson készülékekben megjelent a Sony innovatív multimédia-technológiája. Ezért is kapta meg a márciusban bejelentett és rövidesen a Pannon GSM és a Vodafone kínálatában nálunk is megjelenő K750-es (a T-Mobile-nál D750 lesz a neve) a büszkeségre okot adó TIPA-díjat kiváló képkezelő képességeiért.

Wágner Tibor elmondása szerint a magyar piacon az első negyedévben 25-ről 30%-ra növelték részesedésüket, és ezzel az első helyen állnak. Közlése szerint tavaly mintegy 2 millió, az idei év első három hónapjában pedig 500 ezer készülék kelt el hazánkban, és a jövőben pedig további bővülést várnak. Az igazgató közlése szerint ugyan a társaság felkészült a harmadik generációs szolgáltatások hazai bevezetésére, de szerinte a nálunk eladott készülékeknek csak mintegy 5 százaléka lesz alkalmas a 3G-s szolgáltatások igénybevételére. A világpiacot tekintve felhívta a figyelmet a csökkenő készülékárakra, az alsó kategóriásoké például 10 százalékkal esett vissza. Az előrejelzések szerint idén világszerte 720 millió telefon kel el, ebből 6% lesz a Sony Ericsson gyártmánya - a társaság tavaly 42,4 millió készüléket adott el.

Klikk ide!
Sony Ericcson Z520
A mai termékbemutató is bizonyította: miközben a SonyEricsson igyekszik a technológiai fejlődéssel lépést tartani, ahol lehet, a vetélytársakat meg is előzni, egyúttal szeretne a különféle igényű mobiltelefon-használóknak is kedvezni. Itt van mindjárt egy igazán női (és nem pusztán nőies) készülék, a Z520-as kompakt, négysávos kagylótelefon, méretei 83x46x24 mm. Külső, 65 ezer színű 101x80 képpontos képernyőjén megjeleníthető a hívó fél képe, és a készülék keretébe épített, kék fényeffektusokat alkalmazó, dallammal párosítható azonosítási módszer nyolcféle jelzéssel adja tudtul a hívó kilétét. VGA kamerájával nyitott és lezárt állapotban is készíthetők pillanatfelvételek, videoklipek. A fényképezőgép objektívje ugyanazon a felületen található, mint a külső kijelző, amely egyben keresőként is használható. Segítségével önarckép is készíthető. Az 1,8 hüvelyk képátlójú, 65 ezer színű, 128x160 képpontos belső TFT-kijelzőn teljes felbontásban nézhetők meg a felvételek, melyek egyaránt használhatók hívóazonosításhoz, infravörös vagy bluetoothos átvitellel megoszthatók másokkal, illetve elküldhetők MMS-ben.

Tudósítónk érdeklődésére Vaitzner Endre, a Sony Ericsson közép-kelet-európai marketingmenedzsere elmondta, hogy a harmadik negyedévben már kapható Z520-as beépített játékával (New York Nights - Gameloft) a felhasználó szórakoztató módon fedezheti fel a városi élet kalandjait. Kipróbálható például, hogyan boldogulna a közlekedéssel, ha mindössze néhány dollárral a zsebében érkeznénk New Yorkba. További játékok, valamint csengőhangok tölthetők le a PlayNow segítségével, ahol a felhasználók belenézhetnek a játékok, a csengőhangok rendszeresen frissített kínálatába, majd egyetlen gombnyomással megkezdhetik a letöltést. A csengőhangok, képek vagy videójelenetek tárolására 16 MB memória szolgál.

Ugyancsak a jövő negyedévben jelenik meg az egyszerűnek, praktikusnak, zsebpénzbarátnak mondott J210 jelű készülék. A J200-as utóda megtartotta alapvető funkcióját: ha már mobiltelefon, akkor mindenekelőtt beszélgetésre használandó. Elegáns, jó ár-érték arányt kínáló készülék - hangoztatta Vaitzner Endre. Keskeny, ugyanakkor nagyméretű a billentyűzete, ami a navigációt könnyítő billenőgombbal párosul. Különös figyelmet érdemel a 65 000 színű, nagy fényerejű kijelzője, és hangszórója állítólag szélsőséges körülmények között is tisztán adja vissza a bejövő hívások hangját, illetve mikrofonja is hűségesen közvetíti a beszédhangot. A J210 mérete 101x43x19 mm, tömege mindössze 74 gramm, és persze SMS- és MMS-üzenetek kezelésére is alkalmas.

Klikk ide!
Sony Ericsson J210 - klikk a képre a nagyobb változathoz

Praktikus a mindennapi tevékenységek szervezését segítő naptár, melyben emlékeztető bejegyzések helyezhetők el, telefonkönyvében pedig 200 bejegyzés tárolható. Háromsávos rendszere révén tulajdonosa akkor is elérhető, ha éppen a hazaitól eltérő normájú térségben tartózkodik. Kiegészítők is választhatók hozzá, melyekkel rádióként (HPR-20 sztereó FM rádiós kihangosító), és autózás közben is könnyen használható (HPS-20 kihangosító).

A karácsony előtti időszakban várható a ma bemutatott SonyEricsson S600, amely a sokoldalúságot akarja kombinálni a szórakoztatással, tetézve mindezt extravagáns megjelenéssel. Ekként jellemezték a mai bemutatásakor: sokféle funkciójának célja, hogy kiszolgálja a fiatalok alkotásvágyát. A 93x46,5x22,5 mm-es masina szolgáltatásai között megtalálhatók az internetböngészés, a sztereó zenehallgatás, a nagyképernyős (176x220 pixel, 262 ezer szín) játéklehetőség, a minőségi fotó-, illetve videokészítés és rengeteg egyéni beállítási lehetőség. Hanghívások becsukott és felnyitott telefonnal is kezdeményezhetők, fogadhatók. Az 1,3 megapixeles kamerával videoklipek is kiválóan rögzíthetők, a 4-szeres zoommal pedig kitűnő közelképek készíthetők.

Klikk ide!
Sony Ericsson S600 - klikk a képre a nagyobb változathoz

A játékkedvelők minden bizonnyal nagy elismeréssel fogadják a szélesvásznú üzemmódot: vízszintesen tartva követhető a játék a kijelzőn, ami nagyobb részletességet és izgalmat kínál, a konzolos játék élményét adja. A képernyő bal oldalán lévő nyílgombok, illetve a jobb oldali játékvezérlő gombok megkönnyítik a kétkezes használatot. Játszani, persze a már megszokott portré (álló tájolású), vagy L alakú (félig kinyitott) üzemmódban is lehet a billentyűzet segítségével. Ráadásul a Bluetoothon keresztül akár több résztvevős játék is folytatható.

És ez még nem minden: a sztereóhang élvezhető egyénileg, a fülhallgatós headseten keresztül (ez a telefon tartozéka!), vagy társaságban a telefon MegaBass és Stereo Widening hangminőség-javítóval ellátott, dinamikus sztereó hangszóróin át. Az S600-as csomag tartalmaz egy zenemásolásra szolgáló PC-szoftvert és USB-kábelt is. A muzsika lehalkul, ha közben telefonhívás érkezik, és a hívás befejezése után újra felerősödik. Játékok és csengőhangok a PlayNow segítségével könnyen elérhetők: csupán egy kattintás az internet, ahol a folyamatosan frissülő játékok és csengőhangok kipróbálhatók, majd egy újabb kattintással le is tölthetők.


A UMTS- és vezeték nélküli hálózatot egyesítő GC99 PC kártya

A Sony Ericsson ugyancsak ma bejelentett (és várhatóan ősz végén kapható) GC99 PC-kártyája 3G (harmadik generációs) UMTS-szel és globális négysávos GSM/EDGE/GPRS összeköttetési lehetőséggel párosítja a Wi-Fi megoldást, s így egyetlen vékony PC-kártya segítségével többféle hálózati hozzáférést, nagy adatsebességet és bőséges tartalmi választékot kínál azoknak, akiknek erre mindenhol szükségük van. (Az év végére várhatóan 115 UMTS-hálózattal lehet számolni világszerte.) A GC99-es PC-kártya 384 kb/s maximális sebességű UMTS-hozzáférést kínál. Másik nagy előnye a Wi-Fi (WLAN) hálózatok 54 Mb/s adatsebességének kihasználása: teljes sebességgel böngészhető az internet. Nagyméretű csatolt állományok, pl. PowerPoint prezentációk, képek és videók válnak így gyorsan hozzáférhetővé, továbbá az élő adatközvetítések (pl. webkamera) is elérhetők lesznek.


A HCB-700 vezeték nélküli autós kihangosító készlet

Az egyéb új nemzedékű kiegészítők, fejhallgató/mikrofon, kihangosítók sorából kitűnik a vezetés közbeni telefonálás biztonságát növelő autós kihangosító készlet, az ugyancsak Bluetooth-os HCB-700. Legfőbb jellemzője, újdonsága a hagyományos hanghívást kiegészítő Voice Digit Dialing (számjegyenkénti hanghívás), melynek lényege, hogy a készülék a hangosan kimondott számjegyek alapján automatikusan tárcsázza a kívánt telefonszámot. Kérdésünkre a SonyEricsson szakembere elmondta: a számjegyenkénti hanghívó magyarul is ért, mi több, néhány perc alatt gazdájának hangjához idomítható. A készülék információs kijelzője a műszerfal magasságában helyezkedik el, így a vezető minimális szemmozgással leolvashatja például a hívó fél nevét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • erdelyizoli #22
    azontúl nem jó mert amikor telefonálsz recseg és néha nem is hallani semmit.A k700i-ben van rádió.A z520-ban viszont nincs.
  • erdelyizoli #21
    A Z520 egy nagy kalap szar szerintem ne vegyetek inkább vegyetek k700i-t mert annak a memóriálya 40 mega a z520-nak pedig csak 16 mega ezért nem igazán lehet kihasználni az mp3 lejátszót hamar lekopik a festék és nagyon csúnya a hátsó része
  • Teknősné #20
    Mikor jelenik meg végre Sonyi Ericsson Z520 készülék?
    Már lejárt a harmadig negyed év. Jó lenne tudni.
    Köszi

  • goblin83 #19
    Nekem eddig még nem volt más telefonom, csak SE! (És csak elég későn vettem, mert nagyon utáltam, scak mikor már muszáj volt.) Kezdve a T100, T610 és most a király K750i! Eszméletlen! Bár Nokiám nem volt soha, de nekem nem nagyon jön be, fpleg az, hogy a világ 1/3 részének ugyanaz a csengőhangja! :) Türürűrü-Türürűrü-Türürűrü-Tűű! :) Remélem érthető volt :) (Persze lehet jönni a saját csengőhangokkal...)
  • Skyper #18
    szentem a legfaszább PDA a dell Axim x430 Combo, ezek hiába bírnak PDA képeséégekkel, eltörpülnek mellette
  • pgergo #17
    "Jah, és a jelenleg kapható legjobb (okos)teló is a P910-es, nem az 6600..."

    Mire akarod használni? Meg mennyi a zséd? Még mindig az S60 platform szoftverellátottsága a legjobb, na nem azt mondom, hogy Pxxx-re ne lehetne programokat találni, de mégis. Picit PC/MAC feelingje van ennek a S60/Pxxx kérdésnek. Nekem PC-m van. :) Meg kevés zsém. És S60-as telóm. Ez kicsit OFF volt, meg zagyva is. Mindegy, a lényeg kihámozható.
  • mulya #16
    nem kell fikázni a nokiát, erre lefikázod az se-t...
    grat
  • asysoft #15
    Igen, alapteló, mégis annak a designja fogott meg:)
  • Kovász #14
    Nem megy??? Tudásra, minőségre az SE telók jobbak az ugyanolyan kategóriás Nokiáknál (az árról meg már nem is beszélve...)
    Jah, és a jelenleg kapható legjobb (okos)teló is a P910-es, nem az 6600...
  • Kovász #13
    Pedig a neve alapján az csak "alap" teló