Gyurkity Péter

Négymagos HTC, ikermagos Sony, gyorsan fogyó Nokia N9

Az elmúlt néhány napban két újabb érkezőről számoltak be a jól értesültek, miközben a Nokia egyetlen MeeGo okostelefonja hazai pályán rögtön az eladási lista élére került - hiba lenne feladni a platformot?

Szinte egyszerre futottak be az említett beszámolók, így érdemes azokat egy cikkben összefoglalni, ezt tesszük ezúttal is. A HTC esetében egy négymagos fejlesztést várnak jövő év elején, ezt a Sony Ericssont kivásárló anyavállalat egy ikermagos példánnyal fejelheti meg, míg a Nokia meglehetősen jó eredményt ért el az N9 által, amelynek eredményeként többen megkérdőjelezik az általuk követett stratégiát.


HTC Edge, a világ első négymagos telefonja

Az egyelőre HTC Edge névre hallgató okostelefon a táblák előtt kaparinthatja meg a négymagos Tegra 3 chipeket, eddig ugyanis hiába vártunk az ilyen és hasonló fejlesztésekről szóló híreket a táblák szegmensében. A gyártó a négy, 1,5 GHz-es órajelen futó Cortex-A9 magra támaszkodó chip mellett 4,7 hüvelykes (1280 x 720 pixel) érintőképernyőt, 1 GB memóriát, egy 32 GB-os belső tárolót, valamint WiFi, Bluetooth és Beats Audio támogatást helyezne el a készülékben, egy 8 megapixeles hátoldali LED Flash, valamint egy elülső kamera kíséretében. A szoftveres oldalért az Android 4.0 felelne, a megjelenésre pedig 2012 második negyedében kerítenének sort.


Sony Ericsson XPERIA Nozomi LT26i

A Sony Ericsson - illetve immár csak Sony - az Xperia vonalat erősítené, mégpedig a Nozomi kódnevű megoldással, amely szintén jövőre, valamikor az év elején bukkanna fel. A megszokott külsővel rendelkező változat a családon belül elsőként kapna ikermagos (1,5 GHz-es) chipet, ezt pedig Android 4.0, 1 GB RAM, 4,3 hüvelykes (1280 x 720 pixel) érintőképernyő, valamint hátoldali LED Flash (1080p felbontású videó) és elülső kamera egészítené ki. Hivatalos információ csak később várható a cégtől, így egyelőre óvatosan kell kezelni a hírt.

Finn források eközben arról számoltak be, hogy októberben az országban - a mainstream kategóriában - első helyen végzett a Nokia N9, ami abból a szempontból nem meglepetés, hogy mégiscsak hazai pályáról van szó, ám valószínűleg maga a gyártó sem számított ilyen kiugró adatokra. Az okostelefon még az üzleti szegmensben is az előkelő negyedik helyet szerezte meg, itt többek között az iPhone és a Symbianra támaszkodó Nokia E7 tudta megelőzni (utóbbi főleg nagyobb billentyűzete révén). Kérdés, hogy helyes volt-e a Symbian után a MeeGo kukázása és nem követ-e el nagy hibát a cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elemir #26
    lájk öreg!!! Hatalmas igazságot mondtál!

    Ezért nem értem ezt a sok májer dumát, és a divat követést.... 8 millió magos, memóriás, stb. Nem kell szanaszét díszíteni, és nem kell bele ilyen olyan cucc...

    Én N8-at vettem, mert amit ez tud az mindenre elég. Kompakt fényképezőnél úgy sem vennék jobbat, ez meg tudja azt.
    A sebességével meg megbarátkoztam, pedig csak 6xx mhz. Mégis amikor bárki a kezébe veszi kicsit meglepődik.
    Jééé ez használható..., jééé de zsííír.

    Nekem inkább kellett, hogy pen driveról tudjak másolni, mint két HD játékot futtatni egyszerre, mert olyan jó:) Hmm
  • hurkaur #25
    +1
    "Vagy én látom rosszul a dolgokat?" nem.
  • mousee #24
    Persze jobb lenne ha a csúcs kategória képviselői is tovább bírnák (kis HW-val pedig maga a felüdülés, 2-3 hetes üzemidő ahh), de per pill nem ez az irány.

    Igazából nem értem hogy miért kell ennyi erőt beletuszkolni egy telefonba.
    Tessék optimalizálni, oszt akkor jó lesz.
    Most inkább az a cél hogy "menjen egy napot oszt jóvan". Mi a túrónak? MOBIL. Azé' van hogy sokáig bírja töltő nélkül, stabil legyen, és kiszolgálja az igényeket. Minek bele 2-4-8 mag és 1-2-4 giga memória? Lehet hogy én vagyok gyökér, de szerintem az ideális felhasználás így nézne ki:

    Telefon:
    Aksi bírja 1-2 hétig, tudj vele netezni, jútúbozni, videózni, zenét hallgatni, levelezni, fényképezni, TELEFONÁLNI, egyszerűbb (!!!) játékokkal játszani.

    Tablet: Aksi bírja 1-2 napig, tudj rajta mindent amit a telefonon + dokkolóval office-ozni (netbookot kiváltja, legalábbis szépen halad ebbe az irányba), prezentálni (céges parasztvakítani), összetettebb játékokkal játszani, videó-telefonálni, filmet nézni, chatelni, normálisan böngészni a netet.

    Szerintem ezzel le is fedtük a nagy átlagot. Akinek ez a funkcionalitás kevés, az szerezzen be egy konzolt/PC-t játszani, vagy PC/Mac-t az egyéb ügyes-bajos dologra.

    Videót szerkeszteni nem telefonon kel, ott a mobilitás a lényeg.
    Tableten sem kell virtualboxot futtatni, ott a kényelmes tartalomfogyasztáson van a hangsúly (+ dokkolóval akár produktivitás).
    Minden másra ott a konzol/pc/mac kombó. A mobil eszközöknél a mobilitáson kéne hogy legyen a hangsúly, nem pedig a teljesítményen.

    Vagy én látom rosszul a dolgokat?
  • Sequoyah #23
    Gyenge hardverrel nyilván, de a csúcstelefonoknak sem ártana.
    Az aksik nem nagyon akarnak 2000mAh fölé menni, de inkább csak 1500 körül vannak. Miközben a 4-5 éves telefonomban is már 1000mAh van.
  • mousee #22
    Nekem HTC Wildfire-öm van (sima régi ócskaság), és teljesen rendben van a készenléti ideje.

    Ha csak átlagra használom (e-mail, zenehallgatás, telefonálás, sms, gtalk, néha net), akkor kényelmesen elmegy 3-4 napig is akksiról.

    Ha folyamatosan nyúzom, játszok rajta, nem fülessel hallgatom a zenét, GPS, wifi, nagymamám füle is fut rajta, akkor is elmegy egy napot, bár este már könyörög a töltőért erősen.

    A GPS viszi a legtöbbet, de egy 4-5 órás utazást is lazán kibír hogy asszony netezik rajta (wifi hotspot), én meg közben GPS-nek használom.

    Mondjuk ez betudható annak, hogy elég vékony a HW, és nem zabálja az akksit.
    Jó, nem fut rajta az xy superhero játék, sőt még az morcosmadarak is akadnak, de a traffic jam hibátlan ;)
    Az életbe nem cserélném le más telóra, mindent tud ami nekem kell, és mindezt energiatakarékosan. Erősen filózom a cyanogenmod-on is (most gyárilag kiadott 2.2.1-el megy), azzal elvileg még tovább menne akksiról. Na majd ha lejár a gari ;)
  • Sequoyah #21
    Ha megnyúzom nem bírja 24 órát... De még a 12-t se. Volt már hogy reggel fullra töltve indultam el, és mire hazaértem már nem tudtam használni, csak készenlétre... Persze aznap sokat nyúztam, de egy telefonnál el kéne érni, hogy legalább fél napot folyamatos használat mellett is kibírjon.
  • Sequoyah #20
    Jah, hány helyen hallom hogy mindjárt megelőzik a PC-t, mert a telefon 1,5 GHz, a PC-je meg 2,5GHz, + ugyanannyi mag...
  • Chris05 #19
    1. kérdés: Meddig bírja egy laptop?
    2. kérdés: Általában éjszaka alszol? Mert ha igen, akkor gondolom azt ágyban teszed, ami körül szokott konnektor lenni. Minden okos telefon kibírja 24 óráig.
  • hammerjoe #18
    A legnagyobb problémának az akku teljesítményét látom!! Mert mindent fejlesztenek, csak pont azt nem. S2 bírja egy napig(max. másfél)!! Ez lóf*sz!! Akkor egy 4 magos meddig bírja majd? Reggel leveszem, és 10-11 óra felé tölteni kell majd? Hordozhatjuk magunkkal a töltőt. És élhetünk úgy, hogy: - van egy felső kategóriás készülékem, de bárhová megyek, az lesz az első, hogy hová dughatom be egy kicsit tölteni?? Szégyen!!! Főleg ez a "másikat megelőzni mindenáron" viselkedés. Hiába az elsőség, ha nem kiforrott a dolog. Lsd: az LG első kétmagosa. Olyan androidot futtat(2.2 és talán megkapta a 2.3-at, de nem biztos), ami nem támogatja a két mag használatát. A poén, hogy bejelentették: Nem frissítik a készülék szoftverét. Szóval esély sem lesz rá, hogy hivatalosan megkapja az ICS-t. Ezért érdemes volt elsőnek lenni!!! Micsoda dicsőség..........mehet a kukába.
  • hurkaur #17
    "eletkepes megoldas." ez teljesen mindegy, mivel mar most is affele viszik a piacot, hogy a nagyobb hardver jelentse a jobbat s igy eladhatobbat, hisz szoftverbe mar reg nem nyulnak, design teren meg nem tudnak mindig innovativat mutatni, tehat masban kell versenyezni...
    ..es szepen lassan igy torik szarra az egesz platform, okolhatva ezzel a gyartok "1 evet tamogatunk, aztan vegyel uj ugyancsak high end telefont a supporthoz" modszeret es a google nemtorodomseget (illetve mar latni a fenyt az alagut vegen. motorola-akvizicio).
    Na mindegy, hat igy lesz a csoka.shit o fuck yea!