Gyurkity Péter

Jövőre csak okostelefont gyárt az Sony Ericsson

A legfrissebb negyedéves eredmények ismertetése közben jelentette be a közös leányvállalat első embere, hogy 2012-ben minden erejükkel az okostelefonokra koncentrálnak majd - követőkre találhatnak a nagyok között.

Az utóbbi néhány napban több érdekes hír is befutott az SE háza tájáról, amelyekben egyrészt arról olvashattunk, hogy a cég komolyan érdeklődik a Microsoft mobil platformja iránt (bár nagyon is örülnek annak, hogy eredetileg az Android mellett voksoltak), illetve hogy a Sony kivásárolná az Ericssont a közös leányból és a jövőben egyedül folytatná a mobiltelefonok gyártását. Az még nem világos, hogy ezen elképzelésekből pontosan mi valósul meg jövőre, az azonban már hivatalos forrástól ered, hogy a kínálatban biztosan nem lesznek megtalálhatók a hagyományos mobiltelefonok.

A vállalat vezérigazgatója ugyanis a harmadik negyedéves eredmények ismertetésekor arról is beszélt, hogy a teljes portfóliót az okostelefonokra állítják át 2012-ben, vagyis hiába is keresnénk a manapság "dumb phone", illetve "feature phone" néven emlegetett hagyományos készülékeket. Ezt külső szakértők logikus lépésnek tartják, annál is inkább, mert teljesen nyilvánvaló, hogy az olcsóbb, belépő szintű megoldások szegmensében még a nagyoknak sincs sok esélyük az olyan gyártókkal szemben, mint amilyen például a kínai ZTE, ez utóbbiak ugyanis valósággal elárasztják a fejlődő régiókat saját fejlesztéseikkel. Könnyen előfordulhat tehát, hogy több más nagy cég is követi majd az SE példáját, bár erről még pletykák sem jelentek meg.


A Sony Ericsson egyébként felemás teljesítményt nyújtott a harmadik negyedév során: az előző három hónaphoz képest 33 százalékkal növelték forgalmukat, ám egy évvel korábban ugyanezen időszakban még 9 százalékkal több készüléket tudtak eladni. Éppen a hagyományos mobiltelefonok száma esett nagyon vissza, amin csak félig-meddig tudott javítani a növekvő okostelefon-forgalom. Utóbbira jellemző, hogy 22 millió Xperia készüléket adtak el, ami a teljes bevétel 80 százalékát szállította, így 73 millió euróval jobb mérleget produkáltak mint 3 hónappal korábban. Nyilvánvaló, hogy itt elsősorban az Android népszerűségének további növekedésére számítanak, amire meg is van minden esély, a platformon belül pedig immár 12 százalékot tudtak kihasítani maguknak a többi gyártóval szemben.

Jövőre tehát kizárólag okostelefonokat várhatunk a cégtől - meglátjuk, ezt milyen formátumban és felállásban biztosítják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #17
    Sajnos még vannak olyanok is :(
  • hungi #16
    Az Android indulásakor az ajánlott képfelbontás 320x480 volt.
    Pl. a T-mobile Pulse is ilyen kijelzőt kapott 2(3?) éve.

    Szégyen, hogy még vannak olyan mobilok, amik 320x240-es kijelzőt használnak, és nekem senki ne mondja, hogy kis kijelzőn úgysem számít, a 1,5 colos Nokia-kban voltak ilyen panelek 3-4 éve...
  • mrlujoak #15
    Sajnos már nincs akkora igény...
    Hasonlóan a pár éve szinte kihalt kagylótelefonokhoz, a 2007-ben az Apple iPhone által elindított tapi őrület egyszerűen kiszorította a hagyományos kialakítást (candybar és slide). Mindezt megfejelte az abszolút olcsó modellekbe inegrált android és symbian okostelefon rendszer, így a képlet egyszerű, inkább olcsó, okos tapimobilt kezdenek a gyártók gyártani...
  • Papichulo #14
    En mindossze azt nem ertem, hogy miert nem gyart mar szinte senki sem - normalis - flip-es telefonokat. Ennyire nincs azokra igeny?
  • mrlujoak #13
    "Elég béna telefonokat gyártanak. Elváráson aluli majdnem használhatatlan felbontású kijelzőkkel. nem hiszem el hogy 2011 még mindig van olyan telefon ami 240x320- as felbontású."

    Kedves jackoneill90!
    2011-es Sony Ericsson modellpalettában nincs QVGA felbontású Xperia modell.
    A tavalyi - és egyben kategóriát teremtett X10 mini és mini pro pedig ezt a felbontást 2,55"-en hozza, ami korrekt.

    Ellenben a Samsungnak van olyan alsós Galaxy modellje (nem is egy) ami idei, és 3" feletti kijelzőt QVGA felbontással ad... Na őket érheti emiatt a kritika!

    Kedves AgentKis!

    Ha a füled babrál a kijelzőn, akkor rossz a telefonod proximity szenzora azaz a közelség érzékelője! Ez hivatott a kapacitív kijelzős telefonoknál (amiket már nem kell bökni, hogy érzékeljen, csak hozzáérni, tapintani, megérinteni) a fejhez emelt készülékben a kijelzőt lekapcsolni, inaktívvá tenni! Ha ez a készülékednél nem működik, irány a szerviz.

    2. A készülékedhez is létezik ceruza, kapacitív stylusnak hívják.
    A kapacitív kijelzős mobilokhoz nem jó a sima stylus, ezért hozzájuk a fentebb említett kapacitív stylus kell...
  • kvp #12
    ""nem nyomja ki a füled mert oylankor nem érzékeli." Nekem kinyomja, tán rossz a fülem? x10minipro."

    Nem jol tartod a keszuleket. De ha nem akarod olyan kozel tartani, hogy a szenzor bekapcsoljon, de annyira kozel tartod, hogy a fuledet mar erzi, akkor a beszelgetes kezdeten a felso gombbal lock-old a touchscreen-t.

    "Még egy nagy gond van az érintővel, nem használható ceruza szerű mutatóval."

    Megy az, csak nem rezisztiv palcaval kell probalkozni, hanem kapacitivvel. A ket eltero tipus mutatoi nem kompatibilisek. Tehat a telefonokban levo kapacitiv kijelzokhoz kapacitiv mutatopalca kell.

    "Ma reggel 45%-os töltöttséggel, indultam. Mire beértem a munkahelyemre (kb. 80 perc) 19%-ra merült le."

    Szerintem trojai van a telefonon. Ha olyan program fut, ami a hatterben 100%-on porgeti a keszuleket es kommunikal a halozattal, akkor szokott ilyen elofordulni. Esetleg erdemes lenne letiltani a szabad wifi pontok folyamatos kereseset is, kiveve ha direkt wardriving-ra akarod hasznalni viszont a kepernyo idozitett kikapcsolasat nem szabad letiltani (vagy kezzel kell lekapcsolni), mert ha folyamatosan 100%-os fenyerovel vilagit akkor par ora alatt lemerul. Egy x10minipro2 keszenletben siman kibir 3 napot. Napi 15 perc telefonalassal es kb. 4 ora mp3 hallgatassal is kibir 2 napot.

    "nem hiszem el hogy 2011 még mindig van olyan telefon ami 240x320- as felbontású."

    Egy 2 inches kijelzonel nagyobb felbontasnak nem lenne ertelme, mivel annyira picik a keppontok, hogy nem latja az ember. A 3 inchesek mar joval nagyobb felbontassal jonnek, mas cegeknel a 4 inchesek kapnak ekkora felbontast. Persze ha valaki az 5 inches hd ready-hez szokott es meglat egy 3 inches-t, akkor hiaba lenne ugyanakkora a felbontasa, akkor is kisebbnek latna az egesz kepet. Reszemrol az a gond, hogy egy kezben tartva nem tudok 3 inchesnel nagyobb telefont rendesen hasznalni. Az utcan meg nem fogom ket kezbe fogni csak azert hogy tarcsazzak. Nem veletlen, hogy eddig az osszes sajat telefonom kb. ugyanakkora volt mint az ericsson t20. (a mostanit is a regi t20-asom szijaval hasznalom, nehogy leejtsem fotozas kozben) A ceges keszulek egy htc, es mivel az nagyobb ezert kenyelmesebb rajta internetezni, de azt nem vagom zsebre, mert kilog es telefonnak dog nehez...

    ps: A kis linkekre ertelemes ember nem kezzel bokdos, hanem a dpad-del vagy kurzornyilakkal, azert vannak. (meg a menukben maszkalni) Aki meg billentyuzet nelkuli 3 inches telefont vesz, es kapactiv palca nelkul hasznalja, az kenytelen nagyitani, vagy a default zoom-ot adaptivra allitani, hogy mindig akkora legyen hogy az oldal kenyelmesen hasznalhato maradjon.
  • jackoneill90 #11
    Elég béna telefonokat gyártanak. Elváráson aluli majdnem használhatatlan felbontású kijelzőkkel. nem hiszem el hogy 2011 még mindig van olyan telefon ami 240x320- as felbontású.
  • AgentKis #10
    Ezek alapján egy töltéssel fél óra beszélgetés 3 óra rádiózás és még 2,5 óra készenlét fér bele. Ez az előző "buta" telefonommal sokkal jobban ment, igaz abban nem 970, hanem 1050 mAh-s 3,6V-os akksi volt. Azt hetente max. 2 alkalommal kellett tölteni.
  • AgentKis #9
    "Az aksijuk tenyleg gyenge, de ez inkabb a kis meret miatt van." Ma reggel 45%-os töltöttséggel, indultam. Mire beértem a munkahelyemre (kb. 80 perc) 19%-ra merült le. Az utazás során kb. 10 percet beszéltem telefonon és kb. 40 percet headsettel rádióztam. Wifi, bluetooth, adatforgalom teljesen kikapcsolt állapotban volt. Nem ment semmilyen játék sem.
  • AgentKis #8
    "nem nyomja ki a füled mert oylankor nem érzékeli." Nekem kinyomja, tán rossz a fülem? x10minipro.
    Még egy nagy gond van az érintővel, nem használható ceruza szerű mutatóval. Egy 2 colos kijelzőn pontosan tapintani 5 egymás alatti linkből mondjuk a másodikra szinte lehetetlen. Illetve kényelmetlen, mert előtte nagyítgatni kell. Ha menne cerkával simán oda lehetne bökni.